HRANÍ: Tři malá prasátka (smart games)

Tři malá prasátka spadají pod tak zvané smart games. Jsou určeny primárně jednomu hráči, ale dají se využít také na skupinové hraní. Jedná se v podstatě o logickou hru, která je hratelná v různých úrovních obtížnosti. A protože je pro děti od 3 let, námět je jak jinak než pohádkový.

Obsah balení

  • herní deska
  • 3 herní díly s domečkem
  • 3 figurky prasátka
  • 1 figurka vlka
  • sešit se zadáním
  • knížka s pohádkou Tři malá prasátka

Herní díly jsou z plastu, postavy pak z materiálu podobného gumě, takže by hra měla snad dlouho vydržet.

Součástí je sešit v kroužkové vazbě, kde najdete celkem 24 úkolů bez vlka a 24 úkolů s vlkem.

U nás hodně potěšila i knížka, kde najdete znázorněn příběh o třech malých prasátkách. Kniha je beze slov, takže příběh budete muset povyprávět sami, ale obrázků je zde opravdu hodně, takže je to celkem snadné.

Pravidla hry

Dobrodružství ve dne (hra bez vlka)
Figurky prasátek rozmístěte dle zadání v sešitě. Z počátku nebudete ani potřebovat všechny 3 prasátka, u některých variant je jich totiž méně.
Poté už začíná hra – vašim úkolem je rozmístit herní díly (domečky) okolo prasátek tak, aby si prasátka mohla nadále hrát na paloučku a díly přitom stály na základní desce. Prasátka nemůžete nijak přemisťovat.
Každá varianta má jen jedno řešení, takže sami poznáte, jestli jste úkol splnili či nikoli. Případně na další straně v sešitě je vždy ukázáno správné řešení.

Dobrodružství v noci (hra s vlkem)
V této hře už využijete kromě prasátek také vlka.
Rozmístěte figurky prasátek a vlka dle zadání v sešitě. Opět platí, že především v začátcích nevyužijete všechna prasátka. Ty, které nepoužijete, dejte tedy stranou.
A začíná hra – nyní je vašim úkolem postavit 3 díly tak, aby byla prasátka UVNITŘ domečků a byla tedy chráněna před vlkem, který je vždy venku. Prasátka ani vlka nesmíte nijak přemisťovat. Můžete skládat pouze díly, které musí na konci sedět přesně na hrací ploše.
Každý úkol má jen 1 správné řešení. Pokud se vám nepodaří se k němu dobrat, stačí otočit stránku v sešitě a uvidíte správné řešení.

Cena a dostupnost

Hru můžete koupit v různých herních speciálkách nebo na e-shopu (například Agátin svět).

Celkové hodnocení

Tři malá prasátka jsou naší první smart game, kterou jsou vyzkoušeli. Byla jsem zvědavá hlavně na princip, protože hru pro jednoho jsem si moc nedokázala představit. Ale pravdou je, že je to fakt zajímavé a zábavné. Hra má jednoduchá pravidla, ale provedení vždy lehké není. U některých úrovní jsem se zapotila i já, takže si člověk fakt zapřemýšlí.

Figurky jsou nádherné, že si s nimi Beky někdy hraje i jen tak. Celkově se mi zpracování líbí a je fajn, že je součástí i knížka s příběhem o třech malých prasátkách, protože se díky ní můžete lépe vžít do hry a úkolů. Knížku někdy prohlížíme i jen tak, protože přeci jen takto komixových ještě doma moc nemáme.

Hru Tři malá prasátka jsme vyzkoušeli krátce před třetími narozeninami a Beky zvládá s naší pomocí jednodušší úrovně. Ale je třeba ji stále motivovat a podporovat stylem „a kde asi patří tento dílek“?, což je však na počátku běžné. Jinak si s hrou vyhraje i sama – vezme si domeček, schová tam prasátko a pak ostatní hledají, kde je. To sice není původní záměr hry, ale nevadí, hlavně že ji to baví. A časem snad bude hrát i podle pravidel…


Podrobnosti

— Cena: 445-689 Kč
— Počet hráčů: 1
— Věk hráčů: od 3-6 let
— Výrobce: Mindok

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments