HRANÍ: Veselý kurník (desková hra)

Veselý kurník je desková hra pro děti zaměřená především na balanc a motoriku. Ale také u ní budete muset přemýšlet, takže nečekejte jen nějakou bezduchou činnost.

Hra má krásné dřevěné figurky a musím říct, že mě příjemně překvapila, protože je to zase jiný typ hraní, než mámě běžně doma. A přitom je celkem zábavná.

Obsah balení

  • 6 dřevěných slepiček (3 velké, 3 malé)
  • 7 dřevěných kol
  • 7 dřevěných stohů sena
  • 1 dřevěné bidýlko (1 základna a 1 plošina)

Vše je uloženo v praktické krabici. Kupodivu jedna z mála deskovek, kde je krabice dělána akorát, takže ve velikosti, jaká je nutná a nikoli mnohonásobně větší.

Pravidla hry

1. Plošinu postavíme na stůl či zem a umístíme na ni dle libosti všechny slepičky, kolečka i stohy sena. Skládat můžeme pokaždé jinak, aby hra byla vždy originální.

2. Poté opatrně umístíme plošinu na základnu tak, aby byla v rovnováze.

3. Hráči se pak postupně střídají ve směru hodinových ručiček a odebírají vždy 1 libovolný dílek z plošiny. Každý dílek má přitom jinou hodnotu:

  • velká slepička – 3 body
  • malá slepička – 2 body
  • stoh sena – 2 body
  • kolečko – 1 bod

4. Hra pokračuje tak dlouho, dokud nejsou rozebrány všechny dílky nebo pokud plošina nespadne.

5. Na konci hry hráči sečtou své skóre. Ten, kdo shodil plošinu, si od něho odečte 5 bodů. A vítězí ten, kdo má samozřejmě bodů nejvíce.

Varianta pro mladší hráče

Pokud budete hrát s menšími dětmi, které ještě neumí počítat nebo číslům moc nerozumí, můžete klidně hrát bez počtů. V tomto případě vyhrává hráč, který vezme z plošiny jako poslední dílek, aniž by celý kurník shodil.

Celkové hodnocení

Ve hře Veselý kurník se snažíte nasbírat co nejvíce slepiček, stohů sena a koleček. Každý tento prvek je navíc různě obodován a vyhrává ten, kdo má nejvíce bodů. Při sbírání ale musíte dát pozor na plošinu, která se různě naklání a nesmí spadnout, jinak by hra skončila.

Hra je rychlá, svižná a není náročná na pravidla, takže ji můžete hrát i s prarodiči či jinými dětmi. Pokaždé můžete jednotlivé díly postavit jinak, a tak hra není jednotvárná. Zpracování je opravdu kvalitní, vše je ze dřeva, takže se hra jen tak nezničí. Figurky slepiček navíc děti mohou využít i jinak (u nás se třeba dávají do farmy).

Hra je oficiálně od 4 let, ale pokud nebudete hrát na počty, můžete klidně vyzkoušet i dříve. My hrajeme přibližně od necelých 3 let. Snažíme se hlavně o to, abychom kurník neshodili. U Beky je to ještě především o náhodě, ale i tak ji to baví.


Podrobnosti

— Cena: 300-500 Kč
— Počet hráčů: 2-4
— Věk hráčů: od 3-4 let
— Doba hraní: 10 minut
— Výrobce: Blue Orange Games

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments