MAMASLOVNÍK: Ambulantní porod

Někteří se mě v poslední době ptáte na ambulantní porod, o kterém jsem se několikrát zmínila, že ho mám v plánu. Abych neodpovídala po částech, tak to vezmu najednou a zde.

Samozřejmě nikoho nechci přesvědčovat, aby zvolil tuto možnost. Je to každého věc. Pokud o něm ale někdo uvažuje, tak níže najde pár informací, co vlastně ambulantní porod představuje, jaké jsou podmínky a kde najít potřebné informace.

Co je ambulantní porod (AP)?

Pokud odejdete z nemocnice dříve než za 72 hodin, jak je běžné. Takže se to netýká ani tak porodu jako spíše hospitalizace maminky a miminka po porodu, která prostě není dlouhá jak obvykle.

Je nutné ambulantní porod hlásit dopředu?

Nemusíte, můžete se klidně rozhodnout dle toho, jak se budete po porodu cítit a jaký bude zdravotní stav vás a miminka. Pokud je miminko donošené a nemáte ani jeden závažné problémy, můžete odejít v podstatě kdykoli.

Co k odchodu musím zařídit?

Nemusíte nic. Jsou nemocnice, které třeba chtějí kontakt na pediatra a volají mu, jestli s ním máte AP domluvený a převezme dítě do péče. Ale to předem mít potvrzené nemusíte (prostě vás jen chtějí vystrašit a odradit). Já ale raději pediatrovi o AP předem řekla, abych se s ním domluvila, jaké testy je schopný pak místo nemocnice učinit a co si mám zařídit já nebo jak to funguje.

Kdo mi doma případně pomůže?

Pokud o AP uvažujete, doporučuji si najít pár kontaktů na porodní asistentky ve vašem okolí, případně se rovnou s nějakou domluvit, jestli by k vám nepřišla na poporodní návštěvu, kdybyste AP měli. Zkontroluje novorozence, vás, jestli se dobře zavinuje děloha, může pomoci s kojením, udělat třeba patičkový test aj. Jinak se po porodu hlásíte k pediatrovi, který by už měl zařídit následnou péči. Některé nemocnice, když jim oznámíte, že chcete jít domu dříve, se snaží udělat vyšetření i u nich, ale to je už na konkrétních lidech, na které narazíte.

Kde získám více informací?

Doporučuji hlavně web www.ambulantniporod.cz, kde najdete vše podstatné o odchodu a vyšetření miminka,a to včetně kontaktů na porodní asistentky, které můžete oslovit, jestli by k vám po porodu nedošly. K webu je také podpůrná facebooková skupina Ambulantní porod a péče porodní asistentky.


Já původně chtěla odcházet kolem 48 hodin po porodu, aby se stihl v nemocnici udělat patičkový test, který dříve možný není a každý pediatr ho bohužel nedělá. Ale s ohledem na epidemii koronaviru, která v tu dobu všude vládla, mi přišla nemocnice jako rizikové místo a chtěli jsme tam proto strávit nejméně času, co půjde. Takže jsme odešli hned po bondingu, jak nám přichystali všechny potřebné papíry. A musím říct, že to bylo parádní rozhodnutí. Doma je prostě doma…

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments