TVOŘENÍ: Malování se solí

Malování se solí je kouzelné, jednoduché a nic speciálního na něj nepotřebujete. My už jsme se solí tvořili několikrát (například v zimě jsme vytvářeli inkoustkové obrázky).

Tentokráte jsme se rozhodli, že zkusíme sůl i obarvit. A uděláme si vlastní podmořský svět. Ale námět můžete zvolit v podstatě jakýkoli – třeba jen jeden větší obrázek. S pomocí vhodné pro děti od 2-3 let.

Co budete potřebovat

  • tvrdý papír
  • sůl
  • Herkules
  • vodové barvy
  • štětec, miska na vodu
  • rozprašovač

Postup

1. Na papír si tužkou nakreslíme jednoduchý obrázek a poté ho celý obtáhneme Herkulesem (my použili ten menší se špičkou, který je na to skvělý). Pokud si troufáte, můžete s Herkulesem kreslit přímo. Ale na bílém podkladu tolik nejde vidět, proto s dětmi raději předlohu kreslím nejprve tužkou.

2. Jakmile máme udělané obrysy, posypeme Herkules pořádně solí a dáme schnout.

3. Když je lepidlo zaschlé, vezmeme si vodové barvy a jdeme malovat. Barvou stačí jemně kápnout na sůl a ona se rozpije dále, což už je pro děti samo o sobě zajímavé.

4. Necháme opět na chvíli uschnout. Poté obrázek postříkáme rozprašovačem, vezmeme ještě jednou vodovky a lehce rozpíjíme barvu na pozadí (my třeba modrou jako moře).

5. Obrázek posypeme ještě naposled jemně solí, která nám vytvoří zajímavou strukturu.

6. Jakmile je obrázek suchý, oklepeme přebytečnou sůl a obrázek je hotový. Pokud chcete, můžete ho ještě zafixovat lakem na vlasy.

Beky si dělala svůj vlastní obrázek – jsou to dvě ryby, kdybyste nepoznali. Takže skutečně vhodné i pro menší děti.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments