TIPY: Knihy pro děti o příchodu sourozence

Když jsme zjistili, že čekáme druhé dítko, začala jsem se více zajímat o knížky s touto tématikou. Chtěla jsem hlavně něco pro Beky (2,5 let), aby se trošku připravila na to, co ji čeká.

Knížek na toto téma je spoustu. Níže přináším výběr, co jsme vyzkoušeli a úplně dole pak najdete také seznam, jaké další knížky na toto téma jsem našla (ale už jsme nestihli projít).

Pája a bleší cirkus

Kniha se zaměřuje na sourozenecké vztahy a je pro budoucí i nynější sourozence základem, který doporučuji do každé knihovničky. Kromě pohádkových příběhů zde najdete otázky pro děti a hlavně spoustu tipů a rad pro rodiče, jak řešit různé situace od těhotenství, porodu až po vzájemné dovádění sourozenců. Kniha se prodává s plyšovými hračkami hlavních hrdinů (opičkami). Součástí jsou také blešky, které zapřičinují různé chování díětete. Díky tomuto zracování mohou děti lépe své pocity pochopit.
RECENZE: Pája a bleší cirkus
Cena: 1035 Kč

Jsi velký bráška

Knížka se snaží dětem přiblížit, jak se změní jejich život s příchodem sourozence. Zaměřuje se především na to, co může bráška se sourozencem dělat, jak se bude asi miminko chovat, co ho může naučit a podobně. Kniha je navíc doprovázena o krátké texty (většinou 1-2 věty na celou dvojstránku). Doporučuji cca od 2 let.
RECENZE: Jsi velký bráška
Cena: 48-172 Kč

Jsi velká sestřička

Knížka je dělána na stejném principu jako již zmíněna Jsi velký bráška, ale je určena primárně holčičkám. Ukazuje, co může sestřička s miminem dělat, co ji čeká, až přijde sourozenec a jak mu třeba může pomoci. Kniha je také doprovázena o krátké texty (většinou 1-2 věty na celou dvojstránku). Doporučuji cca od 2 let.
RECENZE: Jsi velká sestřička
Cena: 48-172 Kč

Odkud přicházejí děti

Okénková knížka, kde se čtenáři dozvědí, jak vlastně děti přicházejí na svět. A to nejen lidské miminka, ale také malá zvířátka. Jak vznikne miminko? Kdy se narodí? Jak děti rostou a čím budou, až vyrostou? Na všechny tyto otázka se snaží knížka zodpovědět, a to na základě konkrétních příkladů. Doporučuji cca od 3 let.
RECENZE: Odkud přicházejí děti
Cena: 189-349 Kč

Mám Tě rád, sestřičko

V této knížce se autorka zabývá především sourozeneckými vztahy. Krásně, mile a stručně ukazuje, jak vypadá čekání na sourozence a následný život s ním. Vše doplněno o jednoduché obrázky. Kniha je psána očima malého chlapečka Adámka, ale klidně ji mohou číst i holky. Určitě všem rodičům doporučuji, protože je zde krásně vidět, že i když nový sourozenec vezme trošku pozornosti, stále je důvod, proč ho mít rád. A že rodičovská láska nepřechází na další dítě, ale dělí se a násobí.
RECENZE: Mám tě rád, sestřičko
Cena: 159-189 Kč

Anežka se těší na miminko

V této knížce už nejsou primární obrázky. Jedná se spíše o knihu plnou příběhů o holčičce Anežce, které se brzo narodí sestřička nebo bratříček. Je tedy vhodná spíše pro předškolní a školní děti. S Anežkou čtenáři zjistí, jak vlastně děti vznikají, jak rychle v bříšku rostou, co vše se musí nachystat a podobně.
RECENZE: Anežka se těší na miminko
Cena: 75-200 Kč

Lucinka, Kubík a miminko

V příběhu děti hodně zjednodušenou formou vidí, co vše může obnášet čekání na sourozence a jeho příchod na svět. Jak se bude cítít maminka? Jak to bude vypadat, až přijde miminko na svět? A bude s ním legrace?
RECENZE: Lucinka, Kubík a miminko
Cena: 160-199 Kč

Další knížky pro děti

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments