ČTENÍ: Kdopak to tu běžel?

Víte, jakou stopu za sebou zanechává pes, liška nebo třeba divoké prase? Musím přiznat, že tohle není zrovna moje silná stránka a poznám možná tak ptáka a tím končím. Proto jsem byla ráda, když jsme díky spolupráci s Nakladatelstvím Grada mohli nahlédnout do zajímavé knížky, která se právě této problematice věnuje.

Obsah knihy

Kniha Kdopak to tu běžel? se zaměřuje na různá domácí a lesní zvířata. U každého živočicha najdete v knížce stopu v životní velikosti a také krátké povídání, co je pro dané zvířátko typické, jak se mohou lišit jejich stopy i kde všude je můžete nalézt.

Jako první jsme se takto seznámili s kočkou. Věděli jste, že kočka má při chůzi zatažené drápky? A že chodí většinou pomalu, prchá jen při nebezpečí nebo vystrašení?

A co ptáci, jak se liší stopy dle konkrétního druhu?

Zajímavé je také srovnání zajíce polního a králíka divokého. Kniha je totiž porovnává nejen co se týče stop, ale také dle jejich velikosti nebo vzhledu bobků…

V knize samozřejmě nemůže chybět pes..

A nebo veverka!

Dále se zde seznámíte s myší a krysou…

… liškou…

… nebo třeba s jezevcem, který chodí rád stále ve stejných cestách.

Do knížky se dokonce vešly stopy i jelena evropského, což jsem koukala (myslela jsem, že budou mnohem větší).

A objevíte zde i již zmíněné prase divoké.

Poslední stránka je pro porovnání věnovaná člověku.

Formát knihy

Kniha mě svým formátem hodně překvapila. Jednak je čtvercového typu a má pevnější stránky. Ale co je hlavní – je celkem velká. Ale to je vlastně logické – pokud se tam mají vejít stopy zvířat ve skutečné velikosti, těžko může být v kapesním vydání, že…

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 249 Kč. Když narazíte na akci, dá se ale pořídit i výhodněji. A pokud použijete slevový kód guzin10, můžete získat ještě další slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha Kdopak to tu běžel? zpracovává zajímavé téma. Líbí se mi, že uvedená zvířata jsou jako domácí, tak i lesní. Jen škoda, že je kniha celkem útlá a zvířátek není víc. Na druhou stranu kdyby jich bylo hodně, tak už by to byl spíše takový rozsáhlý atlas, který by děti asi nebavil. Takže je možná dobré, že je zde vybráno jen pár zajímavých a známých zvířat. Písmo je trošku menší, vzhledem k prostoru knihy mohlo být klidně větší. Ale přečíst se dá, což je hlavní.

Knížka je vhodná pro děti od 4 let a určitě ji doporučuji i rodičům. Dozvíte se totiž spoustu zajímavostí, které už člověk třeba ani nepamatuje (nebo nikdy nezjistil). Bohužel letos sněhu moc nebylo, abychom mohli otestovat knížku přímo v akci. Ale snad se ještě zadaří, třeba jak bude někdy bláto….


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Svenja Ernsten, Christine Henkel
Rok vydání: 2019
Rozměr: 265×265 mm
Hmotnost: 580 g
Počet stran: 28
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments