ČTENÍ: Kouzelné hodiny (Albi)

Když mi z Albi v rámci spolupráce nabídli, jestli bych nechtěla vyzkoušet novinku v sérii Kouzelného čtení – Kouzelné hodiny, tak jsem čekala, že dorazí knížka. Těch už jsme vyzkoušeli více (seznam zde), ale na téma hodin jsme ještě žádnou neměli.

O to více mě ale překvapilo, že hodiny knížka rozhodně nejsou, jedná se spíše o zábavnou hru, při které se děti učí, jak poznat čas na různých hodinách a seznámí se také s číslicemi.

Základní charakteristika

Hodiny jsou vyrobené z tvrdého kartonu. Jsou v papírovém obalu, takže mohou na první pohled jako knížka vypadat. Ale z obalu se vytahují a poté dítě pracuje jen s dvěma uprostřed spojenými deskami, které může různě položit, postavit, opřít a podobně.

Oproti jiným knížkám z Kouzelného čtení najdeme u Kouzelných hodin pouze ikonu čtverce, který symbolizuje kvíz, a ikonu knihy, která spouští popis toho, co je na obrázku. Ne jedné stránce je pak umístěná také ikona korunky. Pokud na ní s tužkou najedeme, spustí se pohádka o Království přesného času.

Hodiny mají rafičky, kterými lze různě pohybovat. Kolem jsou obrázky zvířat, slunce či měsíce. Nad hodinami je nakreslený hodinovník, což je pohádkový strom, který má na sobě jak ciferníkové, tak digitální hodiny. Stejný čas je znázorněn oběma způsoby, aby děti viděly rozdíl.

Děti se na této stránce například dozví, jak se čtou hodiny a minuty, v čem se odlišují digitální hodiny a jak na nich správně určit čas. Tužka dále pojmenovává číslice a časy na jednotlivých hodinách. Nechybí ani podrobnosti, která ručička se blíží k jakému číslu a jak tedy podle toho čas charakterizovat.

Pokud ukážete tužkou na obrázek zvířátka, řekne vám nějakou svou myšlenku. Jestliže ukážete na slunce či květiny, můžete si zase poslechnout krátký rým.

Na druhé straně najdeme velký hodinovník, který je plný malých ciferníků. A nechybí ani jedny čertovské hodiny! Tužka zde vypráví, jaký čas je nastavený na hodinách. Pokud ukážeme na zvířátka, opět nám něco k hodinám a hodinovníku poví.

Kvíz

V rámci kvízu si děti vyzkouší, jestli umí správně poznat hodiny. Na stránce, kde jsou velké hodiny, děti nastaví vždy požadovaný čas a pak tužkou kliknou pro ověření, jestli je to správně. Na druhé straně s velkým hodinkovníkem zase ukazují, na kterých hodinách je nastaven čas, který zrovna tužka říká.

Cena a dostupnost

Kouzelné hodiny můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Albi. Cena knihy se pohybuje okolo 199 Kč. K hodinám je samozřejmě nutné vlastnit Albi tužku – ta není součástí balení.

Celkové hodnocení

S Kouzelnými hodinami se děti zábavnou formou učí, jak poznat čas, a to na ciferníkových i digitálních hodinách. Tužka podrobně vysvětluje, jak se čas určuje a také dětem dává možnost si své znalosti vyzkoušet na zábavných kvízech.

Čtení (resp. učení) tedy není jen o teorii, ale děti si samy mohou zkoušet hodiny nastavit nebo najít příslušný čas. U nás Beky ve 3 letech ještě neuměla poznávat číslice (do deseti napočítat umí, ale jen slovně). Díky knize ale začíná rozeznávat jednotlivé čísla a brzo tak snad dojde i k poznávání hodin.

Věkově určeno pro děti od 3 do 7 let.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments