Levandulové sušenky jsou příjemně voňavé a dokonce i chutné. Děláme je na běžně na zobání, ale uvažuji, že možná upeču jeden plech i na Vánoce. To spojení levandule a máslových sušenek je prostě úžasné. Chutná to i Beky (2,5 let).
Levanduli kupuji sušenou ve zdravé výživě nebo přímo na farmě (například když jsme byli v létě ve Starovičkách – recenze zde). Stačí ji pouze trochu, takže vám balíček vydrží dlouho.
Co budete potřebovat:
- 200 g špaldové mouky hladké
- 110 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce panely (nebo třetinový či kokosový cukr)
- 1-2 lžíce medu
- 2 lžičky sušených levandulových květů
Postup
- Smícháme mouku, cukr a levanduli.
- Přidáme med a rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto.
- Dáme odpočinou do lednice alespoň na 30 minut.
- Přes potravinovou folii vyválíme plát hrubý asi 3 milimetry a vykrajujeme sušenky.
- Dáme na plech a pečeme na 150 °C asi 15 minut.
Tipy na závěr
- Levandule doporučuji opravdu 2 lžičky. Prvně se mi nezdálo, že by to tam šlo cítit a dala jsem 3 vrchovaté lžičky. Sušenky pak ale byly trošku hořké, takže raději 2 lžičky. Sušenky to i tak dost provonělo.
- Doporučuji vyválet opravdu přes potravinovou fólii – těsto je křehké a drolí se. Přes fólii je to ale lepší. Dávám jednu pod těsto a jednu nad těsto.