KNIHA: Zkuste to doma sami – péče o tělo a vlasy

Ve spolupráci s Nakladatelstvím Kazda přináším recenzi na další zajímavou knížku z edice Smarticular. Tentokráte je knížka zaměřená na domácí výrobu z oblasti péče o tělo a vlasy. Obsahuje opět spoustu receptů a návodů, díky kterým si můžete udělat přírodní kosmetiku přímo doma.

Obsah knihy

Stejně jako Zkuste to doma sami – kuchyně nebo Pět domácích prostředků nahradí celou domácnost je i tato knížka členěná do různých kapitol a je plná ilustračních obrázků. Na počátku je malý lexion přísad, které na výrobu budete nejčastěji potřebovat. A nechybí ani informace o trvanlivosti doma vyrobených prostředků.

Péče o vlasy
První téma je věnované přírodní péči o vlasy. Zjistíte, jak si umýt vlasy pomocí žitné mouky, jak vyrobit domácí šampón s kokosovým mlékem, různé kondicionéry, léčivé masky na vlasy, vlasový gel nebo třeba suchý šampón. Dozvíte se také základní informace o metodě No Poo, tedy mytí vlasů pouze vodou. A nechybí ani tipy na přírodní barvení vlasů.

Péče o obličej
Další téma přináší návody a recepty na různé přírodní pleťové vody, odličovače, pleťové masky, balzám na rty a mnoho dalších výrobků.

Ústní hygiena
Zajímavou kapitolou jsou také výrobky zaměřující se na péči o zuby a ústa. Najdete zde recept na zubní pastu, bělící prášek na zuby, ústní vodu nebo zubní olej. V knížce jsou také rady, jak bojovat proti zápachu z úst nebo zánětu dásní.

Péče o pokožku
Kapitola Péče o pokožku přináší malý lexikon olejů, díky kterému zjistíte, jaký olej je vhodný na suchou, mastnou či problematickou pokožku a co je tedy pro vás nejlepší. Každý olej je zde také popsán z hlediska toho, jakou má konzistenci, na co se hodí, jak se vstřebává, voní, co obsahuje a mnoho dalšího.

Kromě toho v této části najdete i návody, jak si udělat domácí masážní olej, regenerační krém na ruce, tělové mléko nebo opalovací krém. A na závěr jsou pak tipy, jak o pokožku pečovat i bez nějakých produktů – tedy že je například vhodné hodně pít, spát, používat studenou vodu aj.

Koupel a sprcha
Dále v knize najdeme recepty na přírodní lázeň, koupelnové soli, šumivé bomby do koupele, koupelnové pralinky a sprchové gely. Část se také zaměřuje na léčivé přísady do koupele vhodné pro děti, což se mi jakožto matce hodně líbilo.

Deodorant
Na tuto kapitolu jsem se hodně těšila, protože na výrobu přírodního deodorantu se chystám už dlouho, ale zatím jsem nenašla nějaký snadný recept, který bych zvládla. V knize jich je ale kupodivu hodně, takže jen co bude možnost dokoupit suroviny, určitě něco vyzkouším.

Najdete zde třeba deo krémy s kokosovým olejem, deodoranty s jedlou sodou nebo bylinkami a mnoho dalšího. Deodoranty jsou jak pevné, tak kuličkové, tudíž si každý může najít to, co mu nejvíce vyhovuje.

Zdraví
V kapitole s názvem Zdraví se nachází spousta dalších tipů, které nešly zařadit jinam. Jedná se třeba o návody na olejové extrakce, tinktury a přírodní mastičky, nebo také postup, jak vyrobit domácí bio sprej na komáry.

Holení, depilace
V předposlední kapitole je uvedeno pár návodů z oblasti holení a depilace. Můžete si díky nim vyrobit mýdlo, gel, krém či olej na holení, pastu na depilaci, vodu po holení aj.

Péče o nohy
Na závěr pak najdete kratičkou kapitolu věnující se koupeli nohou nebo přípravě spreje na nohy pro osvěžení.

Využití návodů v praxi

Výrobky, které jsou v knize uvedeny, patří často mezi ty, které člověk dennodenně používá, takže má knížka opravdu velké využití. Obzvláště pokud jste fanouškem přírodní kosmetiky. Původně jsem si myslela, že na přírodní kosmetiku jsou nutné speciální suroviny. Ale jak je vidět v knížce Zkuste to doma sami, jde to i z běžně dostupných surovin, což mě příjemně překvapilo a potěšilo. Samozřejmě se sem tam objeví něco, co jen tak v obchodě nenajdete, ale takový věcí je jen pár.

Formát knihy

Kniha je ve formátu A5 a má měkkou vazbu. Trošku hůře drží otevřená, ale stačí něčím zatížit a je po problému. Tisk je na ekologickém recyklovaném papíře, za což teda palec na horu, to se moc často nevidí.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 298 Kč. Často ale bývá kniha v akci, takže ji můžete pořídit i za výhodnější cenu. Pokud použijete slevový kód guzin10, můžete získat navíc slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Zkuste to doma sami – péče o tělo a vlasy je další povedenou knihou ze série Smarticular, která se snaží dávat tipy na jednoduchý a udržitelný život. Návody jsou opět jednoduché, srozumitelně popsané a ze surovin, které jsou v dnešní době většinou lehce k sehnání.

Hodně se zde pracuje s éterickými oleji, takže si můžete vůni vyráběné kosmetiky přizpůsobit té, jakou máte rádi. Pokud se zajímáte o přírodní péči kosmetiku nebo byste rádi dopřáli tělu trošku zdravější produkty než ze supermarketů, kniha vás určitě potěší.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Rok vydání: 2019
Rozměr: 147×210 mm
Hmotnost: 360g
Počet stran: 190
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments