TIPY: Aktivity pro děti (2-3 roky)

Na začátku karantény kvůli koronaviru jsem začala publikovat různé tipy, čím zabavit děti (celé album najdete zde). A často jste se pak ptali, co dalšího doma ještě děláme, tak přináším krátký přehled, které činnosti jsou u nás nejoblíbenější.

Beky má necelé 3 roky (přesněji 2r9m), ale myslím, že spousta aktivit bude vhodná i pro děti trochu mladší nebo starší (tzn. 2-5 let).

Čtení

To je u nás bezesporu jedna z neoblíbenějších činností. Čteme obecně hodně, ale teď, jak jsme nucení být více doma, se tato aktivita ještě zintenzivnila. Mezi naše nejčastější knížky v poslední době patří:

Knihy jsou vhodné od 2 let. Snad jen Víš, kde jsou děti stromů bych doporučovala spíše od 3-4 let. A naopak třeba Papuchalk Petr, Jak zvířátka chodí spát, Edo, ty neposedo nebo série Jaro, Léto, Podzim zima zaujme určitě i roční děti.

Co se týče Albi tužky a Kouzelného čtení, tak zde jsou u nás stále populární hlavně Zpívánky, které už „čteme“ více než rok. Postupně se také dostává do popředí Hravé učení.

Deskové hry

Když nečteme, tak nejčastěji hrajeme deskové hry. Ano, i s dítětem 2,5 roků se dá hrát spoustu her, jak poslední dobou zjišťuji. S nejjednoduššími jsme začali už kolem 1,5 let a nyní, více než rok poté, už Beky zvládá i takové, u kterých se zabaví také rodiče. Zde jsou ty, které u nás v posledním půl roce nejvíce vedou (konkrétní recenze postupně dodám):

Pro mladší děti (od 2 let) doporučuji především Berušky, Den a noc, Můj první ovocný sad, Příšerky ze skříně, Myško utíkej. Přibližně okolo 3 let by děti mohly zvládnout i Padající opičky, Cink Junior, Sada her Ledové království, Plást medu, případně i Děti z Carcassonne nebo Ubongo, pokud už jsou herně zdatnější.

Hraní

Pokud zrovna nemáme čas se Beky 100% věnovat, většinou sáhne sama po nějaké hračce. Úplně top je u nás už několik měsíců Lego Duplo. Obvykle společně něco postavíme (například domeček, farmu aj.) a Beky si je pak schopná s tím hrát chvíli i sama (což u ní není běžné, takže paráda). Další tipy, co se nám osvědčily:

S legem jsme začali asi od 1,5 let, ale teprve po pár měsících mu Beky přišla na kloub a začala ho využít častěji.Ve stejném věku jsme také začali hrát pexesa, který nyní hrajeme vždy před spaním, někdy i v průběhu dne. I tam byl postup pomalejší (viz tento článek). Ale nyní už zvládáme i klasické pexesa a je to skvělá rychlovka, když potřebujete dítě na chvíli zabavit.

Duhovou houpačku doporučuji klidně už od 1 roku. Tehdy jsme ji využívali fakt hodně. Dnes už používáme jen občas jako branku, na skákání nebo na klouzání.

Od dvou let pak hodně baví balón. Obyčejný měkký dětský balón, se kterým si v pokoji házíme nebo do něj kopeme. Tuto aktivitu si Beky našla více méně sama, ale moc si ji oblíbila a každý den za námi chodí, jestli si jdeme házet nebo kopat. Ale je to vlastně dobře, protože díky tomu se v necelých 3 letech umí trefit i z dálky do branky a umí balón chytnout i přesně hodit. Takže je to nejen zábava, ale také trénink.

I puzzle skládáme přibližně od 2 let. Začali jsme jednoduchými baby puzzlemi, které mají 2-3 kousky. A postupujeme pomalu dál. Dnes už skládáme 24-40 kousků a mnohé zvládne Beky i sama (teda alespoň ty, které už jsme několikrát společně složili).

Tvoření

Od zavedení karantény skoro každý den tvoříme. Tyto aktivity má Beky obecně ráda, ale běžně přes týden, kdy máme spoustu aktivit a kroužků, na ně tolik času nebylo, A tak si to nyní užívá. Nejčastěji se věnujeme:

  • Malování s pastelkami Stabilo Woody 3v1 (recenze)
  • Vlastní tvoření (návody zde)
  • Samolepky, nálepky a podobné pracovní sešity
  • Modelína Play-Doh

Pokud mě zrovna nic tvořivého nenapadá, chodím pro inspiraci na Pinterest. Zapojili jsme se také do Jarní tvořivé výzvy od Radky Rubešové, kde nám už více než týden chodí každý všední den nějaký tip na aktivitu pro děti od 2 do 6 let.

Péče o domácnost

Beky se také snažím zapojit do péče o domácnost. Tedy ne že bych ji honila s hadrem od rána do večera. Ale věřím, že i dvouleté či tříleté děti už zvládají některé domácí práce nebo si je mohou začít osvojovat, a tak se ji snažíme postupně zapojovat. Většina činností ji docela baví (zatím) a sama se chce ke mně připojit. Nejčastěji pomáhá například při:

  • Pečení (míchání, mazání, vykrajování a samozřejmě také degustace…)
  • Vaření (krájení, míchání, vážení, přidávání surovin…)
  • Příprava jídelního stolu (nachystání příborů, talířů…)
  • Úklid (vlastní hračky a oblečení, utírání prachu. zametání)
  • Robotický vysavač (zapnutí, vysypání odpadu)

Při práci v kuchyni ještě stále využíváme učící věž (recenze), na kterou nedám dopustit. Máme ji doma asi od 1 roku a je používána každý den. Díky ní má dítě kuchyňskou desku v úrovni, jak potřebuje, dobře vidí, co a jak děláte a snadno se tak může do činností zapojit.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments