RECEPTY: Hovězí výpečky s dušeným špenátem

Výpečky se špenátem si možná mnozí pamatují ze školní jídelny, kde to nebylo (většinou) nic extra chutného. Já je teda fakt nemusela a celkem se mi tím znechutil i celý špenát.

V dospělosti jsem ale zjistila, že je špenát vlastně chutný. A i výpečky jdou udělat tak, že se oblizují děti i dospělí. Recept je přitom jednoduchý a vlastně úplně obyčejný. Ono někdy čim méně ingrediencí, tím lépe. Vhodné pro dospělé i děti od 1 roku.

Co budete potřebovat (4 porce)

Výpečky

  • hovězí maso
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíci oleje
  • sůl, pepř, kmín

Dušený špenát

  • 500 g mraženého sekaného špenátu
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 dcl mléka
  • 1 lžíce máslo
  • sůl

Postup

  1. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na plátky. Maso očistíme a nakrájíme na kostičky.
  2. POKUD MÁTE REMOSKU – Do remosky dáme olej a přidáme cibuli, česnek a maso. Jemně posolíme, popepříme a přidáme kmín. Vše zamícháme a přiklopíme víkem. Pečeme, dokud nebude maso měkké (cca 1,5-2 hodiny). V průběhu políváme vodou a promícháme, aby se maso nepřipeklo (de facto se spíše dusí, ale to nevadí).
  3. POKUD NEMÁTE REMOSKU – Dejte vše do pekáčky, promíchejte a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 1,5-2 hodin (dokud nebude maso měkké). Také nezapomeňte v průběhu dostatečně maso podlévat a vždy ho rovnou i promíchejte.
  4. Mezitím, co se maso peče, očistíme další cibuli a nakrájíme ji na drobno. Dáme do hrnce máslo a cibuli zlehka osmahneme.
  5. Přidáme špenát, prolisovaný česnek, posolíme, dle potřeby dáme i trochu vody a dusíme asi 15 minut.
  6. Poté přilijeme mléko a ještě chvíli provaříme.
  7. Tyčovým mixerem špenát trochu rozmixujeme, aby se nám zahustil. Pokud nemají děti rády kousky, můžete ho rozmixovat celý. Pokud by byl špenát i přes rozmixování hodně tekutý, můžete přidat kukuřičnou polentu, která ho trochu zahustí.
  8. Podáváme s knedlíkem nebo brambory.

Tipy na závěr

  • Pokud nemáte hovězí maso, můžete použít i vepřové.
  • Špenát jde samozřejmě použít i čerstvý. Není problém ani špenátový protlak – zde už ale nebudete pak mixovat, takže musíte zahustit jiným způsobem (polenta, vločky, mouka).
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments