ČTENÍ: Rok ve školce

Velkoformátová leporela má Beky moc ráda. Sérii Jaro, Léto, Podzim, Zima, Noc máme už několikrát prohlédnutou (recenze zde), a tak jsme se rozhodli sbírku knížek opět rozšířit. Nakonec jsme vybrali (kromě jiného) knížku Rok ve školce.

Stejně jsem chtěla Beky postupně seznamovat, co se děje ve školce, takže jsme tímto spojili příjemné s užitečným. Sice má ještě čas, ale jak jdeme kolem nějaké MŠ, ptá se, tak proč ji o tom nezačít vyprávět trochu uceleně.

Obsah knihy

Každá dvoustránka je věnována jednomu měsíci a aktivitám, které jsou s ním spojené a pro školku typické. První dvoustránka je navíc zaměřena na takové krátké představení jednotlivých dětí ze slunečné školky, učitelek a dalšího personálu, kteří se v knize objevují opakovaně. Kromě jména se o postavách dozvíte i nějakou zajímavost.

Pak už se dostáváme do školky. Je září, začíná nový školní rok a probíhá přivítání nových dětí ve slunečné školce (formou pasování). Děti se na úvod společně fotí, tvoří výrobky z kaštanů a vítají podzim. A kromě toho si samozřejmě různě hrají a dělají lumpárny.

V měsíci říjnu děti oslavují halloween. Děti mají různé masky, vyřezávají dýně a především si užívají magickou noc ve školce, kdy je všude tma a svítí jen baterky.

V listopadu děti tvoří obrázky z listí, malují, zpívají, hrají si a užívají si spoustu zábavy ve vnitřních prostorách školky. Jak už to ve školce bývá, nechybí ani nepořádek po tvoření, rozlité barvy, ušpiněný koberec a další detaily, se kterými se děti ve školce mohou často setkat.

S prosincem přichází zima a samozřejmě také Vánoce. Za okny poletuje sníh, děti zdobí stromeček, objevuje se Mikuláš i s anděly…

První lednový den mají děti maškarní ples, takže opět najdeme všude různé masky, ve školce je výzdoba z balónků a děti si vymýšlejí jednu zábavu za druhou.

V lednu slaví děti ve školce také den babičky a dědečka. Pro prarodiče je nachystaná káva se zákuskem a děti si připravily zábavný program.

V únoru se pak dostáváme s dětmi ze sluneční školky na venkovní hřiště, kde si užívají sněhu. Staví sněhuláky, koulují se, lyžují, bruslí, klouzají se nebo dělají andělíčky. Všichni jsou samozřejmě teple oblečeni a nechybí ani pan školník, který ohrnuje sníh.

Březen je ve znamení vítání jara. Sníh skoro roztál, děti vynášejí moranu a vydávají se na procházku. Protože jdou mimo školku, mají na sobě reflexní vesty.

V dubnu se v okolí školky začíná všechno zelenat, slaví se Velikonoce i mezinárodní den dětské knihy a děti mají spoustu energie.

V květnu ve školce probíhá výuka vaření, všude jsou rozkvetlé květiny a děti začínají nosit krátké kalhoty, protože venku je konečně hezky.

Červen je pak samozřejmě ve znamení oslavy dne dětí. Ve školce se také zpívá, hraje, tvoří…

Poslední dvoustránka ukazuje život ve školce o prázdninách. Děti tráví čas venku na zahradě, kde mají stan, písek, prolézačky, klouzačku i vlastní malou zahrádku. Pan školník seká trávu a děti si užívají teplého počasí.

Formát knihy

Kniha má tvrdé desky, je velká a celkem i tlustá, protože má hodně stránek. I přesto je ale relativně lehká. Oproti série Jaro, Léto je skoro dvakrát tak hrubší, jinak jsou si rozměrem podobné.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit například v Knihy Dobrovský, kde ji mají za 268 Kč.

Celkové hodnocení

Leporelo Rok ve školce je hezky zpracované. Měli jsme z knihovny už více knížek týkajících se školky, ale tak přehledně a komplexně život ve školce žádná nenabídla. Kniha může být skvělým způsobem, jak dětem představit, co je ve školce čeká, aby pak nebyly příliš překvapené a třeba se i do školky těšily.

Na každé stránce je navíc tolik detailů, že máte postaráno o zábavu na dlouho dobu. Děti pořád něco vyvádí, hraji si s různými hračkami, školka je také pokaždé znázorněna z jiného úhlu, takže můžete objevovat stále něco nového. Kromě života dětí vidí čtenáři také práci, kterou vykonává školník nebo paní učitelka, což je také zajímavé.

Knížka není jen zábavná, ale také svým způsobem i výchovná. Na obrázcích jde vidět, jak po sobě děti například neuklidily, stříkaly na sebe vodu, rozházely hračky, bily se nebo dělaly jinou neplechu. Když si s dcerou na takové obrázky narazíme, tak si říkáme, že tohle se třeba nedělá a co by bylo lepší učinit. A jen doufám, že si na to pak vzpomene i ve školce.

Obrázky jsou krásné a blízké realitě. Oproti knihám ze stejné edice Rok na trhu nebo Rok v lese je to něco úplně jiného. U nich jsem byla trochu zklamaná, že ilustrace jsou už hodně moderní a ne moc přesné. U knihy Rok ve školce ale takové problémy nejsou. Vše je krásně jasné, pestré, jako živé a v dostatečné velikosti, že si všimnete i drobností.

Troufám si říci, že je to jedno z nejpodařenějších velkoformátových leporel, které by určitě nemělo chybět v dětské knihovničce. Je sice pravda, že některé aktivity a svátky se u nás tolik neřeší, ale celkově je kniha hodně podobná tomu, co zažívají ve školce české děti.


Nakladatelství: Host
Autor: Przemyslaw Liput
Rok vydání: 2019
Rozměr: 213×310 mm
Váha: 0,727 kg
Počet stran: 28
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments