TIPY: Kam s dětmi na Jižní Moravě

V loni v létě jsme strávili týden na Jižní Moravě. Každý den jsme navštívili několik zajímavých míst vhodných pro rodiny s dětmi, užili jsme si spoustu zábavy a líbilo se to nejen nám dospělým, ale i Beky (2 roky).
Protože Jižní Morava je hojně navštěvovaná, rozhodla jsem se sepsat místa, která jsme navštívili (nebo nenavštívili, ale mohly by být dobré). My jsme bydleli v Lednici a odtud jsme na výlety každý den někam vyjížděli. Vůbec ale nevadí, pokud budete bydlet jinde. Všechna místa jsou více méně jen pár kilometrů od sebe.

Lednický zámek (Lednice)

Krásný novogotický zámek, který si můžete prohlídnout zvenku i zevnitř v rámci komentovaných prohlídek. Vedle zámku se nachází také skleník a krásné zámecké zahrady se spoustou květin a stromu. Nedaleko jsou další významné památky jako Janův hrad nebo minaret, ke kterým se můžete dostat pěšky, lodí nebo jízdou na koňském povoze. Vhodné i pro kočárky.

Podrobnější recenze zde.

Stezka bosou nohou (Valtice)

Příjemná procházka po polních a lesních cestách, na které najdete několik stanovišť, kde si můžete vyzkoušet chůzi po různých materiálech, ale také si příjemně odpočinout. Odvážlivci mohou jít klidně na boso celou cestu. Na cestě vás také čeká zábavný park pro děti i občerstvení.

Podrobnější recenze zde.

Bylinkový ráj Sonnentor (Čejkovice)

Bylinkový ráj v Čejkovicích poznáte už z dálky, neboť nádherně voní i po širokém okolí. Jedná se v podstatě o farmu a výrobnu Sonnentor, kterou možná budete znát díky jejich čajům, koření a dalším lahůdkám. V Bylinkovém ráji si můžete příjemně odpočinout, zkusit si pečovat o bylinky, projít si bosonohý chodník nebo si dát něco dobrého v místní kavárně, případně i nakoupit v místním Sonnentor obchůdku.

Podrobnější recenze zde.

Levandulová farma (Starovičky)

Levandulová farma je netradiční místo, kde si můžete odpočinou, vychutnat skvělé produkty z levandule, ale také si vlastní levanduli nasbírat, pokud se trefíte zrovna do období sběru jako my. Na podobné farmě jsme byli poprvé a moc se nám to líbilo. Na závěr jsme si dali skvělou kávu a levandulovou zmrzlinu a byly fakt top.

Podrobnější recenze zde.

Faunapark Zoo Sedlec

Zoologická zahrada (respektive faunapark) v Sedlci je sice menší, ale najdete zde i tak spoustu zvířat. Zoo se postupně vytváří, takže je vše krásně nové, navíc v přírodním stylu, což vypadá moc pěkně. Procházka vám nebude trvat celý den, což je také plus, obzvláště pokud máte menší děti.

Podrobnější recenze zde.

Dívčí hrad – Děvičky (Pavlov)

Milovníkům turistiky doporučuji určitě navštívit Dívčí hrady. Cesta nahoru není vůbec náročná ani dlouhá (má asi 1,5 km). Vede lesem, takže se jedná naopak o příjemnou procházku i v letních měsících. Nahoře se vám pak naskytne krásný výhled na Pálavu a můžete si také projít zbytky hradu.

Podrobnější recenze zde.

Ponny ranč (Klentnice)

Ponny ranč je zajímavé místo, která má svůj speciální ráz a kouzlo. Na první pohled je fakt krásné, protože je umístěno v prostorách starého lomu a připadáte si trošku jako ve westernu. Chvílemi jsem se ale i bála, co je to za místo, protože mi to přišlo jako nějaké vetešnictví. Každopádně si zde můžete zajezdit i na konících, projít si zvířátka a mnoho dalšího.

Podrobnější recenze zde.

Zahrada café (Valtice)

Pokud si budete chtít s dětmi odpočinout a dopřát si dobrou kávu, navštivte určitě Zahrada café ve Valticích. Jedná se v podstatě o upravený kontejner, ale okolí je krásné – velká zahrada, kde si děti mohou hrát, kolem různé ovocné stromy, bylinky a v pozadí kostel Nanebevstoupení Panny Marie. Vše je navíc kousek od místního zámku.

Podrobnější recenze zde.

Jáňův dvůr (Nový Přerov)

Dalším tak trochu netradičním místem je Jáňův dvůr. Najdete zde útulnou hospůdku s vynikajícími pokrmy z lokálních surovin, malé dětské hřiště, ale také možnost ubytování v apartmánech nebo v kempu. Vše je v krásném selském stylu. Dokonce je tu i malý zookoutek a nedaleko najdete také vinný sklípek a ekofarmu, které rovněž patří k Jáňovu dvoru.

Podrobnější recenze zde.

Zámek (Valtice)

Pokud navštívíte Jižní Moravu, byla by škoda nezastavit i na zámek do Valtic. V době naší návštěvy se bohužel opravoval, takže jsme si mohli projít jen nádvoří plné dělníků a pak jsme šli do místní zámecké zahrady. Ale je to už rok zpět, tak doufám, že opravy pokročily a dostanete se třeba i dovnitř.

Kemp Merkur (Pasohlávky)

Pro ty, kdo by se rádi i trochu osvěžili a zarelaxovali u vody doporučuji kemp Merkur. Nemusíte se zde hlásit přímo na pobyt, můžete tu strávit třeba den nebo půl den jen tak u vody. K dispozici je spoustu vodních i suchozemských atrakcí, různé restaurace a bistra, hřiště pro děti a přes léto i kulturní program. Hned vedle je také vyhlášený aquapark Aqualand Moravia.

Kozí hrádek (Mikulov)

Přímo v Mikulově pak můžete navštívit Kozí hrádek, který se tyčí nad městem. Opět se jedná o krátkou a nenáročnou procházku, kterou zvládnete i z centra města za pár minut. Za malý poplatek navíc můžete vyjít až na věž, odkud je krásný výhled do okolí.

Svatý kopeček (Mikulov)

Trošku delší je pak trasa na Svatý kopeček. I ta se ale dá hravě zvládnout za odpoledne, a to i s dětmi. Nahoře na vás čeká opět krásný výhled, kaple sv. Šebastiána a zvonice a kaple Božího hrobu. Jedná se o poutní místo, takže po cestě můžete narazit i na křížovou cestu (jedná se dokonce o jednu z nejstarších v ČR).

Další tipy

Jižní Morava je rájem vinařů, takže zde samozřejmě najdete i různé vinné sklípky, spoustu vinic a podobná místa. Nás ještě zaujalo Vinařství u kapličky v Zaječí, kde jsme se ale nakonec nestihli podívat. Stejně tak nám počasí zhatilo plán navštívit Mariánský lom v Mikulově a nestihli jsme vyzkoušet ani cyklostezky, kterých je v této oblasti spoustu a jsou celkem nenáročné, takže určitě potěší i všechny milovníky jízdy na kole.

Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments