KNIHA: Výroba vlastní kosmetiky

Jak už jste asi mnozí poznali, v poslední době se často uchylujeme k přírodní kosmetice. Nebo se alespoň snažíme v některých případech nahradit komerční produkty plné chemie nějakou příhodnější a kompromisní variantou.

Nikdy jsem na takové věci nebyla, ale s dítětem se trošku změnilo mé vnímání a také informovanost. A i když jsem dříve nějaké složení neřešila, nyní dokonce zvažuji, že si některé kosmetické přípravky vyrobíme sami. A proto mě také zaujala kniha Výroba vlastní kosmetiky, kterou vám nyní ve spolupráci s Nakladatelstvím Grada představím.

Obsah knihy

Kniha je rozdělena na dvě hlavní části. V té první najdete obecné informace týkající se péče o tělo a přírodní kosmetiky. V druhé se pak objevují konkrétní recepty a návody, jak připravit domácí přípravky.

Kniha jako alternativa a inspirace
V první kapitole se autorka zamýšlí nad tím, jakou kosmetiku denně vlastně používá.

Dále se zaměřuje na kůži a přináší základní informace o tom, co je pro kůži vlastně dobré, jaké existují typy pleti nebo jak by měla probíhat základní péče o pleť.

Poté už se dostává k tomu, jaké základní suroviny jsou vlastně potřeba na výrobu domácí kosmetiky. Zmíněné jsou například rostlinné oleje – proč je používat, jak se rozdělují dle typu pleti, jaké jsou druhy (bambucké máslo, brutnákový olej, mandlový olej, kokosový olej, jojobový olej, olej z malinových semínek, arganový olej, kakaové máslo) a mnoho dalšího.

Dále jsou zde zmíněné i esenciální oleje – najdeme zde informace jak z historie (vznik olejů, jak se kdysi používaly) i ze současnosti (působení esenciálních olejů při aromaterapii, jak si vybrat správnou vůni, aplikace esenciálních olejů, základní rozdělení dle typu pleti, míchání olejů…).

Jedna kapitola je pak věnovaná i hydrolátům – autorka definuje, co vlastně pojem znamená, jak hydroláty vznikají i jaké je jejich použití při výrobě domácí kosmetiky.

Opomenuty nejsou ani soli. V knize se dozvíte, jaké druhy solí existují a jak je využít v kosmetice. Poslední složkou jsou pak vitamíny, emulgátory a další látky, na které můžete při výrobě kosmetiky narazit.

V závěru první části jsou ještě uvedeny praktické informace. Dozvíte se například, jaká trvanlivost domácí kosmetiky, jaké jsou nejčastější mýty o přírodní kosmetice a mnoho dalšího.

Recepty
Druhá část je už praktická, obsahuje totiž recepty na konkrétní kosmetické výrobky. Najdete zde například:

  • Péče o pleť a tělo: odličovací emulze s květinovou vůní, pleťová voda pro jemnou tonizaci, pleťová voda pro mastnou a aknózní pleť, růžová pleťová voda s kousky kadidla, exkluzivní vonný pleťový olej, pleťový krém pro suchou pleť a zimní ošetření, bylinná napářka pro hloubkové čištění pleti, masážní olej na pleť, oční krém, balsám na rty – vajíčko, inhalační tyčinka, repelent proti hmyzu a klíšťatům, krémový deodorant, tělový krém pro sametově hebkou pokožku, dohladka vyšlehaný tělový krém, sametově hebký tělový olej, esence jako parfém, vonná koupelnová sůl, čočková masáž.
  • Péče o vlasy: marocký jíl pro mytí vlasů, výživné vlasové sérum, květová voda na vlasy pro snadnější rozčesávání, zábal pro regeneraci vlasové pokožky.
  • Pro děti: podplenková péče pro miminko, výroba vlastních vlhčených ubrousků, nosní olej pro děti i dospělé, zubní olej pro děti i dospělé, vonný sprej pro klidný spánek, tělový krém pro děti, krém pro maminky i děti ke společnému tvoření, přípravek na vši a hnidy.
  • Tipy pro domácnost: péče o dřevo a dřevěný nábytek, univerzální čistící přípravek, osvěžení pro koberce, přírodní aviváž.

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5, má pevnou vazbu a je sympatický útlá.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Grada. Cena je 299 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení


Kniha podává ucelené informace o výrobě domácí kosmetiky. Moc se mi líbí, že kromě konkrétních a podrobných návodů jsou zde uvedeny i základní poznatky o lidské kůži, pleti a rostlinných surovinách, které jsou třeba k výrobě přírodní kosmetiky. Kniha je tak vhodná i pro začátečníky, kteří se teprve na výrobu chystají a nemají ještě kdovíjaké zkušenosti. Jako matka také oceňuji kapitolu s recepty přímo pro děti.


Vydává: Nakladatelství Grada / Bambook
Ilustrace: Eliška Mauleová
Rok vydání: 2020
Rozměr: 167×240 mm
Počet stran: 176
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments