HUDBA: Slovenské písničky pro děti

Posloucháte s dětmi písničky ve slovenštině? Pokud ne, rozhodně to alespoň zkuste. Jednak díky nim přijdou děti do kontaktu se slovenským jazykem a mohou se naučit mu lépe porozumět. Hlavně jsou ale slovenské písničky zajímavé, poutavé a neumím si pomoc, ale přijdou mi mnohdy lepší než některé české pokusy.

Pokud se ve slovenských interpretech nevyznáte, nevadí. V článku naleznete určitě dostatek inspirace. Takže jdeme na to!

Fíha tralala

Asi nejznámější slovenský počin. Na první pohled ztřeštěná a šílená slovenka Martina Jelenová alias skřítek Fíha se těší velké oblibě u dětí na Slovensku, v Česku, ale také v dalších zemích. Vystupuje v pestrobarevných oblečcích a zpívá vlastní tvorbu. Kromě CD, DVD a koncertů je známá také divadelními představeními. Videokanál Fíha tralala naleznete zde.

Smejko a tanculienka

Dalším hitem je slovenská dvojice Smejko a Tanculienka, kterou tvoří manželský pár Petra Kováčová a Marek Kováč. Smejko a Tanculienka vystupují opět v kostýmech,vytvořili už několik CD a DVD a jezdí koncertovat po Slovenské i České republice. Jejich YouTube kanál naleznete zde.

Miro Jaroš

Miro Jaroš je slovenský zpěvák a skladatel, který začínal původně písněmi pro dospělé. Nyní se ale věnuje hlavně dětem. Má na svém kontě několik CD s vlastní tvorbou a koncertuje nejen na Slovensku, ale také třeba v Anglii. Nepoužívá tolik ztřeštěné oblečení a doplňky, vystupuje sám za sebe. Přesto jsou ale jeho videa zábavné a písničky chytlavé. Jeho youtube kanál naleznete zde.

Spievankovo

Spievankovo je pohádková krajina, která je plná hudby a zábavy. Na zem vyslala dva své zástupce (Spievanku a Zahrajka), aby šířili radost a dobrou náladu svými písničkami. Setkáváme se tedy opět se dvojicí zpěváků. Za celým projektem stojí Mária Podhradská a Richard Čanaky, kteří společně vytvořili už několik CD, DVD a také filmy. Jejich youtube kanál naleznete zde.

Paci pac

Paci pac je hudbě-vzdělávací projekt, který se zaměřuje především na děti ve věku 1-7 let. Tvoří ho bývalý kytarista známé kapely INEKAFE, který se začal věnovat dětské tvorbě, když se stal otcem. Zpěv pak zajišťuje Adriana Pešinová. Paci pac dělají různé koncerty a vystoupení především na Slovensku. Vytvořili také několik CD a DVD. Jejich youtube kanál naleznete zde.

Hanička a Murko

Další vzdělávací projekt, která se zaměřuje především na malé děti a předškoláky. Hanička a její kocour Murko jsou vlastně loutky, které ale mají reálný vzor. Za celou skupinou totiž stojí manželé Martin a Lucia a jejich dcera Hana. Zpívají jak vlastní tvorbu, tak i převzaté písničky a nechybí ani známé lidové písničky nebo říkanky. Jejich youtube kanál naleznete zde.

Víla Ella

Víla Ella je další slovenskou zpěvačkou, která se věnuje dětem. Není tak hodně známá jako předchozí interpreti, i tak má ale několik CD a DVD s písničkami pro děti. Kromě toho je také autorkou pohádkové knížky a před dvě roky přidala i muzikálovou pohádku Víla Ella a zvieratka. Její youtube kanál naleznete zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments