ČTENÍ: Podívej se pod okénko – Určuj čas

Na knihu Podívej se pod okénko – Určuj čas jsem byla zvědavá a jsem ráda, že jsme se k ní díky spolupráci s Nakladatelstvím Svojtka dostali. Ne že bychom Beky v jejich 3 letech učili už poznávat hodiny. To fakt ne. Jí bohatě stačí, že ví, kde má hodinová ručička ukazovat, aby byl čas na večerníček.

Knihu jsem chtěla spíše pro to, že Beky se často na hodiny ptá, ale zároveň někdy trochu tápe ve vnímání slov jako dopoledne, odpoledne, týden, za hodinu a podobně. A v tom jsem doufala, že by kniha mohla pomoci. A později pak využijeme při učení se, jak určovat konkrétní čas.

Navíc se jedná o české vydání publikace z nakladatelství Usbourne, které se těší velké popularitě, tak jsem doufala, že by kniha mohla být fakt vydařená. A jak to dopadlo?

Obsah knihy

V knize najdete celkem 125 odklápěcích okének, které se snaží dětem přiblížit čas a určování hodin. Kniha je pro přehlednost rozdělena na 12 částí.

Určování času
Nejdříve se čtenáři seznámí s tím, co je to čas. Zjistí, že je to vlastně způsob, jak den rozdělit na hodiny, minuty a sekundy. Pro lepší názornost jsou uvedeny také 3 zajímavé přirovnání – škytnutí trvá sekundu, banán se jí v průměru minutu a hodinu trvá upéct dort. Děti si tak mohou díky známým situacím lépe časové údaje představit, aby to pro ně nebyl jen neznámý abstraktní pojem. Na závěr se pak dozví, jak čas můžeme určovat a jaké máme druhy hodin.

Co je na hodinách? Kolik je hodin?
Na další dvojstránce čekají na čtenáře okénka, kde se dozví, jak vypadají ručičkové hodiny. Naučí se, k čemu slouží jednotlivé ručičky, jak se pohybují, co znamenají vyobrazená čísla i jaké druhy hodit existují. Druhá stránka se pak zaměřuje na určování konkrétního času. Zde děti najdou i různé úkoly, na kterých si mohou své dovednosti vyzkoušet.

Čtvrt, půl, tři čtvrtě
Jaký je rozdíl mezi půl a tři čtvrtě? Zjistí děti opět díky barevných otevíracím okénkům. Kromě základních informací nechybí ani obrázky, na kterých si děti vyzkouší, jestli už umí čas správně poznat nebo si alespoň tuto dovednost procvičí.

Kolik minut?
Určování hodin je pro děti obvykle jednodušší, protože čísla mají na hodinkách napsané. Jak je to ale s minutami? Jak se vlastně podle malé ručičky počítají? Tomu se věnuje další dvojstránka. A opět nechybí ani zajímavé otázky a okénka, na kterých si děti určování sami vyzkouší.

Digitální hodiny
Poté už se dostáváme k určování času pomocí digitálních hodin. Děti poznávají hodiny při různých zajímavých situacích – jízda na horské dráze, kdy otevře občerstvení, závod autíček, jízda na kolotoči a podobně.

Dopoledne, odpoledne, 24hodinový čas
Čtenáři se naučí také rozeznávat rozdíl mezi ránem, polednem či večerem. A zjistí, že na digitálních hodinách vlastně vidí nejen čas, ale také, jestli je dopoledne či noc, protože digitálky ukazují hodiny prostřednictvím 24 číslic.

Jak dlouho co trvá?
Poslední učící část se zaměřuje na to, co jak dlouho trvá. Jsou zde opět různé modelové situace a děti zjišťují, že třeba závod trval 2 hodiny a 10 minut, basketbal 45 minut a zvednou činku jen 3 minuty a 30 sekund. Poté se seznámí s určováním měsíců a slov jako desetiletí, století nebo tisíciteletí.

Velká časová výzva
Poslední dvojstránka nabízí hru, na které si děti vyzkouší, jak se naučily poznávat hodiny. Čeká je několik úkolů a hádanek, při kterých využijí také hodiny s hýbacími ručičkami, které si v knize snadno vytvoří.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4 a protože je z kartonu, tak je trochu širší. Ale aspoň se s ní lépe pracuje. Naštěstí není moc těžká, takže ji zvládnou děti klidně i samy udržet.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Levné knihy Svojtka. Je zde dokonce za akční cenu 175 Kč (sleva 50 %).

Celkové hodnocení

Kniha mě překvapila tím, že má skutečně hodně otevíracích okének. Nejedná se navíc o klasické čtvercové okénka, ale jsou různé velikosti, barvy i tvaru. Kniha je z kartonu, takže by mohly okénka snad i dlouho vydržet. Zatím se nám nestalo, že by se nějaké poškodilo (jak už jsme měli problém u jiných knížek), tak snad u toho i zůstane.

Kniha je hezky barevná a pestrá, takže se s ní pracuje dobře a dokáže zaujmout. Jsem ani nevěřila, že jde na otázku času vytvořit tolik různých stránek a cvičení.

Pokud děti zajímá čas nebo je chcete naučit hodiny poznávat, kniha vám v tom určitě pomůže a ještě si při čtení dítě užije spoustu zábavy.

Kniha je oficiálně doporučována od 6 let, a to zejména proto, že v tomto věku už děti většinou samy poznají číslice a mohou se tak pustit do zábavných úkolů, které v knížce jsou. Pokud ale budete číst společně s dětmi a čísla jste se naučili už před nástupem do školy jako my, knihu můžete využít i dříve.


Vydává: Nakladatelství Svojtka & Co.
Autor: Rosie Hore
Ilustrace: Shaw Nielsen
Rok vydání: 2017
Rozměr: 220×280 mm
Hmotnost: 745 g
Počet stran: 16
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments