TIPY: První deskové a společenské hry pro děti

Často se mě ptáte, jaké deskovky pro děti jsou dobré na začátek, co se nám osvědčilo a co bych doporučila. Rozhodla jsem se tedy udělat takový malý přehled, co u nás zaujalo a jak jsme začínali. A časem pak doplním další články i pro starší děti.

Deskové a společenské hry hrajeme od doby, kdy měla Beky 1,5 let. Zavedli jsme si zvyk, že večer před pohádkou vždycky dáme 2-3 krátké hry, díky čemuž hrajeme fakt denně. Kromě toho často vytáhneme něco i přes den.

Chvíli samozřejmě trvalo, než se Beky naučila udržet pozornost a pochopila princip jednotlivých her. Ze začátku jsme často upravovali pravidla do jednodušších variant. Ale časem se to srovnalo a nyní ve 3 letech už zvládá hry i pro starší. On věk u her je hodně orientační – něco zvládnouti i mladší, jiné hry zase děti pochopí později. Záleží, jaké má dítě zájmy, jak se ke hrám staví, jestli má už nějaké zkušenost s deskovkami apod. Ale dost obecného povídání, jdeme se podívat na konkrétní hry!

Pexeso

Pexeso budete asi všichni dobře znát. U nás bylo úplně první hrou, se kterou jsme začínali. Z počátku jsme měli jen pár dvojic, ani jsme je nedávali obrázkem dolů, jen jsme prostě hledali, co je stejné. Postupem jsme se pak dopracovali k tomu, že hrajeme dle klasických pravidel.

Doporučený věk: od 1-2 let
Podrobná recenze: zde
Cena: různá

Den a noc

Hra Den a noc je určena jednomu hráči, ale z počátku bude určitě lepší, když budete hrát společně s dítětem. Ve hře najdete několik kostek a sešit s různými způsoby, jak kostky poskládat. Cílem je tedy složit kostky tak, jak je na obrázku. V lehčí variantě vidíte obrázek včetně barviček, u těžší varianty pak na obrázku máte jen obrys. Kostky navíc mohou děti použít i jen tak na hraní. Hra se dá koupit v ČR nebo na Aliexpressu za poloviční cenu (je přitom skoro stejná). My hrajeme jen občas, Beky je spíše na společné hry.

Doporučený věk: od 1,5 let
Podrobná recenze: zde
Cena: od 240 Kč

Můj první ovocný sad

Tato hra je hodně známá a často i doporučována právě jako jedna z prvních deskovek úrp děto. Najdete v ní dřevěné miniatury ovoce a za pomocí kostky s obrázky jednotlivých plodin sklízíte, co zrovna padne. Přitom musíte dávat pozor na havrana, který se pomalu dostává k sadu a může vám nesklizenou úrodu sníst. Jedná se o hru kooperativní, tedy všichni společně pracují na dosažení cíle a nesoupeří mezi sebou. My jsme pořídili, když měla Beky 2,5 let a hned princip pochopila a hra se ji líbí.

Doporučený věk: od 2 let
Podrobná recenze: zde
Cena: od 570 Kč

Berušky

Ve hře Berušky se snažíte dostat svou barevnou kuličku (berušku) nahoru do sluníčka. Putujete přitom po barevnách kolečkách dle barvičky, která padne na kostce. Aby to ale nebylo úplně jednoduché, některé otvory jsou větší, a tak vám kulička může propadnou a začínáte znova. Hra je jednoduchá a dítě se při ní učí barvy. My jsme začali hrát krátce před druhými narozeninami.

Doporučený věk: od 2-3 let
Podrobná recenze: zde
Cena: od 100 Kč

Pojď si hrát

Hra je dělaná na motiv známé deskovky Člověče, nezlob se. Hrací kostka je ale místo čísel s obrázky a děti pak na herním poli postupují podle symbolu, který jim na kostce padl. Symboly jsou jednoduché, aby je děti mohly snadno identifikovat a pojmenovat. Figurky jsou pak jako u klasického Člověče, nezlob se. My hrajeme od 2 let, ale jen zřídka. Beky hra nezaujala. Respektive klidně hází kostkou a posunuje figurky, ale nevydrží objet dle pravidel ani jedno kolo. Posunuje prostě jak se ji zlíbí a pravidla ignoruje.

Doporučený věk: od 2-3 let
Podrobná recenze: zde
Cena: od 130 Kč

Příšerky ze skříně

Cílem hry je pomoci dětem zavřít do skříně příšerky, ze kterých mají strach. Každá příšerka má jednu hračku, které se bojí a může ji zahnat, a právě tu pak musíte najít na malých kartičkách. Při hře tedy odkrýváte malé kartičky a hledáte správné obrázky. My jsme začali hrát, když bylo Beky 2,5 let a hra ji hned chytla. Po dvou měsících jsme už přidali i dvě rozšíření, které jsou součásti hry.

Doporučený věk: od 2,5-3 let
Podrobná recenze: zde
Cena: od 260 Kč

Myško, utíkej!

Jednoduchá hra, kde je cílem doběhnout s dřevěnými myškami do domečku. Figurky postupují dle barvy, které padla na kostce. Zajímavostí je, že je hra opět kooperativní a i když má sice každý svou myšku, tak pokud padne červená, posune se prostě červená, ať je vaše nebo soupeřova. Navíc je zde jeden symbol, na který musíte jako první zakřičet písk, takže děti musí být pořád ve střehu. U nás vyzkoušeno cca ve 2,5 letech a zaujalo. Je to navíc rychlovka, kterou máte odehranou za chvilku.

Doporučený věk: od 2,5-3 let
Podrobná recenze: zde
Cena: od 120 Kč

Cink! Junior

Skvělá postřehová hra, při které hráči postupně vykládají karty na stůl s obrázkem barevných klaunů. Pokud se objeví dva stejní klauni, je třeba rychle zacinkat na zvoneček. Kdo tak udělá jako první, bere všechny karty, co jsou zrovna vyloženy. Cílem je posbírat všem soupeřům jejich karty. Hrajeme asi od 2,5 let a Beky pravidla hned pochopila a dokonce u hry udrží i pozornost, aby mohla zacinkat. Hra je malá, takže ji často bereme i na cesty.

Doporučený věk: od 2,5-3 let
Podrobná recenze: zde
Cena: od 220 Kč

Domino – puzzle

Domino – puzzle od Djeca je obdoba domina, která je ale mnohem zábavnější a jednodušší, takže je určena i mladším dětem. Ve hře spojujete kartičky, jak jste zvyklí u klasického domina. K sobě je ale přiřazujete dle zvířátka tak, abyste složili hlavu a správné tělo. Každé zvířátko je ve hře pouze jednou, takže i každá kartička má jen jednu do páru.

Doporučený věk: od 2,5-3 let
Podrobná recenze: zde
Cena: od 200 Kč

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments