ČTENÍ: Sazínkové a Mračná země

Když mi v e-mailu přistála nabídka od Martiny Macháčové, jestli bych ji nezrecenzovala nově vydanou knihu, byla jsem chvíli na vážkách. Přeci jen pohádky a příběhy se u nás ještě tolik nečetly. Ale protože ráda podpořím začínající projekty, rozhodla jsem se recenzi nakonec sepsat. A jsem za to ráda. Kniha je čtivá, zajímavá a dobrodružná. A věřím, že si časem u nás najde své místo.

Obsah knihy

Celá kniha pojednává o sázíncích, což jsou malí skřítci, kteří se starají o semínka, pecky či jádra. Jejich hlavním úkolem je zajistit, aby každé semínko mělo správnou půdu a vhodné podmínky k tomu, aby mohlo vyklíčit. Sazínkové žijí v utajení tak, aby je nikdo neviděl. Ale jejich práce je nesmírně důležitá. Sazínci se dělí na lesní, luční nebo zahradní – podle toho, kde o semínka pečují.

V knížce trápí sazínky jeden velký problém. Už několik měsíců pořádně nepršelo, všude je sucho a semínka vysychají. Ani květiny a stromy nemají dostatek vláhy, takže nemůžou pořádně růst a kvést. Dle staré věštby semínka může zachránit jen rytíř, který se vydá do Mračné země a zde se pokusí najít zdroj vody. Jenže kde takového rytíře najít? Tajná rada lučních sazínku si nad tím láme hlavu, protože nikdo na sebe takový úkol nechce vzít.

Nakonec se ale rozhoupe pan Fousek se svým bratrem Jeníkem. A nabídnou se, že se do Mračné země vydají. A tím začíná jedno velké dobrodružství! Pan Fousek je rozvážný, Jeník naopak hodně impulzivní a zbrklý. Dohromady tedy tvoří zajímavou dvojici.

Pan Fousek se vydá s Jeníkem na cestu, i když vůbec netuší, kde je Mračná země a jestli opravdu existuje. Připojí se k nim ještě Florentýnka a Kulička a společně nakonec Mračnou zemi najdou a pustí se do záchrany vody.

Formát knížky

Kniha je malá asi jako formát A5. I když má více stránek (126 s.) a tvrdé desky, je lehká a celkem útlá. Celý příběh je doplněn o obrázky Jany Uhlířové, která má na svém kontě už spoustu ilustrací dětských knih a příběhů.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit na různých internetových e-shopech a v kamených knihkupectvích. Cena se pohybuje od 120 Kč.

Celkové hodnocení

Příběh o sazíncích je zajímavý, má spád a je zde spousta dobrodružných a napínavých scén. Líbí se mi, že téma i postavy jsou zcela nové, takže je to příjemná změna oproti klasických pohádkám a známým příběhům. Navíc má kniha i výchovný efekt – ukazuje, jak důležitá je voda a co se může stát, když zmizí. Příběh se tedy hodí i do běžného života (například když dítěti vysvětlujete, že nemůže pořád pouštět vodu, nemůže si mýt ruky deset minut apod.).

Celá kniha je rozdělená do krátkých kapitol, takže se dá skvělé číst i večer před spaním. Ilustrace jsou pestré a děti si díky nim lépe představí, jak vlastně takový sazínek vypadá a co dělá.

Knihu jsme začali číst společně s Beky (necelé 3 roky). Nedočetli jsme ji teda celou, protože příběh je na ní ještě náročný (zatím u nás vedou krátké příběhy, co na sebe moc nenavazují, např. z večerníčků). Ale pár kapitol jsme spolu zvládli a hodně se na postavy sázínku vyptávala. Věřím, že třeba za dva roky už zvládne celou knížku a mohla by jí i bavit. Oficiálně je příběh doporučován od 5 let, takže jsem nyní dočetla sama a uvidíme, kdy se ke knize znova vrátíme.

Každopádně pokud mají děti rádi dobrodružství a chcete jim dopřát něco, co určitě neznají, Sazínkové a Mračná země je skvělou volbou. Navíc knížka ani moc nestojí, což je určitě další příjemná vlastnost.

Na konci knihy jsou navíc pro děti připraveny obrázky hlavních postav, které si mohou vybarvit, a tím si příběh opět připomenout.


Nakladatelství: Baset/Arista
Autor: Martina Macháčová
Ilustrace: Jana Uhlířová
Rok vydání: 2019
Rozměr: 212×155 cm
Počet stran: 126
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments