TVOŘENÍ: Silikonové kojící korále (návod a odkazy na Aliexpress)

Kojící korále jsou hitem posledních let. Děti zabaví, pomáhají při prořezávání zoubků, mohou ulevit od bolestivého štípání při kojení a v konečném důsledku jsou vlastně i pěkným módním doplňkem. Není proto divu, že se si je maminky oblíbily a zároveň se roztrhl pytel s prodejci, kteří se na tento sortiment zaměřují.

Když jsem si chtěla před dvěma léty kojící korále koupit, zjistila jsem ovšem, že spousta výrobců má komponenty nakoupené v Číně. Za pár korun a přitom výsledek prodávají za nekřesťanské peníze. Navíc u mnohých je problém, že se tváří, jak mají vše v pořádku, ale korále mají třeba i bez atestu, což jsem nechtěla. Přeci jen dítě strká korálky často do pusy a byla bych nerada, kdyby z toho mělo problém. A tak jsem se rozhodla, že si koupím jednotlivé korálky sama u ověřených čínských prodejců, kteří příslušné atesty mají, a kojící korále si vytvořím.

Výroba korálků je jednoduchá a už jsem jich vytvořila několik. Nejen pro sebe, ale i pro své známe jako dárek. A všichni je vždy chválili a mnohdy se i ptali, jak se dělají, kde se dají věci na ně koupit apod. Takže jsem se rozhodla vše přehledně sepsat do článku.

Co budete na výrobu potřebovat

  • korálky
  • šňůrku
  • uzávěr
  • nůžky

Postup

  1. Ustřihneme si šňůrku na korále. Délka závisí na tom, kolik korálků budete přidávat a jak dlouhé korále chcete.
  2. Já mám obvykle délku šňůrky okolo 80 cm, korálky dávám do půlky a krásně to vyjde akorát do dekoltu.
  3. Navlečeme korálek, posuneme ho doprostřed a uchytíme ho uzlíky z obou stran.
  4. Pokud jde navlečení špatně, ustřihněte kousek šňůrky, aby se netřepila. Případně ji můžete lehce opálit i svíčkou – konec pak zatuhne a lépe se navléká. Já dávám doprostřed většinou něco dominantnějšího (např. hvězdičku nebo větší hranatý korálek), ale není to nutné – jde o to, co se vám bude líbit.
  5. Poté přidáváme další korálky, které vždy uchytíme uzlíkem.
  6. Ráda střídám menší a větší korálky, protože to vypadá zajímavěji. Ale opět je na každém, jak si to nastaví. Nejlepší je, pokud si alespoň za začátku před navlékáním zkusíte korálky dát vedle sebe v pořadí, jak je chcete vázat. Mnohdy vám to hezky ukáže, jestli se barvy k sobě vlastně hodí, jestli je velikost korálku akorát a podobně.
  7. Na konci navlíkneme uzávěr a podle toho, jak dlouhé korálky chceme, tak uděláme na každém konci uzlík, který pořádně dotáhneme. Zbytek šňůrky odstřihneme a strčíme do uzávěru.

Kde koupit komponenty

Teď se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu – kde vlastně sehnat všechny komponenty, abyste si mohli korálky doma vyrobit? Možnosti máte v podstatě několik. Já se ale nyní podrobně zaměřím hlavně na Aliexpress, protože zde je spoustu nabídek a mnohdy je těžké se orientovat v tom, které produkty vlastně hledáte.

Korálky

Základem jsou určitě kulaté barevné korálky, které můžete pořídit v různém množství. Samozřejmě čím větší množství, tím vychází jeden korálek cenově lépe. Ale pro začátek doporučuji zakoupit jen pár a uvidíte, jak se vám vlastně s nimi bude pracovat. Co se týče výrobců, tak se mi nejvíce osvědčil TYRY.HU (nabídka zde), který má hned několik certifikátů. Nejsou teda přímo pro český trh (ten má ještě trošku přísnější pravidla), ale evropské normy splňují (stejně jako spoustu dalších).

Kulaté korálky – beru nejčastěji průměr 9 mm a 15 mm. Ale v nabídce jsou i další. Můžete koupit pouze jednu barvu, mix nebo si sami určit, které barvy se vám líbí. Na Aliexpress je najdete pod označením Silicone Round Beads. Cena: 1-8 Kč/kus. Nejmenší množství pro odběr: 10 ks. Odkaz ke koupi třeba zde.

Hranaté korálky – kupuji průměr 14 mm, ale dá se pořídit i 17 mm. Můžete koupit pouze jednu barvu, mix nebo si sami určit, které barvy se vám líbí. Na Aliexpress je najdete pod označením Silicone Hexagon Beads. Cena: 4-6 Kč/kus. Nejmenší množství pro odběr: 10 ks. Odkaz ke koupi třeba zde.

Hvězdičky – na kojící korále se mi hodně osvědčily. Beru většinou ty největší (45×45 mm). Vypadají dobře, náhrdelník ozvláštní a nejsou ani tak drahé. Můžete koupit pouze jednu barvu, mix nebo si sami určit, které barvy se vám líbí. Na Aliexpress je najdete pod označením Silicone Star Beads. Cena: 9 Kč/kus. Nejmenší množství pro odběr: 10 ks. Odkaz ke koupi třeba zde.

Šňůrky

Na Aliexpress koupíte šňůrky různých barev i průměru. Na kojící korále používám nejčastěji černou, protože pak alespoň nejdou vidět tolik uzávěry. Průměr doporučuji 2mm. Na Aliexpress je najdete pod označením Satin Nylon Cord. Cena: 1-4 Kč/m. Nejmenší množství pro odběr: 20 m. Odkaz ke koupi třeba zde.

Uzávěr

Uzávěry typu jako na obrázku jsou super – pokud totiž dítě za náhrdelník hodně potáhne, automaticky se rozepne, takže nehrozí udušení. Zavírá se celkem snadno a k dispozici je v 6 barvách. Já beru nejčastěji černé. Na Aliexpress je najdete pod označením Plastic Breakaway Clasps. Cena: 3-4 Kč/ks. Nejmenší množství pro odběr: 10 párů. Odkaz ke koupi třeba zde.

Upozornění na závěr

Jednotlivé korálky můžete samozřejmě kupovat i u nás. Pokud je ale budete chtít pořídit na českých e-shopech, na bazarech nebo třeba na Fleru, vždy si nechejte zaslat certifikáty o tom, že korálky neobsahují škodlivé látky a jsou vhodné pro děti. I dnes se totiž setkávám s tím, že hlavně prodejci na Facebooku často tvrdí, že jejich korále jsou v pohodě a přitom žádný certifikát nemají a jen se vymlouvají. Pak ale hrozí, že dítě může mít nějaké problémy, což určitě nechce nikdo riskovat.

Na českém trhu je dokonce i pár prodejců, kteří mají přímo české atesty nebo korálky i sami vyrábí. Cena je většinou vyšší než v porovnání s Aliexpress. Ale pokud nejste fanouškem Číny, můžete využít i tuto možnost. Já se spokojila s certifikáty na Ali a zatím jsem nezaznamenala žádný problém. A to už máme korále dlouho, stejně jak kousátka, na které se podrobně zaměřím zase v dalším článku…

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments