ČTENÍ: Veselá kniha o malém krtkovi

Krteček je frajer, na kterého jen tak někdo nemá. Proto se také nemůžeme divit, že existuje tolik knižních zpracování. My jsme pořádně prozkoumali jedno z nich, a to Veselou knihu o malém krtkovi. Jak dopadla?

Na první pohled musím říct, že jsem byla příjemně překvapena. Knížka má totiž opravdu hodně stránek (celkem 32). To u leporel tak často nebývá. Oficiálně je doporučována od dvou let, zabaví ale určitě i mladší děti. U nás začala být populární už po oslavách prvních narozenin.

Kniha je pouze obrázková, bez žádného textu. Jedná se o podobný styl, jako nalezneme například u série Jaro, Léto, Podzim, Zima, Noc od Rotraut Susanne Bernerové (recenze zde) nebo u Velké obrázkové knížky Medvědi (recenze zde). Knihu lze číst různými způsoby – jen popisovat, co je na obrázku, vymýšlet si příběhy, hledat známé postavičky… Je to na každém čtenáři, co preferuje. Každopádně ale kniha poskytuje dostatek námětů.

Obsah knihy

Na každé stránce jsou různé výjevy s krtečkem a jeho kamarády. Dostáváme se například do podzemí, kde vidíme, jak má krteček zařízené své obydlí. Nebo také do přírody, kde zažívá celá parta různé dobrodružství.

V knížce je celkově hodně zvířátek, ale také kytiček, stromů a keřů. Na každé stránce jsou hlavní postavy znázorněny několikrát, a to při různých aktivitách. Menší děti se tam mohou bavit třeba tím, že všechny postavy vyhledají, ukážou, kde všude je krtek, najdou zajíce a podobně.

S krtkem se dostaneme také do města, kde nechybí autoservis, letadlo, vrtulník, spousta osobních a nákladních aut, bagrů a samozřejmě i mrakodrapů a jiných budov.

Jedna z dvojstránek je pak věnována moři a všemu, s čím se zde můžeme setkat. Vidíme tedy například lodě, mosty, maják, ryby nebo ostrovy. Na další stránce je pak znázorněna noc, kdy většina zvířátek spí, lítají sovy a je krásná hvězdná obloha.

V knížce je zakreslena také zima a vánoční čas. Krtek a jeho kamarádi si užívají zimních radovánek v zasněženém městečku, sportují, hrají si a chystají se na Štědrý den, takže nechybí ozdobené stromečky ani zabalené dárečky.

Formát knihy

Kniha je většího formátu, což je skvělé, protože jdou lépe vidět detaily na obrázcích. Stále je ale menší než klasická A4. Co mě trošku mrzí je kvalita zpracování. Kniha se celkem rychle odřela, a to jsme ji ani nepoužívali denně. Není to nic strašného, nicméně kvalita by mohla být lepší.

Jak už jsem psala výše, knížka má celkem 32 stránek. Poskytuje tedy hodně podkladů pro čtení i zábavu, je ale na druhou stranu také těžší. Roční dítě ji proto nejspíše neunese. Starší děti s tím ale nemají problém.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit například v Knihy Dobrovský, kde ji mají běžně za 205 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Knížka má krásné a barevné ilustrace, je různorodá a krtek v ní zažívá opravdu hodně dobrodružství. Vadí mi ale dvě věci. Jednak jsou často jednotlivé stránky chaotické, přeplácané a je zde mnoho výjevů, které na sebe ani logicky nenavazují. Pokud pouze hledáte, kde je žába, tak to nevadí. Pokud se ale snažíte vyprávět příběh, je trošku divné, když nad oblohou roste tráva a je tam další louka. Navíc tím, jak je toho tolik, tak se trošku hůře soustředí na konkrétní část.

Druhá věc, co se mi nelíbila, je že obrázky nejsou jen kreslené, ale někdy jsou přidány i počítačově. Nebo to tak alespoň působí, protože ta samá postava vypadá jinak. Například krávy na prvním obrázku – černobílá je jiný styl (pestřejší barvy, ostřejší rysy). Nebo veverka na druhém obrázku je také ostřejší a barevně mnohem jasnější než ostatní zvířátka. Dítě to nepostřehne, možná ani někteří dospělí. U mně ale působí profesní deformace a tak mi to nedá nezmínit.

Kniha mě ale také překvapila. Líbí se mi například, jak je netradičně řešeno číslování stránek. V knize nenajdeme žádnou číslici, ale na každé stránce jsou v pravém rohu za sebou mravenci. A postupně je jich méně a méně, takže i malé děti poznají, že se blíží konec stránky.

Celkově je kniha povedená. Alespoň soudě dle rok a půl staré čtenářky, která se k tomuto leporelu ráda vrací. Určitě je pár věcí, které by se mohly vylepšit, ale i tak věřím, že se kniha stane oblíbenou u mnoha dětí. Obzvláště pokud mají rádi krtečka, jak je to u nás.


Autor knihy: Zdeněk Miler
Rozměr: 180×240 mm
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments