KNIHA: Loudavé vaření

Kdo mě sledujete na sociálních sítích, asi vám neuniklo mé nadšení z pomalého hrnce a také z kuchařky Loudavé vaření, kterou nyní hojně využíváme. Protože jste se mnozí ptali na podrobnosti, přináším trošku obsáhlejší recenzi, protože věřím, že tato metoda vaření se pro rodiče určitě hodí, protože ta úspora času je skvělá.

O pomalém hrnci jsem uvažovala dlouho. Hlavně proto, že jsme často dopoledne pryč (kroužky, pochůzky, výlety), a tak času na vaření tolik není. Ono s dvěma dětmi je to obecně složitější, proto jsem hledala možnost, jak vařit čestvá a zdravá jídla, ale zároveň nestrávit spoustu času u plotny. Chvíli jsem to řešila vařením den předem, ale ohřívané jídlo je prostě ohřívané. Navíc večery jsou jediný čas, kdy mohu trochu pracovat. Takže jsme se rozhodli vyzkoušet pomalý hrnec. A od doby co ho máme, jede v podstatě denně.

Co je to pomalý hrnec?

Jestli ještě pomalý hrnec neznáte, tak zbystřete. Jedná se o hrnec, který je připojen na elektřinu a dá se časovat. Má termostat, díky kterému je možné vaření při nízké teplotě. Toto vaření je sice pomalejší (proto také název loudavé vaření), na druhou stranu má jídlo více času hezky rozložit chutě, má silnější aroma a je také zdravější, protože při něm nedochází k vysokým ztrátám vitamínů jako při vaření klasickém.

Co je ale zásadní – jídlo v pomalém hrnci se nepřipálí, a tak odpadá různé míchání či kontrola. Prostě zapnete a můžete jít spát nebo třeba ven. Průměrná doma přípravy jídla záleží na konkrétním pokrmu, ale obvykle je to cca 3-5 hodin. Já tedy obvvykle ráno nachystám vše do hrnce, zapnu a jdeme ven. Jakmile přijdeme, jen dodělám (dochutím) a můžeme podávat. Odpadá tedy čas strávený u plotny, což pro mě byl zásadní. Pokud hrnec navíc dovaří, udržuje pokrm pořád teplý, takže se nemusí ani čekat na ohřev.

Pomalých hrnců je na trhu hodně a od různých značek. Liší se materiálem, objemem, tvarem i funkcemi. My jsme nakonec zvolili CrockPot CSC066X, protože má odložený start a má objem 5,6 l, takže v něm v klidu uvařím pro nás 4 a ještě zbyde něco pro děti na druhý den.

Pokud byste potřebovali s výběrem poradit, doporučuji skupinu Loudavé vaření (recepty pro pomalý hrnec), kde najdete spoustu recenzí, tipů na výběr pomalého hrnce i konkrétní recepty. Skupinu spravuje Barbora Charvátová, kterou možná budete někteří znát jako Máma v kuchyni (pod tímto označením ji vyšly knihy s recepty pro děti). Kromě toho je propagátorkou pomalého vaření a k němu ji také vyšla kniha Loudavé vaření, kterou vám nyní blíže představím.

Obsah knihy

Kniha Loudavé vaření v podstatě představuje základní kuchařku pro všechny, kdo s loudáním začínají. Ale potěší určitě i zkušené „loudače“, protože obsahuje spoustu chutných a zajímavých receptů, které jsou určené přímo pro pomalý hrnec.

Na počátku knihy autorka vysvětluje, co je to pomalý hrnec, na co se dívat při výběru, jak využít jednotlivé stupně vaření (tedy low nebo high), kolik vlastně vaření v pomalém hrnci stojí a mnoho dalšího. Poté následují recepty, které jsou pro předhlednost rozděleny dů různých kapitol.

Ke každému receptu je uvedena reálná fotografie, seznam surovin, krátký postup a také jednoduché shrnutí, na jaký stupeň a jak dlouho vařit.

Polévky

Jako první jsou uvedené polévky, kterým dominuje recept na domácí bujon a vývar. Nechybí ani zeleninové polévky jako boršč, bramboračka s houbami, kulajda, kyselica, dýňová polévka s cizrnou, francouzská cibulačka nebo polévka minestrone.

My jsme jsme zatím zkoušeli dýňovou polévku s cizrnou a především vývar – hovězí a kuřecí. A i když jsem si myslela, že vývar umím dobře (obvykle jsem ho táhla několik hodin na slabém plynu), z pomalého hrnce byla chuť ještě plnější. Navíc jsem večer zapla a ráno byl vývar hotový, takže jsem nemusela být 4 hodiny doma jako obvykle při vaření vývaru.

Hovězí maso

V této kapitole se nacházejí repcety, při kterých využijete hovězí maso – rajská omáčka z čestvých rajčat, koprová omáčka s hovězím masem, svíčková na smetaně, hovězí na červeném víně, hovězí plátky s houbovou omáčkou, španělské ptáčky, dušené hovězí s dýňovou omáčkou a marinovaná hovězí žebra.

My jsme jako jedno z prvních jídel vyzkoušeli pečená žebra, na která se manžel těšil od doby, co jsem mu o pomalém hrnci začala básnit. Dělali jsme je jak z vepřového, tak hovězího masa. První pokus byl trochu sušší, marinády jsme dali méně, ale druhý pokus už vyšel na jedničku. Maso hezky odpadalo od kosti a i chuťově bylo úžasné (a to já jinak žebra nemusím).

Vepřové maso

V této části zjistíte, jak udělat vepřovou kýtu na česneku, vepřové kostky s mrkví, vepřovou krkovici na medu a pivu, vepřovou kýtu s hořčičnou omáčkou, vepřovou plec se štvestkovou omáčkou, segedinský guláš, vepřové výpečky, trhané vepřové maso se zeleninovou salsou, vepřové koleno v zázvorovo-česnekové marinádě a vepřový jazyk s křenovou omáčkou.

My jsme vyzkoušeli veprové výpečky a segedinský guláš, na který jsem měla už dlouho chuť. Překvapilo mě, že chuť je hodně jiná, než jsem zvyklá. Zelí zde není tolik cítit, ba naopak bych řekla, že se v guláši hezky rozplynulo, takže dokreslovalo jeho chuť, ale nebylo dominantní jak míváme běžně. Segedínský guláš snědly i děti, která jinak kysané zelí nejí. A maso, to snad ani nemusím opakovat, že bylo úžasně měkké a rozpadající se.

Drůběží a králičí maso

V sekci druběžího a králičího masa narazíte na recepty jako nadívané kuřátko, kuřecí paličky na medu, kuřečí čtvrtky na zelenině, kuře na paprice, kuře se sladkokyslou omáčko a ananasem, kuře na jablkách a brusinkách, indické butter chicken, krutí nudličky s fenyklem, krutí roláda se špenátem a sušenými rajčaty, kachní prsa na pomerančních, kachní čtvrtky s hrnkových knedlíkem a králík agrodolce.

My jsme vyzkoušeli indické butter chicken, a to dokonce dvakrát, protože je to skvělá rychlovka z věcí, co mám běžně doma. Také jsme zkoušeli upéct kuřecí čtvrtky na zelenině. Chuťově to nebylo špatné, ale z pomalého hrnce se vám neudělá nahoře křupavá kurčička, jak mám já osobně ráda. Je proto vhodné dát kuře dopéct třeba do trouby (což já mohu i s pomalým hrncem, protože mám keramický). Protože jsme ale neměli moc času, dopékaní jsme vynechali. A jídlo bylo tedy dobré, ale mi prostě něco chybělo. Příště musíme naplánovat i dopečení.

Ryby a zvěřina

V pomalém hrnci se dají dělat i ryby. Ty jsme teda osobně nevyzkoušeli, ale v knize najdete návod, jak udělat lososa se smetanou a brokolicí, maďarskou rybí poévku, srnčí guláš nebo kančí se šípkovou omáčkou.

Mleté maso

Z mletého masa můžete s kuchařkou vyzkoušet boloňskou omáčku, chilli con carne, švédské masové kuličky, variaci na musaku, krutí sekanou, krutí masové koule v rajčatovo-paprikové omáčce, balíčky z krutího mletého v parmské šunce nebo ďábelskou topinkovou směs.

My jsme vyzkoušeli švédské kuličky, u kterých mě osobně zaujala hlavně omáčka, která byla hned a hezky jemná (manželovi ale moc nejela).

Bezmasá a méně masová jídla

Pomalý hrnec není určen pouze na maso. Uděláte v něm třeba i šunkofleky, eintopf s fazolemi a klobásou, kroupy se slaninou a kapustou, červené květákové kari nebo cibulový quiche.

Malá a ostatní jídla

V této kategorii najdete recepty na francouzskou vepřovou rillettes, paštiku z kuřecích jater, přepuštěné máslo (ghí), domácí kečup, ajvar, cibulovou marmeládu, rebarborové čatní nebo švestková povidla.

Koláče a sladká jídla

Jako poslední najdete v knize recepty na sladká jídla – cheescake, mrkvový koláč s ořechy, litý koláč s ovocem, brownies, vláčný jablečný koláč, žemlovku s jablky a tvarohem, mléčnou rýžovou kaši, pohankovou kaši s kakaem nebo tapiokový pudink s kokosem.

My jsme vyzkoušeli hlavně litý koláč s ovocem. Nahoru jsem dala hrušky, které nebyly asi uplně vhodné. Těsto bylo dobré, ale chyběla tam chuť výraznějšího ovoce, takže příště zkusím s borůvkami nebo lesní směsí.

Cena a dostupnost

Kniha Loudavé vaření stojí okolo 399 Kč. A je momentálně vyprodaná. Měl by sice ještě před Vánocemi vyjít dotisk, ale protože situace na knižním trhu je nyní kvůli nedostatku papíru proměnlivá, knihu jsem rychle zakoupila ještě z posledních zásob, co eshopy měly.

Někde ji tedy ještě můžete najít skladem (například Knihy Dobrovský), ale jinak nezbývá než počkat, až bude opět v prodeji.

Celkové hodnocení

Pomalý hrnec mě nadchnul, to jste asi poznali. A právě kniha Loudavé vaření mi v začátcích hodně pomohla. Neměla jsem moc času hledat recepty, takže než si sama troufnu něco udělat (zatím to byla jen květáková polévka), jedeme podle knížky.

Knížka Loudavé vaření obsahuje spoustu receptů, které jsou ze základních surovin, přesto ale v trochu zdravější variantě, takže jsou často vhodné i pro děti. Výběr je široký a pokud vám nebude stačit, můžete klidně zabrousit do uvedené facebookové skupiny.

Každopádně pomalé vaření vřele doporučuji všem, kdo také bojují s časem, ale rádi by i tak sobě či dětem uvařili chutné a kvalitní jídlo. Maso z pomalého hrnce je krásně měkoučké, což u nás potěšilo hlavně holky (Beky také začala říkat „kouzelný hrnec“). Chuťově jsou pokrmy také jiné – chuť mi přijde intenzivnější a hlubší.

Trochu jsem se bála, jestli nebude v bytě jídlo příliš cítit. Ale vařili jsme i deset hodin (vývar, v noci) a pokud něco bylo cítit, tak jemná příjemná vuně. Ale rozhodně ne v celém bytě. Ovšem ten luxus, že zapnete, jdete spát a ráno jen dochutíte, to je prostě úžasné.

Máte někdo pomalý hrnec? Využíváte ho? A kde berete inspiraci na recepty? 🙂

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments