ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Zámek Moszna (Polsko)

Zámek Moszna je mnohdy označován jako nekrásnějších a nejnavštěvovanější zámek na území Slezska. A proto jsme si jeho návštěvu nemohli nechat ujít, když už jsme byli nedaleko.

Zámek vypadá opravdu jako z nějaké Disneyovské pohádky, a to i v zimě, kdy je okolní příroda trochu pochmurná. Má skoro sto věžiček, je velký a v průvodci bylo uvedeno, že má dokonce až 365 místností.

Co se v zámku nachází?

Co mě zaujalo je široké využití zámku. Jednak zde samozřejmě fungují prohlídky s průvodcem, který vás vezme do několik komnat. Prohlídka trvá asi hodinu, takže jsme se jí nezúčastnili, protože za tu dobu by to tam děti asi trochu upravily. Každopádně pokud jste milovníci prohlídek, tak stačí vejít do zámku a hned narazte na kasu, kde si zakoupíte lístek a počkáte na průvodce.

Vyjít můžete také na jednu z věží a z ní se podívat do okolí.

Zámek je dále využíván jako hotel, centrum pro léčbu neuróz, jsou zde koňské stáje a také různé koncerty, výstavy fotografií a další kulturní události. Pro návštěvníky je k dispozici restaurace, kde jsme měli v plánu oběd. Otevírá se ale až ve 12 hodin, což bylo dost pozdě. Tak jsme alespoň nakoukli do kavárny, která mě fakt dostala, protože byla nádherná! A jídlo ani pití zde nebylo moc drahé.

V okolí zámku se nachází velká zahrada, díky které si můžete zámek obejít.

Nedaleko bylo také dětské hřiště. Ze zahrady byl navíc bezplatný vstup do skleníku, kde bylo spoustu rostlin a také malá fontána.

Cena vstupného

My jsme zámek navštívili na počátku prosince, takže jsme za vstup do zahrady nic neplatili. V období duben-říjen je ale vstup zpoplatněn, a to 6-8 zł. Prohlídka zámku vyjde na 8-12 zł a přístup na věž 7-10 zł.

Praktické informace

Zámek Moszna se nachází v Polsku, asi 30 km od Opolí. Parkovat můžete bezplatně kousek od zámku na velkém parkovišti nebo můžete dojet až přímo do areálu, kde je už ale vjezd opatřen závorou, protože počet míst je omezen. My jsme nevěděli, jestli to náhodou není jen pro hotelové hosty, a tak jsme raději nechali auto 3 minuty cesty od zámku.

Celkové hodnocení

Zámek Moszna je na pohled skutečně netradiční stavbou. Vypadá jako z pohádky, což se moc líbilo dětem, které hned vymýšlely, která princezna tu asi žije. Všude samé věžičky, nádherné detaily, velká okna…. Trochu mi to připomínalo i Bradavice z Harryho Pottera.

Procházka není náročná, areál zase tak velký není, takže klidně můžete vyrazit i s menšími dětmi. Nám návštěva trvala asi hodinku (ale nešli jsme na prohlídku ani do věže, dětem bohatě stačilo venku pobíhat po schodech).

Jen škoda, že restaurace otevírá tak pozdě, protože v okolí žádné jiné zajímavé místo na oběd nebylo (kolem jsou jen menší vesničky) a v kavárně měli jen dezerty.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments