KNIHA: Chci to vědět – Jak zachránit zemi

Člověk je od přírody zvědavý tvor. A u dětí to platí dvojnásobně. Však jste určitě zaslechli otázky typu proč, jak nebo co je to. V Nakladatelství Slovart proto přišli se sérii knih Chci to vědět, která se zaměřuje na různá témata a snaží se dětem ukázat všelijaké záludnosti, zajímavosti a také odpovědi na otázky, které možna slyšel nejeden z rodičů.

Už jsem vám podrobněji představovala dílo Co umí zvířata a nyní jsem se dostali k dalšímu pokračování, a to Jak zachránit zemi. Musím říct, že mě název moc nezaujal (respektive jsem si myslela, že kniha bude nudným výčtem, co můžeme a nemůžeme). Opak je ale pravdou. V knize jsou vybrány zajímavosti z našeho běžného života a dány jsou do kontextu s naší planetou. Zjistíme tedy, co je ekologické, jak můžeme přírodu šetřit nebo jak se chovat, abychom naši zemi zbytečně neškodili.

Obsah knihy

Kniha je rozdělena do několika tématických částí a snaží se dětem ukázat, že i záchrana naší planety může být něco skvělého a zábavného.

V první kapitole se dovídáme, proč je naše země v nebezpečí. Odpověď je přitom jednoduchá – prostě se o tu naši planetu dobře nestaráme. Nežijeme zde sami, je třeba být k ostatním ohleduplný a mnozí to bohužel nerespektují.

Dále zjistíme, co je to vzduch. Čím je tvořen? Co znamená slovo atmosféra a proč ji země potřebuje? A jak se stane, že se naše planeta zahřívá?

Za vše může skleníkový efekt. Věděli jste, že skleníkové plyny tvoří i krávy, když mají větry nebo si krknou? A že kdybychom postavili do řady všechna auta na světe, táhly by se okolo rovníku čtyřicetkrát?

Skleníkové plyny se také tvoří při tvorbě energie, kterou využíváme v domácnostech. Co může každý z nás učinit v této oblasti? Jak omezit využívání energie? Někdy stačí málo – šetřit, nepoužívat zbytečně spotřebiče, které nejsou nutné anebo využívat místo auta více kolo či skejt…

Zajímavá je kapitola Proč je všude tolik medúz. Zde totiž zjistíme, že medůzy se stále více množí, protože oceány jsou teplejší a teplejší. Z toho nemají radost ani lidé, ani zvířata. Jak jim pomoci?

Třeba vás přesvědčí pár čísel. Věděli jste, že usporná žárovka vydrží svítit 15x déle než obyčejná a ještě se dá recyklovat? Že při jednom spláchnutí použijeme 10 litrů vody? A pokud by školní třída sbírala po celý rok papír, zachránilo by se 100 stromů?

A kam to teče, když se vyčurám? Kolik kilometrů urazí banán, než ho sním? Proč mají zvířata svůj domov? Kam se vším odpadem? Co je základem úspěchu při ochraně naši planety? Co všechno můžeme v tomto směru i my jednotlivci dělat? V knize najdou děti odpovědi na všechny tyto otázky a ještě mnohé další…

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4, má pevnou vazbu a mírně pevnější stránky (nejedná se však o leporelo).

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Knihcentrum. Prodává se za 135 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Chci to vědět – Jak zachránit zemi přináší spoustu zajímavostí ohledně života lidí a jejich aktivit, které mohou planetě ubližovat. Kniha je psána primárně pro děti, takže neobsahuje příliš textu, dominují spíše vtipné ilustrace a informace jsou vztaženy na život dětí a to, co je jim blízké.

Obsahnout celé téma záchrany země je nemožné, a proto i v knize jsou vybrané jen určité oblasti. Líbí se mi, že se ale opravdu jedná o to, co děti budou znát a kde mohou i ony samy naši zemi trochu pomoci.

Kniha je vhodná především pro mladší školáky, takže od 5-6 let.


Vydává: Nakladatelství SLOVART
Autor: Camilla de la Bédoyére
Ilustrace: Richard Watson
Rok vydání: 2020 (1. vyd.)
Rozměr: 224×288 mm
Hmotnost: 430 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments