RECEPTY: Levandulový sirup

Levandule nejen nádherně voní, ale také může pomoci při různých zdravotních obtížích. Působí totiž pozitivně na nespavost, podrážděný žaludek, plynatost, bolesti hlavy a mnoho dalšího.

Sirup z levandule má také zajímavou chuť a hodí se skvěle jako letní osvěžení. Vyrobit si ho doma je přitom jednoduché.

Co budete potřebovat

  • 6 lžic (cca 10g) sušené levandule
  • 1l vody
  • 1 bio citrón
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 200g třtinového cukru

Postup

  1. Vodu převařte a nechce vychladnout.
  2. Přidejte levanduli, na kolečka nakrájený citrón a nechte 24 hodin v chladu luhovat (já měla hrnec s poklicí v lednici).
  3. Poté směs oceďte (já dala do síta plenu a lila to přes ní).
  4. K sirupu přidáme cukr s kyselinou citronovou a směs ohříváme, dokud se cukr nerozpustí (vypněte tedy dříve, než bude směs přivedena k varu).
  5. Hotový sirup nalijeme do sklenic, zavřeme a necháme vychladnout.

Tipy na závěr

  • Místo sušené levandule můžete použít i čerstvou.
  • Sklenice přes nalitím pořádně umyjte, aby se sirup nezkazil.
  • Sirup po otevření uchovejte v lednici a spotřebujte ho co nejdřív (nám vydržel 3-4 týdny).
  • Levanduli po zcezení můžete nasypat do misky, krásně provoní celý dům.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *