ČTENÍ: Hopsagónyje – Pohádky 14 království

V rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada jsme se dostali k novince, který vyšla teprve před pár dny. Jedná se o pohádky, které vyprávěla dětem jedna babička. Není to tedy žádná moderna, ale naopak krásné příběhy o princeznách, kouzlech, zázracích a pohádkových bytostech.

Pohádky jsou originální, hodně čtivé a musím říct, že zaujaly i mě. Jsou vhodné pro děti od 7 let, ale určitě můžete začít číst s dětmi i dříve, protože děj je fakt zajímavý a celkem i lehce pochopitelný.

Obsah knihy

V knize najdete celkem 14 samostatných pohádek. Každá má okolo deseti stran a je občas doplněna o obrázek, který je přes celou stránku.

Káča a šest trpaslíků
Nafoukaná princezna Káčou, která se dostane k trpaslíkům do jejich domečku. Z počátku jim život hodně znepříjemňuje tím, jak je zlá a namyšlená. Nakonec se ale díky trpaslíkům stane milou a hodnou dámou.

Mluvící ryba
Paní mistrová je velmi upovídaná a odradí tím všechny tovaryše, aby u nich v krejčovství pracovali. Poradí si s ní jen tovaryš Martin, který ji vezme na chvíli řeč. Když se ji pak vrátí, už není tak upovídaná, ale naopak je to příjemná a pracovitá paní, kterou má každý rád.

Pohádka o Červené Karkulce
Mohlo by se zdát, že tuto pohádku budete znát, ale opak je pravdou. Červená Karkulka je přezdívka pro princeznu, kterou jednoho dne unese zlý loupežník s vlkem. Karkulka je ale zadobře s datly a ti se postarají o tom, aby k ní našel cestu Honza, který ji zachrání a nakonec si ji vezme i za ženu.

O drakovi Takytákovi
Drak Takytak žij dlouhou dobu v pohraničí v ukryté jeskyni. Jednoho dne se ale rozhodl vydat se do světa a připojil se k rytíři Jindřichovi. Pomohl mu získat princeznu Barborku a rytíř mu na oplátku zařídil místo na zámku.

Čarodějnice královnou
Králův syn je lenoch a nekňuba, který se vyhýbá učení a nechce nic dělat. Král se kvůli toho hodně trápí, protože by rád, aby po něm usedl na trůn. Spojí se proto s mladou čarodějkou. Princ se do ní zamiluje a aby ji zachránil, začne na sobě pracovat.

Jak se princezna učila strachu
V příběhu se setkáváme s princeznou, která nemá z ničeho strach. Vydává se světa, aby se naučila bát. Při své cestě se setká se třemi strašidly i dalšími zajímavými postavami.

Lesní žínka
Lesní žínka se zamiluje do Vítka. Královna lesa si ji však odvede, čímž je jejich lásce konec. Aby o Lesní žínku Vítek nepřišel, vymyslí na královnu lest.

Jak strašidla napravila loupežníka
Pohádka vypráví o strašidlu Plápolkovi, které se dostane k loupežníkovi. Podaří se mu ho napravit a nakonec se společně přidají i k Mikuláši, aby potěšili děti..

Plivník
Chlapec jménem Leopold je hodně nešikovný. Rád by pomáhal, ale vždy to dopadne špatně. Kouzelník ho proto promění ve velkého černého ptáka a Leopold se stane Plivníkem. Vysvobodit ho může jen když udělá nějaký dobrý skutek.

Král skřítků
Kryštof se vydává do světa. Dorazí až na zámek, kde se zamiluje do princezniny komorné Terezky. To se ale nelíbí samotné princezně, a tak vymyslí lest, která dostane Kryštofa do vězení. Kdo mu nakonec pomůže se dostat ven?

Hlíněné království
Hrnčíř Jíra se setkává se žlutými myškami a pomáhá jim zbavit se prokletí. Společně udělají v podzemí krásnou rozkvetlou zahradu a z myšek se stanou nazpět lidé, kterými není nikdo jiný než princezna a její poddaní.

Solné království
V pohádce se setkáváme s králem, který byl hodně chamtivý a pro své rozmary přivedl celou zemi do bídy. Když chtěl ničit pro svůj zájem i solné království, byl proměněn v kamenného obra. Takto ho potká chasník Franta a rozhodne se, že mu pomůže stát se znova člověkem.

Dešťové království
Král měl syna a dceru, kteří se neustále hádali. Rozhodl se poslat syna Štěpána do světa, že třeba přijde k rozumu. Ten na své cestě dorazil až do Dešťového království, které ale ovládal zlý čaroděj. A rozhodl se, že celé království zachrání.

Hejkal
Poslední pohádka je nejdelší a setkáme se zde s hejkaly. A… no, však si to v knížce přečtěte sami. Řeknu jen jediné – opět vás čeká zajímavý příběh plný kouzelných bytostí.

Formát knihy

Kniha je o trošku větší než formát A5 a je relativně lehká. Má pevnou vazbu a také integrovanou záložku (šňůrku), což je super, protože člověk pak snadno najde, kde se čtením skončil.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v e-shopu Nakladatelství Grada, kde vychází na 199 Kč. Pokud ale narazíte na slevu, můžete ji pořídit i levněji.

Celkové hodnocení

V první chvíli, když jsem se o knížce dozvěděla, jsem zvažovala, jestli ji opravdu využijeme. Pohádkových knížek už máme hodně a přijdou mi všechny na jedno brdo, tak proč mít další? Pak jsem se ale rozhodla, že to prostě vyzkoušíme. Doma čteme hodně, tak třeba zaujme.

A jsem moc ráda, že ji nakonec máme. Pohádky jsou fakt jiné, než je zvykem. Přitom jsou ale čtivé, poutavé a opravdu kouzelné. Líbí se mi, že jsou jednotlivé příběhy různorodé – najdeme v nich princezny, skřítky, kouzelníky, ale i různé jiné tajemné bytosti, které mají děti obvykle rádi.

Jednotlivé pohádky nejsou dlouhé, takže se skvěle hodí jako čtení před spaním. Jen škoda, že tam není více obrázků – u nás prostě ještě stále vedou příběhy, kde je část i výtvarně znázorněna, takže mi Beky (2,5 let) může koukat přes rameno. Tady je obrázků jen pár, takže Beky u čtení moc nevydržela. Příběhy ji sice bavily, ale holt potřebuje ještě i koukat. Takže doporučuji opravdu pro trochu starší děti (např. předškoláky nebo školáky).


Vydává: Nakladatelství Grada
Autor: Antonína Kršková
Rok vydání: 2019
Rozměr: 235×165 mm
Hmotnost: 425 g
Počet stran: 122
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments