TIPY: Kroužky pro děti do 3 let

Zhruba od půl roku s Beky chodíme do různých kroužků pro děti. Zjistila jsem, že nám tak den mnohem příjemněji uběhne, Beky se může socializovat, trochu otrkat, hezky se zabaví a ještě se často naučí spoustu nového.

Navíc to má přínos i pro mě – nemusím řešit, co zrovna v daný den budeme dělat a dostanu se mezi lidi. Můžu také pokecat s dalšími maminkami, získám spoustu tipů a také nových kamarádek, se kterými se pak dají podnikat i další věci. Prostě všude dobře, tak proč být doma…

Pokud zvažujete, jestli se s dětmi někam vydat, rozhodně doporučuji vyrazit. Stačí si najít kroužek, který bude dítě bavit, a vyzkoušet ho. Je pravda, že některé kroužky jsou finančně náročnější, ale my bychom stejně doma neseděli a kdybych chodila pořád na nějaké výlety, kávičky s kámoškama nebo nakupovat, utratila bych mnohem více. Mi bohatě stačí, když jsme třeba den či dva doma, když je Beky nemocná a už se těšíme, až zase půjdeme ven a mezi lidi.

Některé aktivity vám dokonce proplatí i pojišťovna, takže se stačí jen informovat, jaké mají podmínky. Většina našich kroužků probíhá dopoledne, což nám vyhovuje, protože odpoledne můžeme alespoň podnikat něco zajímavého s tatínkem. Ale v každém městě to může být jinak. Proto následující výčet kroužků berte spíše jako inspiraci, co všechno se dá s dětmi dělat. A snad najdete něco podobného i u vás.

Hrátky s batolátky

Na cvičení jsme chodili od jednoho roku, ale v mnoha mateřských a rodinných centrech jsou i mnohem dříve. V kroužku se dětí s rodiči učí různé říkanky, písničky, společně cvičíme na balónech, podložkách nebo máme opičí dráhu, která je vždy přizpůsobena věku cvičenců. Lektorka měla také připravené různé zábavné aktivity s míčem, hudebními nástroji a podobně.

Hned na počátku kurzu byly vytvořeny skupinky dle věku dětí (většinou po půl roce, takže 6-12 měsíců, 12-18 měsíců, 18-24 měsíců…) a každý skupinka chodila v jiný čas. Toto rozdělení je super, protože takto jsou děti alespoň přibližně na stejné úrovni a aktivity tak v pohodě zvládaly a navzájem se moc neomezovaly.

Vyzkoušeli jsme ještě jedno podobného cvičení, ale tam to bylo dohromady pro děti 1-3 roky a musím říct, že to byla hrůza. Mezi dětmi byly velké rozdíly. Beky byla zrovna jedna z nejmladších a polovinu času jsme neměli co dělat, protože aktivity pro ní byly těžké. Když se zase program přizpůsobil ročním dětem, tříleťáci se nudili. Takže doporučuji opravdu rozdělení dle věku. Chodili jsme cvičit asi rok. Pak se změnily lektorky a druhá nám moc nevyhovovala, tak jsme se začali věnovat něčemu jinému. Ale dodnes na to hezky vzpomínáme.

Cena za lekci: 90 Kč
Délka lekce: 60 minut

Tančení v šátku/nosítku

To byl nás první kroužek, na který jsme začali chodit. Beky bylo asi půl roku, ale klidně jsme mohli i dříve, kdybych si zjistila informace včas. Kroužek byl tak trochu neformální, ale o to příjemněji se tam člověk cítil. Organizovaly to holky z naší nosící skupiny, které alespoň trochu uměly tančit. Prostě si vytvořily pár choreografií a my ostatní pak tančili podle nich.

Vůbec nevadilo, pokud někdo tančit neuměl, pletl kroky nebo byl mimo rytmus. Šlo o to, abychom se trošku hýbaly a třeba i zapotily (což se možná zdá jako nereálné, ale opak byl pravdou). Ono už samotné tančení bylo celkem náročné, protože jsme hodinu různě poskakovali. Někdy bylo dokonce doplněné o posilovací prvky. A když jsme navíc na sobě měli dítě, tak jsme si mákli ještě více.

Tančili jsme v herničce, takže když to děti nebavilo, klidně mohly kolem lozit, běhat a hrát si. Beky si často v době tančení pospala, protože ji to skákání pěkně uspalo, takže jsem měla i klid a mohla se naplno věnovat hopsání (samozřejmě s mírou tak, aby to bylo příjemné rodičům i dětem). S tančením jsme skončili po více než roce, když už Beky nevydržela tolik v nosítku či šátku. Ale jsou maminky, které tančily mnohem déle, takže je to individuální.

Cena za lekci: 70 Kč
Délka lekce: 60 minut

Montessori klub

Do montessori klubu chodíme od jednoho roku. A musím říct, že je to z hlediska výchovy jeden z nejlepších kurzů, co máme. Děti zde mají volnost, mohou zkoumat, objevovat a hrát si, ale zároveň je hned několik pravidel, které se musí naučit respektovat – například že si mohou vzít jakoukoli hračku, která je volná, ale musí ji pak vrátit v původním stavu na místo a až poté mohou přejít na něco jiného. Nebo že se pracuje v klidu, rodič zde pomáhá, ale nechává výběr a provedení na dětech a mnoho dalšího.

Celá lekce běží podle stále stejného scénáře, což rovněž pomáhá dětem v tom, aby se trošku zklidnily a pracovaly soustředěně. Na začátku si například každý vezme šišku a předá ji dítěti vedle sebe. Pak je čas hraní – v herně je přehledně uložena spousta zábavných, naučných a rozvíjecích pomůcek, které si děti mohou dle libosti vyzkoušet. K dispozici jsou různé pomůcky na poznávání barev, skládání, hledání, přebírání, hrátky s vodou a jiné. Hračky se pokaždé trošku promění, takže se nám ještě za 1,5 let nestalo, že by si Beky něco nevybrala.

Na konci, jakmile lektorka zahraje na zvonkohru, děti začínají hračky uklízet a čeká nás rozloučení, krátká písnička a mohou si samy zacinkat na zvonkohru. Na tuto lekci jsem vzala jednou i manžela, ať se podívá, o čem montessori klub vlastně je a moc se mu to líbilo. Říkal, že už chápe, kde Beky bere to povědomí o posloupnosti činností (nejdříve udělám to, pak tohle) a také že je jasně vidět, jak se hezky zklidnila a trošku srovnala (což jen potvrzuji, protože prvních pár lekcí jsem z ní rostla – pořád všechno vytahovala, běhala, u ničeho nevydržela, ale po pár týdnech už dělá vše sama, je klidná, soustředěná, samostatná a já jen sedím a mohu koukat).

Cena za lekci: 100 Kč
Délka lekce: 60 minut

Cvičení pro děti

Když jsme skončili ve dvou letech s hrátky s batolátky, přešli jsme ryze na cvičení. Beky už byla přeci jen větší a potřebovala se hlavně vyběhat. A to se ji v tomto kroužku hezky splnilo.

Na počátku se děti rozběhají a absolvují zábavnou rozcvičku. Pak přicházejí aktivity, při kterých využívají různé pomůcky – kruhy, gumy, balony aj. Úkoly jsou vždycky jednoduché (např. nošení kuliček v různých nádobách, skákání do kruhu, sbírání kroužků…). Lektorka je navíc pěkně motivuje, takže to děti hodně baví. Poslední půl hodinu pak udělá velkou opičí dráhu a děti různě běhají, skáčou, lezou, prolézají, kloužou a mnoho dalšího.

Kroužek je tedy zaměřen primárně na pohyb a je pravda, že se děti krásně vyběhají. Navíc zlepšují své pohybové vlastnosti. Cvičení je u nás určeno pro děti od 1,5 do 3 let. Kupodivu ale v tomto případě vůbec nevadí, že je věkový rozptyl větší. Děti totiž cvičí většinou buď s rodiči (hlavně na počátku, než se trochu zadaptují) nebo později i samy (rodiče sedí na lavičce v tělocvičně a jen koukají), takže pokud někdo neumí hodit balonem či skočit aspoň metr, je to jedno. Protože ostatní si dělají své dle toho, jak zvládnou.

Cena: 900 Kč/rok
Délka lekce: 1,5 hod.

Malý muzikant

Hudbu mám moc ráda a chtěla jsem k ní vést i Beky. Když jsem narazila na kurz malých muzikantů, museli jsme ho tedy vyzkoušet a Beky si ho strašně oblíbila. Chodíme zde od dvou let. Na kurzu se s dětmi zpívají písničky, jsou tam aktivity na rozvoj rytmu, dětí také při zpěvů různé běhají a cvičí, učíme se i říkanky…

Je to tedy takový komplexnější kurz na rozvoj hudebního sluchu a rytmu. Rozhodně to není jen o tom, že bychom seděli (to právě skoro vůbec) a pouze zpívali (zpěv zde samozřejmě je, ale prokládá se spoustou zábavných aktivit). Děti používají ke zpěvu různé hudební nástroje (činely, tyčky, štěrkátka, vozembouch aj.). Součástí každé lekce je i krátké tvoření (malování, lepení, stríhání…).

Tento kurz je trošku dražší, což upřímně nechápu proč. Je také trochu kratší a krom kurzovného na půl roku jsme si museli dokoupit i knížku na tvoření (v hodnotě 200 Kč). Takže trošku finančně náročnější aktivita. Ale peněz určitě nelituji. Beky obecně ráda zpívala, ale po docházce do kurzu se ji to líbí snad ještě více. V kurzu budeme asi pokračovat až do konce školního roku, pokud to tedy nějak zvládneme i s miminkem.

Cena: 130 Kč
Délka lekce: 50 minut

Plavání

Na plavání chodíme od 8 měsíců. Oficiálně bylo možné už od půl roku, ale museli jsme počkat, až začne nový kurz. Z počátku se děti seznamovaly s vodou, aby se ji nebály. Postupně se také učily potápět (tedy nadechnout se nad hladinou, aby si pak ve vodě nelokly).

Každou lekci děláme spoustu pohybových cvičení, zpívají se o toho různé písničky nebo říkají říkanky. Když byly děti trošku starší a uměly stát, začaly se učit i skákat. Samozřejmě nechybí ani spousta aktivit, aby se děti naučily plavat. Využívají se k tomu také různé plavecké pomůcky typu destičky, pásky aj. Cílem těchto kurzů pro malé děti ale není primárně to, aby se naučily samostatně plavat, takže nečekejte, že po pár lekcích dáte dítě do vody a máte klid. Jde spíše o to nebát se vody, vyzkoušet jiný druh pohybu a získat základy ohledně potápění, skákání či plavání.

Hodiny jsou sice krátké, ale nejsou tam žádné prodlevy, fakt se maká, takže je ta půl hodinka ideální. Plavání probíhá v dětském bazénku, který je v tu dobu uzavřen pro veřejnost, takže máme pěkné soukromí. Ve skupince je maximálně 10 děti + 1 rodič. Plavání máme doteď a jsme s ním moc spokojeni. Chtěli jsme plavat do 3 let, jak jsou také naše kurzy, ale asi skončíme o pár týdnu dříve kvůli porodu druhátka.

Cena: 170 Kč/lekce
Délka lekce: 30 minut

Jóga pro maminky s dětmi

Tenhle kroužek není úplně o dětech, jako spíše o maminkách. Ale i pro děti může být zábavný, takže ho přidávám do výčtu. Na jógu chodíme od 1 roku, ale klidně můžete začít i hned po šestinedělí (samozřejmě dle zdravotního stavu dětí a maminky). Předtím jsem jógu moc necvičila, byla jsem naopak spíše na takové ty rychlejší a náročnější sporty jako zumba, posilování, fit box apod. Na mateřské mi ale začala vyhovovat mnohem více – člověk se zde totiž rovněž protáhne a dá si do těla. A ještě navíc se i tak trochu zklidní, za což jsem na mateřské fakt moc ráda.

Cvičení probíhá v tělocvičně, kde mohou být s maminkami i děti. Je tam pár hráček, které děti mohou využít, aby se zabavily. Nebo není problém si donést cokoli svého. Maminky cvičí pod dohledem instruktorky, a to cviky zaměřené na pánevní dno, protahování, případně i posilování. Vše je ale uzpůsobeno maminkám, takže je zde zohledněna i diastáza a další potíže, které jsou časté po porodu.

Z počátku to bylo s Beky celkem náročné, aby vydržela hodinu vedle mě sedět nebo si hrát. Není ten typ, který se hned s někým seznámí a dovádí spolu, naopak je radši u mě. Takže jsem musela mít na lekce připraveno spoustu jablíček, svačinku, hračky a podobně. Ale časem si zvykla a buď cvičila se mnou nebo si hrála (a svačila samozřejmě), takže jsem si lekce mohla užívat čím dál víc. Nyní dokonce chodíme na tuto jógu i v těhotenství, lektorka nám uzpůsobila cviky a já jsem moc ráda, že mám alespoň nějaké protažení. Na konci je navíc relaxace a krátká masáž.

Cena: 170 Kč/lekce
Délka lekce: 60 minut

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments