ČTENÍ: Zvířátka na statku – zvuková knížka

Zvuková knížka s domácími zvířátky je další zajímavý úlovek z Lidlu. Obsahuje celkem 10 zvuků zvířat, se kterými se můžeme nejčastěji setkat na statku. Kromě toho má kniha také hodně stránek s krásnými obrázky. A nechybí ani doprovodné texty, ze kterých se mohou děti dozvědět něco nového o zmiňovaných zvířátkách.

Na výběr je kromě zvířátek ze statku také varianta knížky s dopravními prostředky, zvířátky ze světa, hasiči nebo PJ Masks, která obsahuje postavičky a zvuky dle stejnojmenného seriálu. U nás ale jedou hlavně domácí zvířátka, tak jsme zvolili statek.

Obsah knihy

Na každé stránce se kniha věnuje jednomu zvířátku. Je ale většinou znázorněna celá rodina, takže samec, samice i jejich mláďátka. U textu najdeme navíc ikonku s daným zvířetem, která se shoduje s ikonami na bočním panelu, aby si děti mohly rovnou poslechnout, jaký zvuk zvířátko vydává.

Na první stránce setkáváme s krávou, býkem a jejich telátky. Děti se dozvědí, co krávy jedí, jakým způsobem, kdo dává mlíčko i co všechno se z něho vyrábí. Pokud si chtějí poslechnout, jaký zvuk kráva vydává, stačí potlačit na první obrázek na pravém panelu, který je stejný jako vlevo dole u textu.

Další stránka se věnuje ovečkám. V doprovodném textu tentokráte zjistíme, co dělají ovečky ve dne a v noci, co je vlna i jak se dá využít.

Třetí stránka se zaměřuje na slepičku, kohoutka a kuřátka. Věděli jste, že občas sezobnou i drobné kamínky, se kterými pak rozmělní potravu, což jim nahrazuje vlastně zuby? To vše se v knížce dozvíte, společně s tím, co kohout a slepice jedí i jaké jsou rozdíly mezi vejci.

Dále se potkáváme také s koněm, klisnou a hříbátkem. Z textu zjistíme, co dělali koníci kdysi a jaká je jejich úloha na statku dnes.

Co by to bylo za statek bez hus? Samozřejmě že v knize také nechybí. Děti zjistí nejen jak vypadají, ale také jaké jsou jejich typické vlastnosti, co rády dělají, jaké mají peří a co všechno se z něho může dělat.

Pejsky určitě děti znají. Ale možná nevědí, proč je jejich nos tak vlhký, jaký mají vlastně čich i co na statku dělají. A to se v knize dozví…

Navíc je tu také krocan a krůta. V knize se dozvíme, jak je od sebe rozeznáme, jaké jsou jejich typické vlastnosti nebo jaké je krutí maso.

Dále se potkáváme s kozou, kozlem a kůzlátky. Dozvídáme se, na co používá jejich mléko.

Když jsme měli psy, nemůžeme opomenout ani kočky, které rovněž v knize najdeme. Co dělají, když jsou spokojené? Jak a proč loví? Zjistíme v textu.

Na závěr nás čekají kačeny. Kniha nám prozradí, proč mají plovací blány, co jí i jak vypadají, když se potápí.

Formát knihy

Kniha má celkem 22 stránek, což je na podobná zvuková leporela celkem hodně. Velikostně je podobná formátu A4 a je trochu těžší, ale dítě rok staré a víc ji určitě unese.

Cena a dostupnost

Kniha je od 28.1.2019 nabízena v prodejnách Lidl a také na lidl-eshopu. Cena je 169 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha je opravdu obsáhla, což je skvělé. Obrázky jsou velké, moc krásné a blíží se hodně realitě. Líbí se mi také texty, které jsou poučné a děti i dospělí se z nich mohou něco nového dozvědět o tom, jak zvířátko žije, jak se chová i jaké produkty nám dává.

Byla jsem hodně zvědavá hlavně na zvuky, protože u některých zvukových knížek zní otřesně. U tohoto leporela musím uznat, že mnoho zvuků je opravdu jako ve skutečnosti. Ale třeba takový pejsek, koza nebo kočka mohly být trochu lepší. Ale posuďte sami, ukázku včetně zvuků naleznete ve videu.


Nakladatelství: Schwager & Steinlein Verlag GmbH
Rozměr: 300x210mm
Váha: 0,561 kg
Počet stran: 22
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments