ČTENÍ: Víš, kde jsou děti stromů?

Peter Wohlleben je světoznámý autor, který se zaměřuje hlavně na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Napsal několik děl i pro děti, ve kterých osobitým způsobem seznamuje malé čtenáře se zvířátky a životem v přírodě. A jednu takovou knížku vám právě představím.

Kniha Víš, kde jsou děti stromů? je celobarevná a plná nádherných ilustrací. K tomu je do obrázků dopsán poutavý příběh, který je plný zajímavých informací týkajících se lesa. Jde vidět, že autor se opravdu vyzná, takže děti se kromě příběhu dozví také něco nového. Vše je ale nenápadně zakomponováno v textu, takže se to děti učí vlastně nevědomky, což se mi moc líbí.

Obsah knihy

K hajnému Petrovi přichází jednoho dne veverčák Píťa, který je smutný, protože nemá žádnou rodinu a cítí se sám. Hajný mu vysvětluje, že každý má rodinu a platí to i u stromů. Společně se pak vydávají na dobrodružnou výpravu s cílem najít děti stromů. A třeba i rodinu, která by si vzala k sobě Píťu.

Na cestě je potká spousta zajímavých příhod a situací. Potkávají rodinu motýlů i vlků, kde se děti od hajného dozví, že vlků se nemusí bát, protože sami jsou vystrašení a před lidmi utíkají.

Dále objeví hajný Petr a veverčák Píťa lesníky, jak řežou stromy. Hajný hned Píťovi vysvětluje, co se s dřevem dále dělá, kde se odváží a co se stane, když do lesa najedou stroje.

Na své cestě se setkají také s koněm a přenocují pod širým nebem, což je zase netradiční hlavně pro hajného, který není zvyklý na všechny ty noční zvuky zvířat.

Při ranní snídani na Píťu zaútočí jestřáb. Naštěstí hajný Petr veverčákovi přispěchá včas na pomoc.

A pak přichází chvíle, kdy se veverčák zaraduje – na pasece stojí dva muži a do země zasazují malé stromky. Že by děti stromů? Jak mu ale hajný Petr vysvětlí, není to důvod k radosti. Všude kolem jsou pokácené stromy a ani těm novým, uměle vysazeným, se nevede moc dobře. Takže hledání dětí stromů pokračuje.

Až najde Petr s Píťou buk a bukové děti!

Jenže veverčák Píťa se stále cítí sám. A tam mu hajný navrhne, jestli nechce zůstat u něj. Píťa má z toho velkou radost, u Petra samozřejmě zůstane a už se těší, až zase spolu půjdou druhý den do lesa.

Formát knihy

Kniha je celkem velká (přibližně jako formát A4). Má pevnou vazbu a je tenká, protože příběh není moc dlouhý. Stránky jsou barevné, na matném papíře.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 249 Kč. Pokud použijete slevový kód guzin10, můžete získat navíc slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha Víš, kde jsou děti stromů? vypráví v podstatě jednoduchý příběh, který je ale protkán spoustou zajímavostí o lese a zvířátkách. Veverka sice mluví, ale jinak je vyprávění bez kouzel, čar a nadpřirozených bytostí, takže hodně zrcadlí reálný život a děti si mohou vytvořit přesnou představu, jak to v lese chodí.

Ilustrace od Stefanie Reich jsou moc milé. Veverka hajného objímá a tulí se k němu, ten se zase pořád usmívá a Beky se to hodně líbí, což se ji ani nedivím. Obrázky jsou zároveň hodně podobné realitě, což mám ráda zase já. Navíc se nejedná jen o malé ilustrace, ale celostránkový potisk, kde je text zasazen přímo do malůvek. Takže dítě může zkoumat kresby zatímco vy čtete.

Knížka je oficiálně doporučována od 4 let. Ale má opravdu hodně obrázků a text není dlouhý ani složitý na pochopení, takže určitě doporučuji už od 3 let. S Beky jsme zkusili, když měla 2 roky a 8 měsíců a knížka ji bavila. Koukala teda hlavně na obrázky a já ji do toho četla (a ona mě do toho přerušovala svými všetečnými dotazy). Po třetích narozeninách už sama sem tam knihu přinesla, že chce pohádku o Píťovi a zvládli jsme to na jeden zátah celé. Kniha je tedy vhodná i pro zvídavé mladší děti.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Peter Wohlleben
Ilustrace: Stefanie Reich
Rok vydání: 2018
Rozměr: 222×288 mm
Hmotnost: 480 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments