RECENZE: Velká svačinková bichle

Beky (2,5 let) už nějakou dobu nestačí na svačinku jen kapsička nebo ovoce, a tak jsem se porozhlížela po nějakých zdravějších svačinkách. Zaujal mě přitom ebook Velká svačinková bichle, kde mělo být spoustu receptů, a to dokonce i ve zdravější verzi. Tak jsme se rozhodli vyzkoušet, co je to tedy ta bichle zač.

Že budou recepty zdravé jsem brala trošku s rezervou. Přeci jen jsem už narazila na spoustu takových, které měly být v pořádku a vhodné pro děti a přitom použité ingredience rozhodně neodpovídaly kvalitní dětské stravě.

U Velké svačinkové bichle mě ale čekalo překvapení – recepty jsou fakt zdravější, ale přitom tak nějak „normálně“. Takže žádný extrém v podobně absence cukru, mouky a nebo že byste chroupali jen ovoce a super zdravé kaše. Prostě je množství upraveno tak, aby stačilo, výsledek byl chutný a přitom toho nebylo zbytečně moc, což je vlastně ideál. Navíc jsou použité suroviny běžně dostupné v obchodech, takže žádné speciality, za které zaplatíte majlant.

Obsah knihy

Na počátku ebooku je krátké podívání o tom, jak by měla strava u dětí vypadat. Co je vhodné, čemu se naopak vyvarovat, co by vám nemělo doma chybět ve spíži… Opět ale platí, že zde zvítězil hlavně selský rozum a doporučení nejsou náročná ani přehnaná.

Pak už přicházejí na řadu recepty. V seznamu jsou rozděleny podle různých kategorií – jogurtové svačinky, pudinkové dobrůtky, netradiční mléčné mlsy, pomazánky, pečení sladké i slané, saláty, obložené svačinky a také různé speciality. V knize jsou pak recepty seřazeny už přímo jako týdenní plán. Ale je jen na vás, jestli se ho budete držet nebo využijete jen některé recepty. Tím, že se jedná o elektronickou knihu, tak se můžete z obsahu dostat jedním kliknutím přímo na jakýkoli recept.

U každého receptu jsou přehledně uvedeny ingredience, postup, časová náročnost, počet porcí i jestli jídlo obsahuje lepek, laktózu…

Kategorie receptů

Jogurtové svačinky
Najdete zde celkem 15 receptů na různé jogurty s ovocem, oříšky, medem, ale také tipy na smoothie bowl.

Pudinkové dobrůtky
V této části se nachází pudink na 15 způsobů. Nechybí ani netradiční spojení chuti jako jáhly s čokoládou, jablečný puding a jiné.

Netradiční mléčné mlsy
Celkem 10 receptů, kde najdete třeba domácí pribináček, cheescake, sladký kuskus, míša dezert do skleničky, různé kaše…

Pomazánky
Na tuhle kategorii jsem byla zvědavá, protože mi přijde, že máme doma pomazánky pořád na jedno brdo. V ebooku jich najdete celkem 30 a jsou různé – z ryb, zeleniny, luštěnin, masa, vajíček…

Sladce upečené
V této kategorii najdete 25 sladkých dobrot – muffiny, koláče, vafle, lívance, šátečky, palačinky…

Slané pečení
Dalších 25 receptů, tentokráte naslano – muffiny, lívance, placičky, quiche, závin, nákyp, pizza, koláč, palačinky a mnoho jiného.

Saláty
Ve Velké svačinkové bichli nejsou opomíjeny ani saláty. Ovocné, zeleninové, ale třeba i těstovinové nebo s kuskusem.

Obložené svačinky
Chleba, rohlík nebo toast s něčím. I tohle v bichli najdete. Naštěstí se nejedná jen o nějakou klasiku ve stylu chleba s paštikou či rohlík se sýrem a salámem. Recepty jsou rozmanitější a nechybí u nich ani ovoce či zelenina.

Speciality
Na závěr jsou ebooku uvedeny různé specialitky – například na sv. Mikuláše, Vánoce, Velikonoce nebo na narozeniny.

Cena a kde zakoupit

Svačinková bichle stojí 490 Kč a zakoupit ji můžete zde. Po zaplacení vám přijde odkaz, kde si můžete ebook ve formátu pfd stáhnout. V mobilu je celkem dobře čitelný a snadno ovladatelný. Můžete také využít balíček Velká svačinková bichle + krabička Zdravá sváča, které jsou v ebooku používány. Tento set vychází na 824 Kč.

Pokud si nejste nákupem jisti a chtěli byste vidět ještě trochu víc ze svačinkové bichle a jejich receptů, pak na koukněte na oficiální stránku www.svacinkovabichle.cz, kde si můžete stáhnout zdarma ukázku až 50 stran.

Celkové hodnocení

Ebook obsahuje opravdu hodně receptů (přesněji 190). Líbí se mi, že jsou různorodé a dají se vlastně použít třeba i na večeři či snídani. U každé receptu se navíc počítá s tím, že se bude balit do školy či práce, takže jsou jídla vymyšlena tak, aby se daly dát třeba do nějaké krabičky. To mě zaujalo, protože u mnoha pokrmů bych před prolistováním Velké svačinkové bichle ani nevěřila, že je můžete někam přenést. Takže by mě ani nenapadlo připravit třeba palačinky do školy.

Recepty jsou vhodné pro děti cca od 3 do 15 let. Ale můžete je vlastně použít případně i pro mladší (dle zavedených surovin) nebo pro dospělé. Jen se možná trošku změní počet porcí – přeci jen dospělý chlap sní více než tříletá holčička. Ale chutné budou pro oba. Je to tedy vlastně kuchařka pro celou rodinu. Součástí receptů je i tip, jakým ovocem či zeleninou svačinku doplnit, aby měly děti vše potřebné. My to ale doplňovali spíše tím, co zrovna bylo doma.

Hodně se mi zalíbilo dávání svačin do krabiček. S Beky to ještě nemůžeme naplno využít, protože zase tolik nesní, aby se mi to oplatilo dělat. Tak jsem si to zkoušela aspoň na manželovi do práce. Většinu receptů tedy testoval nevědomky i on a byl spokojený. A já také, protože to vypadá fakt skvěle, je to praktické a navíc i chutné. A samozřejmě tím ušetříte za sáčky, potravinové fólie a další věci na balení.

Co mi ale na Velké svačinkové bichli vadí je její forma. Tedy že je dělána jako ebook. V tomhle jsem trošku ze staré školy a raději vařím přímo z knížky. Svačinkovou bichli jsem si tedy vytiskla, ale to prostě není ono. Takže mě mrzí, že není možnost zakoupení i v tištěné podobě. Ale snad se toho dočkáme třeba někdy v budoucnu. Díky elektronické podobě zase máte bichli stále při sobě (v mobilu), takže se můžete i v obchodě podívat, co v receptu vlastně je, ať máte všechno. Ale papír je papír…

Vyzkoušeli jsme z ebooku hned několik receptů. A spokojenost teda veliká. Takže za nás rozhodně doporučuji. Obzvláště pokud máte dítě školního věku a svačinky připravujete denně.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments