HRANÍ: Plást medu

Přináším další tip na společenskou hru z Pepca. Jedná se o karetní hru, ve které hledáte stejné symboly na jednotlivých kartách. Je tedy hodně podobná hře Dobble (recenze zde). Ale obsahuje navíc i bonusové karty, se kterými si můžete užít ještě větší zábavu.

A samozřejmě použité symboly jsou jiné. Řekla bych, že pro menší děti mnohem jednodušší na pojmenování než je u klasického Dobble. Je to záměrně, aby děti mohly hádat obrázky nejen česky, ale třeba i anglicky nebo v jiném jazyce, který ovládají.

Obsah balení

  • 73 hracích karet se žlutými rámečky
  • 4 barevné bonusové karty
  • herní návod

Vše je uloženo v papírové krabičce. Ta sice není tak pevná jako u jiných deskových her, ale nějakou dobu určitě vydrží. A když ne, karty jde snadno spojit gumičkou a alespoň nezaberou tolik místa.

Karty jsou hranaté (jako plást medu) a celkem malé (viz porovnání s normální citronem). Jsou z pevnějšího papíru a na druhé straně mají vždy obraz včeličky.

Pravidla hry

1. Varianta

  1. Rozdejte karty všem hráčům obrázky dolů, aby nikdo neviděl, co na nich je.
  2. Jednu kartu dejte obrázky nahoru doprostřed mezi hráče.
  3. Na smluvený signál všichni otočí svou vrchní kartu a hledají, jaký obrázek je na jejich kartě shodný s obrázkem na kartě uprostřed mezi hráči. Kdo to jako první uhodne a řekne nahlas, dá svou kartu do středu, obrázkem nahoru. A stejným principem se pokračuje dál.
  4. Vyhrává ten, kdo se nejrychleji zbaví svých karet, tzn. přendá je na hromádku uprostřed hráčů.
  5. Při této variantě můžete využít raké 4 bonusové karty: Zelená karta (štěstí) – kdo ji odkryje, položí ji rovnou bokem a sníží tak počet svých karet. Červená karta (stop) – kdo ji odkryje, položí ji bokem a čeká 1 kolo. Modrá karta (výměna) – kdo ji odkryje, může si vyměnit hromádku svých karet s libovolným soupeřem.

2. varianta

  1. Každý hráč obdrží 1 kartu obrázky dolů.
  2. Na smluvený signál hráči svou kartu otočí a snaží se rychle uhádnout, jakou kartu mají shodnou se svým (libovolným) protihráčem.
  3. Kdo uhodne symbol, který je na jeho kartě a kartě protihráče, odevzdá mu svou kartu (karty) tak, že je položí obrázkem nahoru. Tento hráč pak hraje s novými kartami.
  4. Kdo bude mít v ruce všechny karty, prohrál. Takto se hra opakuje tak dlouho, dokud hráči uznají za vhodné.
  5. Vyhrává ten, kdo vyhraje nejvíce kol (tzn. první se vždy zbaví své karty).

Cena a dostupnost

Hra se prodává v obchodech Pepco za 89 Kč. Pokud nebude zrovna ve Vašem obchodě dostupná, nevěšte hlavu. Hry postupně doplňují, takže doporučuji navštívit buď jinou pobočku nebo za pár dní a třeba se zadaří.

Celkové hodnocení

Jak už jsem psala výše, jedná se v podstatě o napodobeninu Dobble (jen za mnohem nižší cenu). Sice jsou zde bonusové kartičky, ale ty hru zase tolik neovlivní. Navíc se dají použít jen u 1. varianty hry.

Na druhou stranu princip hry je prostě skvělý, ověřený a zabaví děti i dospělé, takže věřím, že hra určitě potěší. Líbí se mi, že jsou symboly jednoduché a snadno pojmenovatelné jak v českém tak cizím jazyce. Většinou se totiž jedná o různé druhy ovoce a zeleniny nebo zvířátka. Navíc na zadní straně krabičky máte přehlednou tabulku s pojmenováním v českém a anglickém jazyce. Takže hru určitě můžete využít i při trénování angličtiny, ale klidně i němčiny či jiného jazyka.

Pro děti je oficiálně od 5 let, ale některé hru zvládají klidně i dříve (od 3-4 let).


Podrobnosti

— Cena: 89 Kč
— Počet hráčů: 2-6
— Věk hráčů: od 5 let
— Doba hraní: 15 minut
— Výrobce: Pepco

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments