RECEPTY: Jablečný závin ze špaldové mouky

Záviny se dají snadno udělat z listového těsta. Pokud ale chcete zdravější variantu, není o moc složitější – stačí jen 3 ingredience a během chvíle můžete mít těsto, se kterým se snadno pracuje a přitom je i chuťově dobré.

Pokud navíc použijete sladší jablíčka, můžete udělat celý štrúdl bez cukru. Recept je tedy vhodný pro dietáře, příznivce zdravého stravování i děti (od 1 roku dle zavedených surovin).

Co budete potřebovat

  • 300 g špaldové mouky (dala jsem půl na půl hladkou a celozrnnou)
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 vejce do těsta + 1 na potření závinů
  • 4 jablka
  • 1 lžička skořice
  • cukr (např. třtinový, kokosový nebo krystal)
  • dle chuti rozinky, oříšky

Postup

  1. Do mísy dáme špaldovou mouku, bílý jogurt, vajíčko a vypracujeme těsto.
  2. Jablíčka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. K nastrouhaným jablkům přidáme skořici a pokud je směs moc kyselá, můžeme ji dosladit trochou cukru.
  4. Těsto rozdělíme na dvě části a první díl vyválíme na pomoučněné podložce. Poté poklademe polovinou náplně, pokud máte rádi, tak přidáme i rozinky či oříšky a štrúdl zavineme. Totéž pak uděláme i s druhou části těsta a náplně.
  5. Položíme na plech, potřeme vajíčkem a pečeme na 170 °C asi 30 minut.

Tipy na závěr

  • Zkusila jsem v jednom pokusu závin nepotírat vajíčkem a byl pak trochu suchý (viz foto), takže doporučuji vajíčko nevynechat.
  • Hotový závin můžete pocukrovat. My většinou osladíme jen jablíčka, pokud jsou kyselé, a bohatě to stačí.
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments