TVOŘENÍ: Papírové „těžítko“

Dnes jsme se pustli s Beky (2,5 let) do jednoduchého tvoření, jehož výsledek ale vypadá dobře, takže se klidně hodí i jako dárek. K výrobě vám navíc postačí běžně dostupný materiál. A můžete tvořit s malými i většími dětmi.

Do papírového těžítka můžete udělat různé obrázky dle zdatnosti dětí. My například jen nalepili sněhuláka a sníh, ale můžete tvořit prstovými barvami, razítkovat, udělat zimní domeček, malovat barvami, pastelkami, kreslit voskovkami a poté přetřít vodkami, prostě cokoli, co mají děti rády.

Co budete potřebovat

  • bílý papír A4
  • modrý barevný papír A4
  • kousek kartonu nebo hnědého papíru
  • lepidlo
  • nůžky
  • černý fix nebo pastelka
  • vata

Postup

  1. Modrý papír přeložíme na půl a rozstřihneme, čímž nám vznikne formát A5. Na ten nakreslíme kolečko (ideálně kružítkem nebo obkreslíme třeba malý talíř). Kolečko vystřihneme.
  2. Z bílého papíru vystřihneme tři menší kolečka na sněhuláka a pomocí lepidla nalepíme do modrého. (U nás jsem kolečka nachystala já a Beky pak lepila).
  3. Z vaty udělejte malé kuličky a pomocí lepidla je přidělejte na modrý podklad.
  4. Dokreslete sněhulákovi obličej, ruce, knoflíky, čepici nebo cokoli, co se vám líbí.
  5. Z kartonu nebo hnědého papíru vystřihněte podstavec a nalepte na něj modré kolečko.

Původně jsem chtěla místo lepení vaty udělat obtisky (pomocí kolíčku na prádla a vaty, která by se namáčela do bílé temperky). Ale Beky každý kolíček rozebere, takže nám to na dlouho nevydrželo. Narychlo jsem ji tedy dala místo kolíčku s vatou štětec, ať udělá tečky s tím. Ale jakmile dostala štětec, matlala barvu všude, takže nám první pokus moc nevyšel. Příště použijeme spíše korkový špunt, kterým je tisknutí jednodušší.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments