ČTENÍ: Čekání na Vánoce (Andrea Popprová)

Vánoce jsou za chvíli tady, a tak mám pro vás tip na knížku, která vám zpříjemní nejen advent, ale i podzimní dny. Kniha je plná příběhů, tvoření, hádanek, vystřihovánek, receptů, návodů a další aktivit pro malé i větší děti. Svým principem je vlastně podobná knize Jaro je tu!, o které jsem psala už dříve.

Obsah knihy

Celou knihou čtenáře opět provází sourozenci Lucka, Jenda a Martínek. Kniha se zaměřuje na období od svátku sv. Martina (11.listopadu) a končí Vánocemi.

Hned na počátku dětí dostává do děje příběh o sněhové vločce, který je spojen i s hádankami. Vločka mimo jiné vypráví o svátku sv. Martina, se kterým je spojený také lampionový průvod.

Na lampiony je pak zaměřena první výtvarná aktivita. V knize najdete postup, jak si ho s dětmi vyrobit a nemusíte se bát – je jednoduchá a z běžně dostupných materiálů.

Se sv. Martinem se také pojí svatomartinské rohlíčky. A v knize najdete přímo recept, který můžete s dětmi vyzkoušet!

Kniha je plná různých hádanek a luštění. Jedním z takových je třeba bludiště v podobě klouzaček.

Lucka dále vzpomíná na návštěvu u babičky. Popisuje, kde babička bydlí, jaké to u ní je a také co babička dělá v adventu. Vysvětluje díky tomu různé vánoční zvyky a tradice. A nechybí ani podrobný fotopostup, jak si udělat vlastní adventní věnec.

Dalším významným svátkem je sv. Mikuláš. K němu je pro děti nachystaná čertovská pohádka, kterou mohou číst společně s rodiči, protože část textu je vždycky nahrazena obrázkem.

Kromě svátků se kniha zaměřuje také na typické počasí a další jevy, se kterými se v adventním období můžeme setkat.

Starší děti určitě zaujmou křížovky a spojovačky.

Co by to bylo za vánoční knihu, kdyby zde nebyl žádný recept na cukroví!

A co teprve adventní kalendář, který si mohou děti vyrobit …

Nebo koledy, které si mohou zazpívat…

V knize najdeme i spoustu vystřihovánek.

Formát knihy

Kniha je podobná formátu A4 a má tvrdé desky a jemné listy (kromě závěrečných aktivit, které jsou na hrubším papíře).

Cena knihy

Knihu můžete zakoupit v knihkupectví nebo na různých e-shopech. Cena se pohybuje obvykle v rozmezí 171-389 Kč. Knihu nabízely také levné knihy, a to za krásných 129 Kč. Byla jak v kamenných prodejnách, tak i na jejich e-shopu (stejně jako Jaro je tu!). Takže určitě mrkněte nejdříve zde a třeba budete mít štěstí jako my a ještě bude v prodeji.

Celkové hodnocení

Čekání na Vánoce je kniha, kterou určitě využijete po mnoho let. Aktivit je zde opravdu hodně, a to velmi různorodých, takže si každý může najít to své. Ať už rádi tvoříte, čtete příběhy nebo byste jen chtěli dětem přiblížit vánoční tradice, kniha vás potěší.

Kapitoly logicky postupují směrem k Vánocům, takže se v knížce celkem dobře orientuje. Prvně je tedy sv. Martin, poté sv. Mikuláš a na konci čekání na Ježíška. Kniha je přizpůsobena českým podmínkám, takže žádný Santa, ale naopak typické české tradice a svátky, což se mi moc líbí. Ilustrace jsou pestré, barevné a zdařilé. Musím říct, že lepší knihu k Vánocům jsem zatím ještě nenašla. Minimálně ne tak komplexně zpracovanou a hlavně široce využitelnou, že pobaví batole i předškoláka.

Knížka je oficiálně doporučována od 5 let, ale klidně s ní můžete začít už kolem 2-3 roků. My si zatím aktivity vybíráme a nečteme knihu od začátku do konce. Přeci jen některé věci jsou na Beky (27 měsíců) ještě náročné. Ale spoustu toho už zvládá a rozhodně knihu v následujících dnech využijeme (resp. už jsme začali u sv. Martina).


Nakladatelství: Mladá fronta
Autor: Andrea Popprová
Ilustrace: Andrea Popprová
Rok vydání: 2008
Rozměr: 196×268 mm
Váha: 0,62 kg
Počet stran: 104
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments