HRANÍ: Ubongo Junior

Ubongo jsem nikdy pořádně nehrála, ale slyšela jsem na něj spoustu kladných ohlasů. Když jsme se tedy rozhodovali, jakou deskovku Beky ještě pořídit, rozhodla jsem se ho vyzkoušet. V juniorské verzi, aby to Beky zvládla i ve 3 letech. A musím říct, že hra je bezvadná. Je to opět jedna z našich stálic, kterou hrajeme denně.

Je to úplně jiný typ her, než doma běžně míváme, ale možná proto baví celou rodinu. Juniorská verze je samozřejmě jednodušší, takže dospělý se někdy trošku nudí. Ale hru lze klidně kombinovat s klasickou verzí, takže je to skutečně rodinná hra.

Obsah balení

  • 50 karet se zadáním
  • 36 herních dílků se zvířátky
  • 72 drahokamů
  • 1 přesýpací hodiny
  • 1 látkový sáček, 4 plastové sáčky
  • herní manuál CZ, SK

Karty se zadáním jsou oboustranné, takže celkem získáte 100 různých zadání. Zelená verze je jednodušší, oranžová mírně složitější (je zde o jednu dílek skládačky více).

Součástí balení je také 36 dílků se zvířátky. Jedná se v podstatě o 4 herní sady (každá sada různých má 9 dílků se zvířátky). Součástí balení byly i plastové pytlíky, takže si jednotlivé sady můžete rovnou seskupit a poté vytáhnout jen balíčky dle toho, kolik osob bude hrát (tzn. 1-4 osoby).

Pravidla hry

1. Rozhodněte se, jestli chce hrát jednodušší nebo složitější variantu.
2. Každý hráč si vybere 7 karet se zadáním, ty se dají do společného balíčku a položí doprostřed stolu. Karty by měly být dolů tou stranou, na které budete hrát (ať zadání předem nevidíte).
3. Na každé kartě je plocha ze čtverečků, která se musí přesně zakrýt dílky, které vidíte ve spodní části karty se zadáním.

4. Vezmete si tedy jedno zadání, připravte si požadované dílky a jakmile jsou všichni nachystání, otočí se přesýpací hodiny a můžete skládat. Kdo první obrázek složí, zakřičí Ubongo! a rychle si vezme ze sáčku drahokamy. Ostatní hráči pokračují ve hře, dokud se nepřesype písek v hodinách.

5. Kolo končí, jakmile dojde písek v přesýpacích hodinách. Všichni hráči si poté vezmou nové zadávání a pokračuje se dle stejného principu.
6. Celkově hra končí po 7 kolech. Spočtou se diamanty a kdo jich má nejvíce, vyhrál.
7. Diamanty se při hře rozdělují podle tohoto schématu:

  • Pokud hrají 2 hráči – první si vezme 2 drahokamy, druhý 1
  • Pokud hrají 3 hráči – první si vezme 3 drahokamy, druhý 2 a třetí 1
  • Pokud hrají 4 hráči – první si vezme 4 drahokamy, druhý 3, třetí 2 a čtvrtý 1

Jak hrajeme my

Hra nám přišla, když měla Beky 2r7m. Původně jsem si myslela, že je to na ní ještě složité a chtěla jsem ji schovat na později. Ale Beky nedala, že ji chce otevřít a zkusit. Tak jsme vyzkoušeli a prvně jsme museli trošku pomoci, ale po pár kolech už Beky skládala sama! To mě fakt udivilo. Nevím, jestli děti mají na takový typ her lepší představivost, ale je pravda, že ji to po pár týdnech hraní jde fakt krásně. Někdy se zasekne a musíme ještě trošku pomoci, ale jinak umí hezky sama.

Hru jsme začali hrát tak, že jsme si každý vzal z celého balíčku 1 kartu se zadáním, Beky si otočila na jednodušší variantu, já (či manžel) na složitější, nachystali jsme si dílky a skládalo se. Časomíru jsme neřešili a neřešíme ani nyní po pár měsících – čekáme, až si složí každý to své. Stejně tak diamanty jsme z počátku nehráli, přidali jsme je až po čase.

Cena a dostupnost

Hru můžete pořídit přímo na e-shopu Albi nebo v různých herních speciálkách nebo na e-shopech (napříkald Agátin svět). Cena se pohybuje okolo 629 Kč, ale často v rámci slevových akcí můžete hru pořídit i za nižší cenu.

Celkové hodnocení

Hra Ubongo Junior je sice dražší, ale rozhodně stojí za to. Obzvláště pokud tento typ her nemáte. Hodně mě překvapilo, že děti něco takového zvládnou složit. Ale evidentně s tím velký problém nemají a aspoň si trošku zbystří mozek i jiným způsobem.

Ubongo Junior je oficiálně doporučovaný od 6 let. Ale slyšela jsem už z více míst, že ho zvládají i mladší děti, proto jsme ho také zakoupili dříve, než Beky půjde do školy. Je pravdou, že deskovky už nějakou dobu hrajeme, takže Beky aspoň malý základ má. Ale myslím, že to zase velkou roli nehrálo, protože hru podobnou Ubongo jsme nikdy neměli.

Snad jediné, co nám (respektive Beky) dělá trošku problémy je to, že při skládání někdy do svého výtvoru drcne a musí to zkompletovat znova. Ještě asi nemá tak rozvinout motoriku, takže když přikládá do zadání druhý nebo třetí kousek, někdy se ji to holt rozjede. Ale to se určitě časem dopiluje.


Podrobnosti

— Cena: 429-699 Kč
— Počet hráčů: 2-4
— Věk hráčů: od 4 let
— Doba hraní: 25 minut
— Výrobce: Albi

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments