KNIHA: Zdravě jíst (Lenka Špaček)

Kuchařka Zdravě jíst od Lenky Špaček vyšla teprve nedávno a protože jsem na ní zaznamenala hodně pozitivních ohlasů, rozhodla jsem se jí vyzkoušet. Sice nejsme přímo vegani, ale máme rádi zajímavá a zdravá jídla a těch mělo být v této knížce spoustu. A vhodné i pro děti! Navíc jsem byla zvědavá, jestli jde připravit chutná jídla i bez lepku či cukru, jak kniha hlásá.

Obsah knihy

V knížce najdete celkem 70 receptů, které jsou bez pšenice, cukru, tropických plodin a zároveň jsou i veganské. Navíc jsou to jídla 100% rostlinná a vhodná i pro děti. Sama autorka je totiž máma čtyřleté holčičky, a proto i recepty přizpůsobila tak, aby je mohli nejen vegetariáni, vegani a příznivci zdravé stravy, ale také malí mrňousové.

Hned na úvod autorka vysvětluje svou cestu k veganství a podrobně popisuje, na co si dát ve výživě vlastně pozor a proč. Takže zde najdete nejen tipy, co si odpustit nebo naopak dopřát, ale také třeba návod, jak by měl vypadat správný veganský talíř.

Dále už následují recepty. Začíná se klasicky snídaněmi a konkrétně zde najdete třeba recept na lívance, palačinky, puding ze lněného semínka, sladký toastový chleba, pohankovou kaši, krupicové flameri, mrkvovo-ořechový chléb s pomazánkou, palačinkový dort nebo třeba tofíčka.

Další kategorie jsou svačinky, kde najdete tipy na různé sladké i slané rychovky. Mezi nimi například cuketové rolky, marinovanou červenou řepu, makovou roládu, mrkvánky nebo ovesné tyčinky.

Na polévky jsem se těšila, protože mi přijde, že vaříme pořád ty stejné dokola. V knížce najdete recept na polévku z červené řepy, selskou polévku, kapustnici, boršč, pórkovou polévku, bramboračku nebo třeba jarní polévku s bylinkovou zavářkou. Překvapilo mě, že na většinu těchto jídel stačily základní suroviny, co jsme měli doma, což je super a nemusela jsem alespoň shánět nic speciálního. Zároveň to byla jídla známá, ale v trochu jiné úpravě, než je u nás běžné.

Kuchařka obsahuje také několik receptů na hlavní chody – například guláš, cuketovou bleskovku, zeleninový koláč, ovocné knedlíky, houbovou smaženici, chřest v těstíčku, zapečené brambory, cukeťák a mnoho dalšího.

Velkou kapitolu pak tvoří moučníky. Najdete zde třeba recept na perník, ovocný kynutý koláč, jáhlové koláčky, cuketovou buchtu, jáhlovo-pohankové sušenky, rohlíčky s náplní, různé muffiny, vločkovou buchtu, jáhlový závin a jiné.

Zajímavé jsou také recepty na párty. Jedná se v podstatě o tipy na malé občerstvení, které se hodí třeba pro návštěvu nebo jen tak na hezké chvíle večer u televize. Konkrétně jsou uvedeny třeba zeleninové chipsy, různé pomazánky, nakládané tofu, narozeninový dort aj.

Na konci je pak část věnována pečivu. Na úvod autorka zmiňuje základní informace a různé tipy na pečení z kvásku. Pak následují recepty – kváskové hřebeny, veka, různé chleby, rohlíky atd.

Závěr knihy tvoří tipy na DIY výrobky – ořechová másla, marinovaná pečená paprika rostlinná mléka, pesto z medvědího česneku, povidla nebo nakládaná rajčata.

Co jsem vyzkoušeli my?

Protože má Beky ráda kaše, tak jsme vyzkoušeli pohankovou kaši. Bylo to poprvé, co jsem něco dělala přímo se lněného semínka, tak jsem byla zvědavá, co Beky na to. Jídlo ale v pohodě snědla, takže bych řekla, že dobrý.

Dále jsme vyzkoušeli mrkvánky. Mám svůj vlastní recept, který používáme celkem často, ale chtěla jsem vyzkoušet i jinou variantu. Bohužel výsledek se mi vůbec nepovedl, tak jsem ho raději ani nefotila. Z těsta jsem totiž nebyla schopna udělat souvislou placku, hodně se drolilo a trhalo. Možná jsem dala špatně mouky, nevím.

Každopádně další recepty byly mnohem povedenější. Vyzkoušeli jsme třeba bramboračku a jarní polévku a obě nám moc chutnaly. Také rohlíčky s náplní měly u nás úspěch. Chystám se ještě na toastový chléb a další pečivo, tak uvidíme.

Formát knihy

Kniha je velká přibližně jako formát A5. Má pevnou vazbu a krásné velké obrázky.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 298 Kč. Pokud použijete slevový kód guzin10, můžete získat navíc slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha Zdravě jíst nezaměřuje pouze na recepty, ale podává také různé vysvětlující informace k problematice (především veganského) stravování, což se mi líbí. Některé recepty mi na první pohled přišly jako známé, přeci jen bramboračku, perník nebo guláš děláme doma celkem často. Jak jsem ale zjistila při podrobnějším zkoumání, tak použité ingredience jsou prostě trošku jiné a také výsledek je tedy odlišný od toho, co známe. Takže pokud chcete zkusit něco nového, knížka vám v tom určitě pomůže.

Celá kuchařka má povedeno grafiku, neotřelé písmo a také spoustu nádherných barevných fotek, ze kterých se vám na jídlo budou sbíhat sliny. Je to spíše moderní styl, ale za mě elegantní a působivý.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Lenka Špaček
Rok vydání: 2019
Rozměr: 260×210 mm
Hmotnost: 700 g
Počet stran: 112
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments