TVOŘENÍ: Zimní inkoustové hrátky

I s obyčejným inkoustem jde udělat spoustu kouzel a experimentů, jak jsme se s Beky také přesvědčily při posledním našem tvoření.

Na inkoust jsem měla zálusk už dlouho, ale trošku jsem se bála, ať není všude, jen ne na papíře. Když ale uhodily první mrazíky, přišlo mi to jako skvělá příležitost ho vyzkoušet a navodit si doma trošku té zmrzlé a zasněžené atmosféry.

Vyzkoušeli jsme především dvě techniky – práci se solí a práci se zmizíkem. Oboje bylo pro Beky nové, takže v první chvíli hlavně zaujatě koukala, co se to vlastně děje. Pak se ale osmělila a něco i vytvořila.

Co budete potřebovat

  • lahvičku inkoustu
  • hrubší štětec
  • miska na vodu
  • 2-3 výkresy
  • sůl
  • zmizík

Postup při práci se solí

1. Výkres rozdělíme tak, abychom měli několik papírů formátu A5 (tzn. jestli máte klasickou A4, tak stačí rozpůlit).

2. Dáme dětem štětec a necháme je, aby potřeli celý papír inkoustem. Pokud budete používat jen inkoust, tak musí dítě pracovat rychle, protože inkoust se brzy vpije do papíru. Pokud dítě pracuje pomaleji, doporučuji inkoust naředit v misce s vodou. Barva je pak sice světlejší, ale dítě má více času na tvoření.

3. Jakmile máme výkres pokreslený, posypeme ho jemně solí (ideálně než začne inkoust usychat).

4. Necháme papír uschnout a poté jemně oprášíme sůl, aby nám obrázek nedělal nepořádek.

5. A máme hotovo! Sůl nám na obrázku udělá zajímavý povrch a hlavně krásné a ojedinělé zdobení. Papír pak můžeme nechat jen tak nebo ho můžeme třeba rozstříhat a udělat z něho ozdoby na stromeček, použít do vánočního přání apod.

My zkoušeli přilepit rám okna, protože sůl na papíře vypadá jako mrazík. Ale nebyl to vhodný nápad. Tím, že je papír trochu od soli, tak nám rámeček přilepený lepidlem nedržel.

Postup při práci se zmizíkem

1. Pokud se rozhodnete kreslit jen se zmizíkem, tak můžete nechat klidně papír ve velikosti, jaký máte (my ale nevěděli, kolik obrázků budeme solit a kolik kreslit, tak máme vše shodně ve formátu A5).

2. Vezmeme opět štětec a celý papír potřeme inkoustem. Při práci se zmizíkem už nemusíme řešit, že se inkoust vpíjí a nemusíme proto tolik spěchat. Můžete tedy kreslit buď rovnou inkoustem nebo jej naředit do misky s vodou.

3. Papír necháme uschnout. Poté dáme dítěti zmizík a může něco na obrázek dokreslit. U nás bylo pro Beky zajímavé už to, že barva mizí a že kreslí vlastně bíle (většinou máme pastelky a bílý papír). Takže z počátku jen zkoumala, co zmizík dělá. Pak už se snažila i něco vytvořit.

Práce se solí a zmizíkem zároveň

Oba dva způsoby můžete samozřejmě také zkombinovat (tak jsme to udělali my). Nejprve jsme nabarvili papír a pár jsme jich posypali solí. Dva jsme si nechali čistě jen s inkoustem, bez soli. Pak vzala Beky zmizík a kreslila. Na papíry jen s inkoustem i na papíry se solí.

Tipy na závěr

Formát A5 se nám lépe osvědčil, protože inkoust se rychle vpíjí a u většího papíru Beky nestíhala sama papír nabarvit a ještě posolit. Také se ji na menší ploše lépe kreslí.

Pokud zvolíte jen inkoust, barvy jsou sytější (viz porovnání na obrázku – světle modré s použitím vody, tmavě modré jen inkoust).

Beky tvoření hodně bavilo a kupodivu nebylo ani vše špinavé, jak jsem se bála. Po tvoření jsme rychle umyli ruce pod vodou, stůl vlhčeným ubrouskem a vše v pořádku.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments