TVOŘENÍ: Sněhulák z provázku

Letos jsme s Beky (2,5 let) poprvé vyzkoušeli sněhuláka z provázku. Líbil se mi jako zimní dekorace do bytu už loni, ale tehdy jste to nějak nestihli.

Velkou část práce jsem dělala sama a Beky spíše asistovala, takže to určitě není něco, co jen tak zvládne sám dvouleťák. I tak jsme si ale u toho užili spoustu srandy a výsledek předčil veškeré má očekávání.

Původně jsem chtěla dát jednu malou svíčku na baterku přímo do sněhuláka, udělala jsem si na to zespoda i prostor (než škrob ztuhl, tak jsem provázky trošku roztáhla od sebe). Ale svíčku jsem před focením nestihla zakoupit, tak máme zatím alespoň světýlka ze stromu. Světlo totiž výsledku dodá ještě lepší efekt, protože sněhuláka jakoby prosvítí, což pak vypadá kouzelně.

Co budete potřebovat

  • 1 klubíčko bavlnky nebo provázku (nesmí být umělý)
  • 2 nafukovací balónky
  • tekutý škrob
  • nůžky
  • lepící pistole
  • lepidlo
  • 2x černý papír A4
  • 1x červený papír
  • 2 větvičky

Postup

  1. Nafoukněte si oba dva balónky – jeden trochu větší na tělo (já měla průměr cca 15 cm) a druhý menší na hlavu (cca 10 cm).
  2. Do misky si nalijeme tekutý škrob, do něj postupně namáčíme provázek a poté obmotáváme první balónek. Doporučuji opravdu namáčet vždy po částech (např. 30 cm) – prvně jsem namočila půl klubíčka, ale to se pak různě zašmodrchalo nebo slepilo k sobě a práce byla těžší.
  3. Jakmile máme jednu kouli hotovou, dáme ji odpočívat na hrnek. Provázek nemusíte nijak zavazovat, stačí jej na konci omotáváni přilepit k sobě.
  4. Stejný postup aplikujeme i u druhého balónku.
  5. Balónky necháme odpočívat, dokud škrob zcela neztvrdne (cca 24 hodin). V průběhu této doby balónky občas otočíme, aby provázek uschnul opravdu všude (jinak by se po vyfouknutí balónku koule zdeformovala).
  6. Jakmile jsou koule suché, píchneme několikrát špendlíkem nebo párátkem do balónku a ten se začne postupně vyfukovat. Zbytky balónku poté vytáhneme přes nějakou větší díru ven.
  7. Koule slepíme tavnou pistolí k sobě.

Klobouk a obličej

  1. Na klobouk budete potřebovat 2 černé papíry. První jsem přehnula v polovině a rozstřihla, že mi vznikly dva menší obdélníky velikosti A5. Ty jsem po delší straně vždy zahnula (asi 1 cm) a několikrát prostřihla (viz obrázek).
  2. Na druhém papíru udělejte co největší kružnici (já obkreslila talíř) a tu vystřihněte. Poté udělejte uprostřed ještě menší kruh (obvod by měl odpovídat cca těm dvěma papírům formátu A5 (takže asi 42 cm) a také vystřihněte.
  3. Kolečka přilepíme k obdélníkům (jedno nahoru, jedno dolů) a máme klobouk hotový.
  4. Ze zbytku černého papíru vystřihneme oči, ústa a knoflíky a tavnou pistolí je přilepíme na sněhuláka. Z červeného papíru pak uděláme jakoby mrkev a rovněž přilepíme.
  5. Do koulí můžete z boku strčit 2 větve jako ruce (nebo udělat ještě dvě malé kouličky a přilepit ke sněhulákovi).

Tipy na závěr

  • Tekutý škrob najdete v drogerii nebo s v supermarketu. Mě stál okolo 40 Kč a polovina mi ještě zůstala.
  • Pokud chcete sněhuláka většího, více obaleného do provázku nebo ze 3 koulí, budete potřebovat celkem 2 klubíčka.
  • Kdysi jsem četla, že jde škrob nahradit i lepidlem Herkules, ale osobně jsem nezkoušela. Škrob je levnější a navíc i trošku voní, takže jsme využili jej.
  • Sněhulák je po uschnutí celkem tvrdý, takže ho Beky zatím ještě nezničila, a to už ho několikrát různé přenášela, dávala do kočárku a hrála si s ním. Spíše nám ale slouží jako dekorace na okně, kde určitě vydrží déle.
Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Katka
Katka
2 let před

Vyzkoušela jsem Herkules a nedoporučovala bych. Sněhulák se zdeformoval. Vydržel zhruba 2 dny 😟.