ČTENÍ: Solfánci a Sluneční královna

Před několika měsíci jsem tady publikovala recenzi na knihu Indigové pohádky. Jedná se o soubor 9 příběhů, které mají na konci vždy nějaké životní moudro nebo ponaučení. A ukazují, že vesmír je dobrý, ale je třeba věřit.

Nyní nám jejich autorka Martina Mia Svobodová nabídla, jestli nechceme vyzkoušet novinku Solfánci a Sluneční královna – srdce jako nejvyšší forma odvahy. A my jsme byli samozřejmě pro. Indigové pohádky byly něco úplně jiného, než jsme znali, a to nejen obsahem, ale také stylem psaní a ilustracemi. A Solfánci v tom pokračují…

Obsah knihy

Kniha vypráví o malých Solfáncích, kteří mají za úkol chránit harmonii ve vesmíru. Jsou to vlastně malé notičky – také se jmenují Do, Re, Mi, Fa, So, La, Si… Tím, jak zpívají, tak udržují celý svět v rovnováze.

Solfánci rádi hrají fotbal a přitom musí dodržovat jedno pravidlo – konat tak, aby nikdo nedostával moc gólu nebo jiný naopak hodně nedával. Prostě aby se nehádali a měli všichni stejně.

Jenže Sulfánek Jájaj dostává gólů hodně a trápí ho to. Rozhodne se to změnit a vydá se na cestu vesmírem zjistit, co má dělat, aby všechny góly chytil. Nakonec dostane radu, že musí zavřít své srdce. Když se mu to povede, zmizí díra uprostřed jeho těla, kterou všechny hvězdičky při fotbale padaly a dostával tak góly. Jenže tím je zvýhodněn oproti ostatním a ti tedy také uzavřou své srdce. Od té doby ale spolu jen soupeří a rovnováha je pryč. A vesmír je v nebezpečí!

Poprosí tedy Sluneční královnu, ať jim pomůže otevřít zpět své srdce. Ta je posílá na planetu Zemi, kde potřebují najít lásku, aby se srdce mohlo zase otevřít. A připojí se k nim, aby jim v záchraně vesmíru pomohla.

Jenže vše se zkomplikuje – královna závidí Armonii, že krásně plete krajky, Sulfánci chtějí stále vyhrávat, královna je na útěku.. Podaří se jim nakonec otevřít své srdce? Najdou odvahu být tím, kým jsou? A vrátí se všichni do vesmíru?

Formát knihy

Kniha má velikost podobnou formátu A4. Listy jsou z kvalitního papíru Luxurious mat, který je tvrdší, takže je kniha celkem odolná. Na druhou stranu je díky tomu i těžší.

Cena a dostupnost

Kniha stojí 399 Kč a můžete ji zakoupit na e-shopu semtamindigo.cz.

Celkové hodnocení

Kniha přináší neotřelý příběh o pohádkové postavě Solfánků, kteří musí napravit, co pokazili. Zavřít svá srdce totiž není jen tak a pro vesmír to může mít dalekosáhlé následky. Na pomoc se se záchranou vyráží se Solfánky také Sluneční královna. Tu ale také něco sžírá…

Kniha je opět plná velkých a barevných ilustrací. Už je ale nemají na svědomí různí autoři, jak to bylo u Indigových pohádek, ale všechny jsou z pera Brumpkinove (Lucy Hudec). Obrázky jsou i pod textem, takže je každá stránka tak trochu i umělecké dílo.

Autorka používá spoustu novotvarů a vymyšlených názvů. Kvůli toho bylo čtení místy náročnější – své názvy totiž mají postavy, místa, ale také i činnosti a aktivity, takže je dobré číst opravdu pozorně, jinak se v tom čtenář trošku ztrácí. Texty jsou pak psány nejen v řádku, jak je běžné, ale také v podobě různých tvarů, což je na pohled zajímavé.

Kniha je členěná na kapitoly. Ty ale poznáte pouze podle počátečního velkého písmena. Kapitoly nemají název ani žádné bližší určení. V podstatě to ale ničemu nevadí. Knihu můžete číst i po částech, a to je hlavní (jinak je totiž obsáhla, takže číst na jeden zátah s menšími dětmi moc nejde).

Knihu bych doporučila spíše pro školní děti. Pro Beky (3 roky) ještě byla hodně náročná (přitom Indigové pohádky má ráda, ale tam jsou příběhy krátké a každ jiný, kdežto u Solfánků je celá kniha jedna pohádka).


Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments