TVOŘENÍ: Podzimní hrátky s listy

Na tento článek jsem se chystala už dlouho. Pořád mi ale přišlo, že jsme toho ještě moc nevyzkoušeli nebo jsem zapomněla vytofit, a tak jsem vymýšlela stále další aktivity. Jenže za chvíli už listí přestane padat a bude po zábavě. Takže přidám alespoň pár inspirací, co jsme už vyzkoušeli. A ostatní dodám třeba později. Padající listí je krásně pestré, barevné a zadarmo. Takže je škoda ho nevyužít!

Vše jsem vytvářela s Beky (27 měsíců), takže omluvte nedokonalosti. Beky si ráda dělá věci podle sebe a aby z tvoření vyšel konkrétní obrázek byl někdy trochu boj. Ale hlavně, že jí to bavilo. Místo papíru jsme rozstříhali starou krabici. Stejně bych ji vyhazovala a takto se nám alespoň papír pod nánosem lepidla nekroutil. A obrázky krásně drží třeba opřené o zeď.

Lepidlo jsme použili obyčejné tekuté a drželo dobře. Dokonce i po pár dnech se z obrázků nic nesype a vše drží. Listy doporučuji neusušené, ideálně čerstvé, co zrovna spadnou ze stromu (ty suché se hodně drolí a pracuje se s nimi hůře).

Ježek

Obrázek ježka mi přijde jako nejjednodušší a navíc vypadá skvěle. Ježka můžete nakreslit na papír a tvořit na něm nebo rovnou vystřihnout. Můžete na něj použít menší i vetší listy, je to v podstatě jedno.

  • Co budete potřebovat: papír (karton), tužku, pastelky nebo vodovky, lepidlo, listy
  • Postup: Nakreslete na papír obrys ježka. Pokud si na kreslení netroufáte, můžete si předlohu stáhnout z internetu (např. zde) Obrázek může být klidně jednoduchý (jako máme my). Dětem ho nechte vybarvit (pastelkami, vodovkami apod.). Po uschnutí natřete bodliny lepidlem a přilepte listy.

Sova

Na podobném principu jde udělat i sovu. Je také jednoduchá, jen listí je dobré už trošku rozdělit podle barev a velikostí, aby více vynikla hlava a tělo. My jsme sovu před tvořením rovnou vystřihli, ale klidně můžete nechat pouze nakreslenou na papíře (jako v případě ježka).

  • Co budete potřebovat: papír (karton), tužku, pastelky nebo vodovky, lepidlo, listy
  • Postup: Nakreslete na papír obrys sovy. Pokud si na kreslení netroufáte, můžete si předlohu stáhnout z internetu (např. zde) Obrázek je nejlepší, když je co nejjednodušší. Sovu polepíme lepidlem a klademe na ní listy (ideálně dle obrysu). Na závěr vytvoříme oči, zobák a klidně i křídla. Můžete požít listy jiné barvy nebo třeba kousky kartonu jako my.

Listňáci

Protože je u nás zrovna období princezen, museli jsme vytvořit i postavičku prince a princezny. Udělali jsme dvě, ale pokud mají děti rády divadlo, klidně můžete vytvořit více a zahrát si s nimi nějakou pohádku. Opět jsme lepili tekutým lepidlem a vše drží. Měla jsem v záloze herkules, ale nebyl nutný. Špachtličky koupíte ve výtvarných potřebách nebo v lékárně.

  • Co budete potřebovat: lékařské špachtle, pastelky nebo fixy, lepidlo, listy
  • Postup: Na špachtli si nakreslíme obličej. Vybereme vhodné listy a přilepíme je místo těla. Na ruce lze použít menší lístky nebo třeba větvičky. Na podobném principu můžete vytvořit i zvířátka.

Strom

Mezi jednoduché aktivity patří také strom. Ten zvládnou určitě i menší děti, protože je opět možnost lepit listy tak, jak se jim zadaří.

  • Co budete potřebovat: papír (karton), tužku, pastelky nebo vodovky, lepidlo, listy
  • Postup: Nakreslete na papír obrys stromu. Kmen můžete vybarvit pastelkami nebo vodovkami. Celou korunu pak potřete lepidlem a poklaďte na ní listy. Opět pořádně přitlačíme, aby listy držely.

Barevné stromy

I poslední inspirace bude mít námět stromu. Tentokráte se ale nelepí celé listy, nýbrž malé části. Ideální je použít děrovačku a s její pomocí si udělat z listů spoustu barevných koleček. Pokud děrovačku nemáte (stejně jako my), můžete listy nastříhat na malé kousky.

  • Co budete potřebovat: papír (karton), tužku, pastelky, lepidlo, nůžky nebo děrovačku, listy
  • Postup: Nakreslete na papír velký strom nebo pár menší (my jsme neměli tolik kousků listí, a tak jsme udělali raději dva menší stromy, aby byly krásně bohaté). Kmen mohou děti opět vybarvit. Korun stromu potřete lepidlem a posypejte kousky listů. Rukou je upravte tak, aby byly rovnoměrně po celé koruně a nebyly volná místečka. Kousky můžete přisypávat opakovaně (my nechali výtvor chvilku uschnout a pak jsme potřeli ještě jednou lepidlem místa, kde moc listů nebylo a nasypali nové). Listy můžete nalepit i pod stromy, jako spadané listí.
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments