TIPY: Facebookové skupiny pro rodiče

Před narozením první dcery jsem facebook příliš aktivně nenavštěvovala. V těhotenství jsme ale zjistila, že to zdaleka není jen místo, kde se každý pochlubí, co kde dělal. Ale že zde můžete najít také hodně přínosných informací. Stačí jen najít ty správné skupiny.

Postupně jsem si za tři roky vytvořila sbírku facebookových skupin, které sleduji pravidelně. Další pak mám v záloze, když něco potřebuji, protože díky lupě nebo možnosti položit dotaz dostanu mnohem lepší odpovědi než třeba na google. Ono přeci jen konkrétní a aktuální zkušenosti jsou mnohem lepší než lifestylové moderní články, které psal kdoví kdo.

Z každé kategorie jsem vybrala pár nejlepších skupin, kde se opravdu něco dozvíte a není to jen o reklamě a sdílení nesmyslných příspěvků. Je mi ale jasné, že seznam není rozhodně kompletní, takže časem případně udělám aktualizaci a přidám další skupiny, na které narazím. Nebo se klidně v komentářích podělte, co se nejvíce osvědčilo vám.

Nošení dětí

  • Nosíme děti – poradní skupina pro nošení dětí. Najdete zde spoustu tipů na šátky a nosítka, přehled nosítek dle věku dítěte, recenze a také pomoc, pokud potřebujete nosítko nastavit, poradit s úvazem aj. Součástí jsou také alba na prodej šátků a nosítek, možnost pokládat dotazy nebo se zúčastnit testování. Materiály jsou hezky zpracované, najdete zde přehledně alba s veškerou problematikou aj. (Počet členů: 65 tisíc.)
  • Ergonomické nošení dětí – poradní skupinka pro nošení dětí. Pomoc s výběrem nosítka a šátku, recenze šátků a nosítek, možnost nákupu, prodeje a testování nosícího vybavení. (Počet členů: 12 tisíc.)
  • Moderní nosičky – základní informace ohledně nošení dětí, ale také kontaktním rodičovství. Ve skupině funguje také prodej šátků a nosítek a je možné se ptát i na věci mimo tyto témata, takže se často dozvíte také různé zajímavosti odjinud. Oproti Nosíme děti je skupina trochu uvolněnější a více kecací (členky jsou fakt aktivní), ale na druhou stranu je atmosféra mnohem příjemnější a člověk si rozšíří obzory i v jiných oblastech. (Počet členů: 7 tisíc.)
  • Nošení dětí – prodej – nákup, prodej a výměna ergonomických nosítek, šátků a nosícího vybavení. (Počet členů: 20 tisíc.)
  • Šátky a nosítka do 2.000 Kč (prodej i rady) – nosící vybavení za nižší ceny, tedy max do 2 tisíc. Najdete zde hlavně prodejní alba nebo se můžete ptát na nosítka a šátky rovnou na zdi. (Počet členů: 13,8 tisíc.)

Látkové pleny

  • Poradna pro látkovačky :))) – pokud chcete dávat dítěti látkové pleny nebo o tom uvažujete, v této skupině nesmíte chybět. Jde zde spousta praktických a zajímavých informací k látkování, recenze plen, tipy na akce a můžete se klidně na cokoli zeptat a zkušené holky vám poradí. Ve skupině jsou také různí výrobci látkových plen, takže odpovědí bývají často opravdu přínosné. Skupina je celkem dobře moderovaná, takže zde nenajdete moc příspěvků mimo téma. (Počet členů: 13 tisíc)
  • Poradna pro látkovačky – bazar – skupina je přidružena k Poradně pro látkovačky, ale zaměřuje se hlavně na prodej látkových plen a příbuzného sortimentu. Můžete zde klidně nakoupit i celou výbavu. Vše se dává přehledně do alb dle konkrétních produktů. Alba se navíc každý druhý měsíc mažou, takže inzeráty jsou vesměs aktuální. (Počet členů: 8,8 tisíc)

Kontaktní rodičovství

  • Kontaktní rodičovství – diskuze a sdílení – skupina zaměřená na kontaktní rodičovství. Najdete zde témata jako přirozené porody, domácí porody, vztahová výchova, respektující výchova, nošení dětí, dohody s dětmi, kojení dle potřeb dítěte, partnerský život s dětmi aj. Skupina je hlavně o pokládání dotazů a zkušeností z těchto oblastí, na které většinou dostanete spoustu zajímavých odpovědí. (Počet členů: 18 tisíc.)
  • Nošení dětí – podpůrná skupina pro kontaktní rodičovství. Zaměřuje se na nošení dětí, ale kromě toho i na další kontaktní témata nebo záležitosti související s rodičovstvím. Možnost nákupu a prodeje nosícího vybavení, pokládání dotazů i obecně okolo dětí. (Počet členů: 11 tisíc.)

Kojení

  • Podpora kojení – Poradenská skupina pro ženy. Můžete zde pokládat dotazy, pokud vás cokoli ohledně kojení zajímá nebo máte konkrétní problém. Odpovídají většinou maminky, sem tam i někdo z odborníků. Skupina podporuje nošení dětí, společné spaní, kontakt kůže na kůži apod. Pro mě teda někdy až fanaticky. Takže doporučuji spíše pro ty, kteří se chtějí vydat touto cestou. (Počet členů: 6 tisíc)
  • Laktační poradna – Průvodce mateřstvím – Další poradenství skupina týkající se kojení, kde najdete spoustu otázek na své odpovědi i různé problémy s kojením. Zde vystupují hlavně laktační poradkyně z Mamily (které se také zřetelně označují, když reagují), takže odpovědi jsou trochu odbornější a věrohodnější. Samozřejmě ale nechybí ani tipy a rady ostatních členek skupiny. (Počet členů: 5 tisíc)

Porod a zdravotní péče

  • Podpoříte mne v osvětě? (Práva v nemocnici a AKTIVNÍ řešení stížností) – poradna ohledně práv a zásahů do porodu a práv hospitalizovaných děti. Najdete zde spoustu dokumentů a právních i praktických informací k této problematice (konkrétně např. řešení problému s nevhodným chováním lékařů, neoprávněné platby aj.). Někdy se ale objeví i zajímavé dotazy ohledně práv dětí a rodičů i z jiných oblastí. Navíc je zde možnost řešení stížností a problému s lidmi, kteří tomu opravdu rozumí. (Počet členů: 9,8 tisíc)
  • Podpoříte mě v osvětě? – práva hospitalizovaných dětí – skupina zaměřená na práva hospitalizovaných dětí i dospělých. Jedná se o odnož první zmíněné skupiny, nyní je ale zaměřená více na děti než na porody aj. (Počet členů: 3,8 tisíc)
  • Ambulantní porod a péče porodní asistentky – skupina pro všechny, kdo uvažují o ambulantním porodu (tzn. odchodu z porodnice do 72 hodin od narození dítěte). Najdete zde recenze na nemocnice, zkušenosti rodiček, tipy, co si předem zařídit i doporučení na porodní asistentky. (Počet členů: 3 tisíce)

Zdravé obouvání a barefoot

  • Barefoot nejen pro děti – ČR/SR – skupina přináší základní informace o barefoot obuvi, recenze barefoot botiček a pomáhá s výběrem správné obuvi pro děti i dospělé. Najdete zde také spoustu prodejních alb, informace o slevách a novinkách v oblasti barefoot obuvi. Ve skupině je také seznam bot, které jsou uznávány jako barefoot a jiné se zde prodávat nesmí. (Počet členů: 56 tisíc.)
  • Barefoot obuv z Aliexpressu – informace o barefoot a kompromisní obuvi z Aliexpressu. Najdete zde tipy na konkrétní boty, recenze i prodej nevyhovující bot. Možnost předobjednávek za výhodnější ceny. Správci také komunikuji přímo s čínskými výrobci a domlouvají výrobu obuvi dle požadavků skupiny. (Počet členů: 29 tisíc.)
  • Zdravé ne/obouvání pro děti i pro dospělé – skupina zaměřující se na zdravé obouvání dětí a dospělých. Oproti skupině Barefoot nejen pro děti – ČR/SR je počet povolených bot a značek mnohem vyšší, protože zde akceptují i kompromisní obuv. Naopak neuznávají boty z Aliexpress. Kromě poradenství zde najdete i prodejní alba. (Počet členů: 24 tisíc.)

Příkrmy a zdravé stravování dětí

  • Vaříme zdravě od prvních příkrmů – snad nejlepší skupina týkající se stravování dětí. Najdete zde spoustu materiálů a tabulek, jak začínat s příkrmy, jaké suroviny a potraviny jsou vhodné dle věku dítěte a nechybí ani různé recepty. Adminky aktivně odpovídají na dotazy, takže se můžete dle libosti také ptát. Skupina se zaměřuje hlavně na zdravější stravování, takže kupované příkrmy, různé polotovary a nezdravá jídla zde moc tolerována nejsou. (Počet členů: 30 tisíc.)
  • Příkrmy pro miminka – opět skupina zaměřující se na stravování dětí. Najdete zde tipy ohledně zavádění příkrmů, recepty nebo info o různých výrobcích. Oproti skupině Vaříme zdravě od prvních příkrmů zde není tolik doprovodných materiálů a také skupina tolik nežije a není zde tak velké poradenství. (Počet členů: 19 tisíc.)

Montessori

  • Montessori bazar – zde je název trošku zavádějící. Skupina nemá funkčního správce, a tak se zde objevuje spousta témat i mimo montessori a prodávají se pomůcky a hračky, které s touto filozofií nemají nic podobného. Na druhou stranu je to skupina, kde najdete spoustu nápadů pro život s dětmi, hlavně z oblasti hraní, rozvojových pomůcek, knížek, tvoření, deskových her aj. A sem tam dojde i na to montessori. (Počet členů: 62 tisíc.)
  • MONTESSORI nápady, rady a zkušenosti – skupina, kde už je to více o montessori. Najdete zde tipy na různé hračky, pomůcky či knihy, které většinou podporují montessori principy. Nechybí ani nápady, jak děti vychovávat a vést dle montessori. (Počet členů: 36 tisíc)

Tvoření s dětmi

  • Tvoříme s prožitkem (pro lektory, pedagogy a rodiče) – skupina je zaměřená hlavně na kreativní tvorbu a je pod vedením Rady Rubešové, která se touto tématikou dlouhodobě zaobírá. Najdete zde konkrétní návody na tvoření, inspiraci od dalších členů, ale také tipy na výtvarné pomůcky. Radka zde také sdílí informace o svých webinářích a výtvarných kurzech. (Počet členů: 6,8 tisíc)

Pro maminky

  • Kališnice – skupina pro ženy, které používají menstruační kalíšek nebo o této variantě uvažují. Najdete zde různé recenze konkrétních značek a typů kalíšku nebo tipy jak začít a jak s kalíškem pracovat. Je zde také povolen prodej kalíšků. Nechybí ani možnost pokládat vlastní dotazy. (Počet členů: 16 tisíc)
  • Látkové vložky (… kolem dokola) – skupina zaměřující se na látkové vložky pro ženy. Vhodná pro všechny, kdo o této možnost uvažují nebo už látkové vložky používají. Najdete zde recenze, základní informace k látkování a také možnost se ptát. (Počet členů: 2,5 tisíc)
  • Diastáza a přidružené potíže – pokud vás trápí po porodu diastáza, určitě do skupiny zavítejte. Najdete zde tipy na cvičení, seznam fyzioterapeutů a pohybových specialistů, kteří umí s diastázou pracovat a mnoho dalšího. (Počet členů: 11,5 tisíc)

Non toxic domácnost, zero waste

  • SVĚT NON TOXIC – skupina se zaměřuje na život bez škodlivin a chemikálií a také na boj s ekzémy. Podporují přírodní produkty, řeší složení výrobků a najdete zde i informace o očkování, alternativní léčbě, zdravé stravě a podobně. Pokud si nejste jisti, jestli je výrobek vhodný pro děti, dospělé či domácnost, najdete zde odpověď. Vhodné také pro ty, kteří chtějí kompletně převést domácnost na non toxic. (Počet členů: 39,9 tisíc)
  • Bez odpadu (zero waste) – podpora života bez zbytečného odpadu. Ve skupině najdete tipy na výrobky, které podporují filozofii zero waste, doporučení na různé přírodní produkty a návody, jak si spoustu věcí vyrobit či opravit svépomoc. Je tu i přehled bezobalových prodejen. (Počet členů: 22 tisíc)

Ostatní skupiny

  • Deskovky pro tři bratry – skupina, která se zaměřuje na deskové hry pro děti i dospělé. Najdete zde recenze deskových her, tipy na slevy, doporučení na hry dle věku, můžete se také sami ptát. (Počet členů: 9,5 tisíc)
  • Dovychovat – skupina zaměřená na výchovu. Najdete zde spoustu tipů, jak pracovat s dětmi, je zde možnost sdílení zkušeností a pokládání dotazů ohledně výchovy nebo různých komplikací při ní. Správci zde sem tam propagují své placené webináře z oblasti výchovy, ale není povinné se jich zúčastnit. (Počet členů: 5,7 tisíc)
  • Aliexpress pro děti a maminky – skupina zaměřená na výrobky z Aliexpress. Najdete zde spoustu recenzí a tipů od maminek, správkyně také řeší objednávky, pokud někdo neumí nakupovat sám. (Počet členů: 21,8 tisíc)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments