Šneci jsou jídlo, které bychom u nás mohli jíst po kilech. Kdysi jsem je dělala z listového těsta, ale posledních pár let jsme přešli spíše na vlastní těsto ze špaldové mouky. Není náročné na přípravu, chuťově je skvělé a navíc je i zdravější. Pro děti vhodné od 1 roku.
Co budete potřebovat
Těsto
- 150 g špaldové mouky
- 80 g mletých ovesných vloček
- 120 g rozpuštěného másla
- 100 g zakysané smetany
Náplň
- domácí kečup (příp. kupný)
- kvalitní šunka
- tvrdý sýr na plátky
- koření (bazalka, oregano…)
- sezamová semínka (nemusí být)
Postup
- V míse smícháme mouku, vločky, změklé máslo a zakysanou smetanu.
- Těsto rozdělíme na dvě části. Vezmeme první díl a na pomoučněné podložce vyválíme do obdélníku (jako bychom dělali záviny).
- Potřeme kečupem, posypeme kořením a podklademe plátky šunky a sýru.
- Plát srolujeme s ukrajujeme plátky asi 1 cm široké.
- Dáme na plech, potřeme vajíčkem a pečeme na 180 °C asi 25-30 minut.
Tipy na závěr
- Šneci jdou udělat i bez šunky, ale nám to s ní chutná více.
- Před vložením do trouby můžete posypat ještě bylinkami nebo třeba sezamovými semínky.
- Dle chuti můžete přidat do náplně i nadrobno nakrájenou papriku nebo pórek.