MAMASLOVNÍK: Barefoot obuv

Barefoot boty, bare, bosé boty… Možná už jste tyto pojmy někde zaslechli. Jedná se o jeden z moderních trendů v dětské i dospělé obuvi, který se dostává v poslední době stále více do popředí. Co vlastně znamená? Jak barefoot boty poznáte? V čem jsou jiné?

Slovo „barefoot“ pochází z anglického jazyka a v překladu znamená bosý nebo také naboso. Z toho se pak vyvinulo označení barefoot obuv neboli bosé boty.

Barefoot obuv se snaží co nejvěrněji napodobit chůzi na boso, která je je pro člověka nejpřirozenější. Zároveň se ale snaží chodidla chránit proti různým vlivům počasí i různému poškození (např. šlápnutí na ostrý předmět). Barefoot obuv tedy neznamená, že budete chodit na boso, jak se někdo mylně domnívá. Jedná se spíše o styl obouvání, který se snaží navrátit k tomu, co je pro nás přirozené a pro naše zdraví prospěšné.

Specifika barefoot obuvi

Oficiální znaky pro barefoot boty (zatím) neexistují. Tak alespoň vypichuji pár nejčastějších vlastností, které u barefoot obuvi najdete:

  • Široký prostor pro prsty – barefoot boty jsou anatomicky tvarované tak, aby měly všechny prsty dostatečný prostor a nebyly utlačovány.
  • Ohebná a měkká podrážka – barefoot obuv má podrážku o tloušťce maximálně 6 mm, která je navíc ohebná, aby nohy mohly vnímat terén.
  • Bota je lehká – aby nebyly nohy zbytečně zatěžovány.
  • Žádný podpatek – mezi špičkou a patou není sklon.
  • Chybí podpora klenby – stélka není tvarovaná.
  • Nezpevněný kotník – chybí pevný opatek.

Kompromisní obuv

Kompromisní obuv je něco mezi barefoot a běžnou botou. Jedná se o takové obutí, které splňuje většinu požadavků na barefoot obuv, ale v něčem vybočuje (například špatný tvar špíčky, tuhá podrážka, existence podpatku apod.).

Více informací:

  • Barefoot nejen pro děti – ČR/SR (FB skupina) – základní informace o barefoot obuvi, tipy jak vybrat správnou obuv, přehled značek a výrobců barefoot obuvi, prodej barefoot obuvi, poradenství (možnost pokládat otázky).
  • Zdravé ne/obouvání pro děti i pro dospělé (FB skupina) – základní informace o barefoot obuvi a jejich alternativách, tipy jak vybrat správnou obuv, přehled značek a výrobců barefoot obuvi, prodej barefoot obuvi, poradenství (možnost pokládat otázky).
  • Barefoot obuv z Aliexpressu (FB skupina) – možná tomu nebudete věřit, ale i na Aliexpress se dají koupit kvalitní barefoot boty (pár jich máme taky doma a za ty peníze opravdu luxus). Ve skupině najdete tipy na boty, které jsou i nejsou barefoot a nechybí ani recenze bot z Aliexpressu nebo možnost vlastního prodeje bot z Číny. Dělají se zde navíc předobjednávky bot za ještě výhodnější cenu a jsou zde čeští zástupci, kteří řeší vývoj bot s čínskými pracovníky. Nechybí samozřejmě možnost pokládat dotazy.
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments