RECEPTY: Čatní

Čatní směs děláme doma už několik let. Loni jsem udělala dvojitou dávku a dali jsme zkusit i Beky. A od té doby nechce k masu nic jiného (ostatně stejně jako my s manželem). Protože je opět období, kdy je všude spousta rajčat, přidávám léty ověřený recept. A snad vám bude chutnat alespoň z poloviny tak, jako nám. Pro děti v menším množství vhodné od 1 roku.

Co budete potřebovat

  • 2 kg rajčat
  • 3 velké cibule
  • 6-8 stroužků česneku
  • 1/2 polévkové lžíce papriky (sladké nebo pálivé)
  • 2 pol. lžíce soli
  • 1 pol. lžíce kari
  • 1 pol. lžíce mletého zázvoru
  • 1 šálek cukru
  • 1/3 šálku octa
  • hrst rozinek

Postup

  1. Rajčata rozkrájíme na kostky, dáme do hrnce a chvilku podusíme (není třeba přidávat vodu, rajčata ji pustí samy). Vychlazenou směs rozmixujeme a přecedíme.
  2. Do přeceděného přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  3. Vaříme asi 30 minut, dokud směs nezhoustne. Směs nezapomeňte míchat, aby se nepřipálila.
  4. Přidáme ostatní suroviny a ještě 15 minut za občasného míchání vaříme.
  5. Horkou směs nalejeme do skleniček, které zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru – sterilizovat už nemusíme.

Tipy na závěr

  • Čatní (neboli chutney) je v podstatě dochucovadlo. My nejčastěji používáme k masu nebo do sendvičů, ale dá se také k párkům, klobásce nebo třeba na pizzu.
  • Ve spíži nám vydrží i 2-3 roky (poslední dobou ji ale většinou rychle sníme).
  • Když jsem dělala skleničky jen pro dospělé, dávala jsem pálivou papriku, případně i trochu chilli – čatní pak měla pořádný šmrnc. S dětmi dávám raději jen sladkou papriku a ničemu to nevadí. Jen už to není tak pikantní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *