Čatní směs děláme doma už několik let. Loni jsem udělala dvojitou dávku a dali jsme zkusit i Beky. A od té doby nechce k masu nic jiného (ostatně stejně jako my s manželem). Protože je opět období, kdy je všude spousta rajčat, přidávám léty ověřený recept. A snad vám bude chutnat alespoň z poloviny tak, jako nám. Pro děti v menším množství vhodné od 1 roku.
Co budete potřebovat
- 2 kg rajčat
- 3 velké cibule
- 6-8 stroužků česneku
- 1/2 polévkové lžíce papriky (sladké nebo pálivé)
- 2 pol. lžíce soli
- 1 pol. lžíce kari
- 1 pol. lžíce mletého zázvoru
- 1 šálek cukru
- 1/3 šálku octa
- hrst rozinek
Postup
- Rajčata rozkrájíme na kostky, dáme do hrnce a chvilku podusíme (není třeba přidávat vodu, rajčata ji pustí samy). Vychlazenou směs rozmixujeme a přecedíme.
- Do přeceděného přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Vaříme asi 30 minut, dokud směs nezhoustne. Směs nezapomeňte míchat, aby se nepřipálila.
- Přidáme ostatní suroviny a ještě 15 minut za občasného míchání vaříme.
- Horkou směs nalejeme do skleniček, které zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru – sterilizovat už nemusíme.
Tipy na závěr
- Čatní (neboli chutney) je v podstatě dochucovadlo. My nejčastěji používáme k masu nebo do sendvičů, ale dá se také k párkům, klobásce nebo třeba na pizzu.
- Ve spíži nám vydrží i 2-3 roky (poslední dobou ji ale většinou rychle sníme).
- Když jsem dělala skleničky jen pro dospělé, dávala jsem pálivou papriku, případně i trochu chilli – čatní pak měla pořádný šmrnc. S dětmi dávám raději jen sladkou papriku a ničemu to nevadí. Jen už to není tak pikantní.