ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Park Miliona Świateł (Zabrze, Polsko)

Když jsem poprvé viděla na internetu fotky Parku Miliona Świateł, říkala jsem si, že se tam musíme někdy s holkami vydat. Vypadalo to nádherně a světýlka jsou něco, co holky zaručené zaujme.

Park Miliona Świateł najdete v Polsku, konkrétně v Zabrze. Je to kousek od hranic a z Ostravy jste zde za necelou hodinu. A tak jsme se o jednom pátečním odpoledni vydali toto místo prozkoumat.

Světýlka kam se podíváš

Park hezky září už od příjezdové cesty, takže ho jen tak nepřehlédnete. Je umístěn v areálu letního koupaliště, takže zde najdete třeba převlékárny nebo dětské hřiště. Ale jinak to moc poznat není.

I když jsme jeli v pátek, kdy je otevřeno od 15 hodin, záměrně jsme dojeli po čtvrté, kdy už je větší tma. Protože tehdy si světýlka užijete nejvíce. Možná by to bylo ještě lepší, kdyby byl všude sníh a viděli byste jen bílo a světýlka. Ale my jsme byli rádi i za počasí bez sněhu.

Jakmile jsme na pokladně koupili vstupenky, vešli jsme do areálu, kde na nás čekala světýlka skoro na každém rohu. Jako první jsme se vydali okoko převlekáren směrem dovnitř areálu, kde už z dálky zářil krásně barevný vláček, do kterého mohly děti i vlézt a sednout si. Vlastně nejen děti, ale i dospělí.

Na louce bylo kromě vláčku také srdce, velký vánoční strom, dekorace podobné růžím nebo vánoční zdoba, do které bylo opět možné usednout a vyfotit se.

Pod loukou se nachází 2 atrakce, které jsou placené. Vše ostatní je v rámci vstupného zdarma, ale u těchto dvou je nutné si zakoupit žetony, které se prodávají přímo v pokladně hned vedle. Atrakce jsou v podobě velké klouzačky a vláčku, který projíždí vánočním městečkem. U nás si obě holky vybraly vláček. Ten ale doporučuji přibližně do 6 let, protože je opravdu malý a trať krátká.

Následně jsme se vydali trochu níže do míst, které je běžně zalité vodou. Nyní zde ale žádnou vodu nenajdete a na dně bazénu je naopak nádherná světelná show, doprovázená o hudbu, do které světla různě blikají. Součástí atrakce jsou také různé trůny, na které je samozřejmě možnost si sednou nebo se u nich vyfotit.

Hned vedle bylo i svítíci bludiště, které jsme se mohli projít. Chodby byly různě průchozí, takže zvládly najít cestu i děti.

Poté jsme prošli okolo labutí a dalších zvířat až k zářivému paláci.

Pokračovali jsme „stezkou lásky“ směrem k pávovi. A odtud se vydali zpátky k pokladnám.

Před pokladnami na nás čekala ještě ledová královna.

Praktické informace

Přímo před parkem je placené parkoviště. Za auto si zaplatíte 5 PLN (a berou i karty, takže nemusíte mít polské zloté). Parkoviště je malé, takže může být ve refrektovaných časech s parkováním trochu problém. My jsme ale zaparkovali v pátek odpoledne zcela bez potíží.

Park Milionu světel se je otevřen od listopadu do února a navštívit ho můžete denně od 15-16 hodin. Zavířá se okolo 20-21 hodin. Přesný čas závisí podle toho, který den park navštívíte (v pátek a v sobotu je otevírací doba delší). Návštěvní dobu případně ověříte přímo na oficiální stránkách Parku Milionu světel.

Vstupné do parku je trochu vyšší – pro dospělého je cena od 35 PLN. Rodinné vstupné pak stojí od 110 PLN. Ale je pravdou, že světel zde svítí opravdu hodně a to něco stojí. Takže bych řekla, že cena je přiměřená.

Celkové hodnocení

Park Miliona Świateł překvapí děti i dospělé. Barevných soch a různých dekorací je zde spoustu a jedna zajímavější než druhá. Musím říct, že to množství i velikost mě opravdu překvapily a nic podobného jsem ještě v životě neviděla.

Líbí se mi, že se využívá areál, který by byl jinak v těchto měsících zavřený. Nemusel se stavět žádný nový park, ale světelkující atrakce jsou hezky umístěné na dno vybetonovaného bazénu, na stromech, v okolí chodníků i na místech, kde jinak lidé leží na dekách a opalují se. Areál je velký tak akorát – zvládnete ho projít s dětmi, přitom ale nejsou atrakce na sebe nalepené. Osobně ale doporučuji vyhradit si na projití minimálně 1-2 hodiny. Pokud máte akční děti, které baví všude pobíhat a objevovat, možná zde strávíte i delší čas.

My jsme zde byli v pátek, přibližně v čase od půl páté do šesti (pak už nám byla zima, tak jsme se vydali domů). A když jsme odcházeli, pomalu se otevíraly i stánky, kde se d zakoupit něco teplého k jídlu či pití. Nechyběla ani restaurace, ve které se dá ohřát. My jsme al nevyužili ani jednu možnost. Děti bavilo běhat od jedné atrakce do druhé, takže jsme se spíše pohybovali. Nebo se holky točily na kolotoči – ten bylo třeba roztočit vlastní silou, ale za to byl zdarma.

U mnoha světelkujících atrakcí byla možnost se vyfotit nebo si na ně dokonce přímo sednou. A to nejen do saní či vláčku, ale třeba i na medvědy, do zámku nebo na trůn. Některé prvky se dokonce točily nebo vydávaly zvuky. Takže nebylo vše jen o dívání, ale děti si mohly užít návštěvu plnými doušky a sahat, prolézat a objevovat. A i dospělí si mohli udělat romantickou či vtipnou fotku. Takže rozhodně místo pro všechny věkové kategorie.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments