KNIHA: Nemocnice – podívej se pod obrázek

Okénkové knížky od Svojtky máme rádi už několik let. Původně jsem myslela, že jsou tyto publikace vhodné jen pro batolata. Ale opak je pravdou. Okénka baví i předškoláky a mohou se díky těmto knížkám dozvědět spoustu zajímavostí. Třeba o tom, jak to funguje v nemocnici.

Obsah knihy

Kniha dětem ukazuje, co se děje v nemocnici a co vše v ní můžeme najít. Na první dvojstránce vidíme budovu zvenčí. Zjistíme, kdo všechno míří nejčastěji do nemocnice – sanitky, nemocní lidé, návštěvy ale také personál.

Pokud nahlédneme pod okénka, uvidíme, co se za určitými okny skrývá – pokoje pro pacienty, výtah, laboratoř, operační sál, pohotovost, porodnice a u vstupu samozřejmě nesmí chybět ani informace, aby lidé věděli, kam se vydat.

Další dvojstránka čtenáře zavede do ambulance. Podíváme se na recepci, dermatologii, alergologii, oftalmologii, ambulanci pro astma nebo jednodenní chirurgii. Podrobněji také uvidíme ORL, kde zrovna vyšetřují Petra.

Co by to bylo za nemocnici bez pohotovosti. Jak se pacienti do nemocnice dopraví, pokud mají problém? Kam se hlásí? Proč někdo čeká déle než jiní? Jaké vyšetření lidé často absolvují? Vše děti zjistí na trojstránce (ano, čtete dobře – jedna část se dá ještě odklopit, takže výsledná nemocnice je na třech stránkách).

Někdy se stane, že lidé musí v nemocnici strávit více dní. Jak to vypadá na pokoji? Kdo tam všechno může být? Jaké vybavení je k pobytu přes noc nutné? A co dělají sestřičky a doktoři?

Aby mohli lékaři zjistit, co člověku je, provádějí různá vyšetření. K tomu používají také speciální zdravotnické přístroje – například rentgen, magnetickou rezonanci, CT, ultrazvuk nebo laboratorní rozbory. Jak tato vyšetření vypadají děti zjistí pomocí několika obrázků.

Aby se pacientům ulevilo od jejich obtíží, musí někdy podstoupit operaci. V knížce se děti dozví, kde probíhá, jak operační sál vypadá i co tam lékaři nejčastěji dělají.

Poslední část knihy je věnována maminkám a miminkám. Jak přicházejí děti na svět? Co se děje při porodu? A co se poté stane s miminky?

Formát knihy

Kniha je menší, než je u okénkových knížek od Svojtky zvykem. Díky tomu ji ale krásně sbalíte třeba do batůžku. Kniha je lehká a má tvrdé stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Svojtka. Prodává se za 349 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha čtenáře provádí životem v nemocnici. Děti se dozví, jaká oddělení zde najdeme, co dělají lékaři a sestřičky, ale hlavně získají představu o tom, co se děje v případě, že je někdo nemocný, což se může hodit, kdybychom někdy potřebovali lékařskou pomoc.

Okénkova forma je zábavná, protože spousta informací a obrázků je schovaná a děti se je dozví, až když odklopí okénko. Knížka je relativně malá oproti těm, které jsme už měli. Také proto je tam i méně okének (něco málo přes 50), ale to nám nevadí. Alespoň stíháme všechny projít. A kniha se dětem lépe drží v ruce, když není tak velká

Jedná se opět o české vydání publikace nakladatelství Usborne. Věkově je kniha vhodná od 5 let.


Vydává: Nakladatelství Svojtka & Co.
Autor: Katie Daynes, Dr. Zoë Fritz
Ilustrace: Stefano Tognetti
Rok vydání: 2019
Rozměr: 192×216 mm
Hmotnost: 385 g
Počet stran: 14
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments