KNIHA: Bylinky pro děti a maminky

Očekávaná recenze je tady! Knížku Bylinky pro děti a maminky jsem dostala na narozeniny už před rokem a půl. A od té doby je naším velkým pomocníkem a inspirací.

Původně jsem si myslela, že když bydlíme v městě, knihu moc nevyužiji. Sice pěstují pár bylinek za oknem, ale víc bohužel nemůžu. Kniha se však zaměřuje nejen na bylinky, ale také na různé ovoce a zeleninu, které míváme i často doma. Takže využití nakonec větší, než jsem čekala…

Obsah knihy

Kniha je rozdělena dle 4 ročních období. Pro každé období je uvedeno několik bylinek, ke kterým získáte zajímavé informace i obrázky a fotografie, abyste mohli rostlinku bezpečně poznat. Dále se knížka věnuje také těmto podkapitolám:

  • Co bylinka obsahuje a jak působí
  • Tipy pro zdraví těla
  • Tipy pro zdraví duše
  • Využití v kuchyni (recepty)
  • Pěstování
  • Tipy pro děti
  • Tipy pro těhotné a kojící matky

Pojďme si ale ukázat knihu konkrétně. Začíná se jak jinak než jarem.

Na počátku kapitoly najdeme krátkou specifikaci jara, jaké tradice se v něm objevují, co je dobré na jaře jíst a pít, co na zahradě v tomto období sázíme a sejeme nebo co sbíráme v přírodě a na zahradě.

Poté už následují jednotlivé bylinky. Na jaře jsou to hlavně cibule kuchyňská, pažitka, kopřiva, hrách setý, pampeliška, violka, jitrocel, bez černý, kopr, kozlíček polníček, česnek, petržel, meduňka, lípa, lichořeřišnice, řeřicha, kontryhel a divizna.

Na fotce z knihy si můžete povšimnou, jak vypadá členění textu u každé bylinky. Červeným jsou základní informace o bylině – kde se vyskytuje, kam ji řadíme, jakou má historii a podobně. Hned vedle pak začíná odstavec s tím, jak kopřivu využít a jak působí. Zde najdete, jaké vitamíny obsahuje, co přesně se z rostlinky zpracovává, při jakých potížích je vhodná a podobně.

Zajímavá je sekce využití v kuchyni, kde najdete různé recepty pro děti i dospělé.

Nejlepší jsou ale informační rámečky, jak bylinky využít pro děti, těhotné a kojící. Najdete zde totiž jasně a stručně, jestli je bylina vhodná, v jakých případech, jak ji zpracovat, v čem pomáhá nebo také nápady na různé aktivity s danou rostlinou.

Pro neznalé jako jsem já se určitě budou hodit i informace, kdy je nejlepší období sběru, případně jak bylinky pěstovat.

A takto je to u každé bylinky pořád dokola….

V létě se kniha věnuje především těmto bylinám: jahodník, borůvka černá, heřmánek, třezalka, levandule, máta, rybíz, měsíček lékařský, maliník, ostružník, netřesk, bazalka, řebříček, řimbaba, mateřídouška, tymián, sléz, proskurník lékařský, růže, dobromysl nebo přeslička.

Podzim je ve znamení bylinek jako rakytník, aronie, fenykl, kmín, len, jabloň, mák, ořešák, dub, slunečnice, rozmarýna, šalvěj, třapatka nebo majoránka.

V zimě je pak bylinek nejméně – najdeme zde brusnici, vřes, badyáník, skořicovník, citroník, mrkev, pohanku, fazol, saturejku, čekanku, pšenici a oves.

Na závěr knihy najdeme seznam nemocí a zdravotních potíží. A u každé z nich seznam bylinek, které jsou vhodné. Tuto část využíváme celkem často, protože zde najdete informace rychle, přehledně a aspoň víte, na jakou bylinku se při potížích zaměřit.

Dokonce je věnována samotná podkapitola i řešení potíží a problémů v mateřství nebo po porodu.

V knížce také najdete tipy na prevenci proti alergiím a dalším nemocem díky zdravé stravě.

A shrnutí, co vlastně jíst a čemu se vyhnout, abychom byli zdraví.

Najdete zde i uvedení rizikových potravin jako sója, kravské mléko, bílý cukr, alkohol, rafinované tuky a mnoho dalšího.

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5, má pevnou vazbu a spoustu stránek, takže je trošku těžší, ale nic hrozného.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Grada, kde stojí 429 Kč. Pokud ale narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha přináší ucelené informace o různých bylinkách. Je skvělá hlavně pro ty, kteří (stejně jako já) moc toho o bylinkách a rostlinkách neví. V knize je totiž vše podstatné, abyste mohli bylinky pěstovat, sbírat i aktivně využívat. Navíc napsáno tak, že to pochopí i naprostý lajk.

Líbí se mi, že jsou informace opravdu uzpůsobené matkám a dětem. Často se mi v těhotenství nebo při zavádění stravy pro děti stávalo, že jsem si nebyla jistá, jestli danou bylinku je možné použít. V knize se to ale rychle dozvím, a to včetně tipů, jak ji nejlépe využít. Takže doporučuji pro každou mámu. Protože s bylinkami se každý setkává vlastně pořád – v čajích, kořeních, při vaření…

Kniha se dočkala také pokračování. Recenzi najdete zde.


Vydává: Grada Publishing
Autor: Magdaléna Staňková-Kröhnová
Rok vydání: 2009
Rozměr: 176×240 mm
Hmotnost: 0,77 kg
Počet stran: 264
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments