RECENZE: Nesladkář – adventní kalendář bez sladkostí

Blíží se advent a s ním také doba čekání na Vánoce. Obzvláště pro děti je tento čas kouzelný, a tak se mnozí z nás snaží jim toto období co nejvíce zpříjemnit. K tomu se využívají mimo jiné také různé adventní kalendáře. A já mám pro vás tip na jeden, kde nejde vůbec o sladkosti, a přesto určitě potěší. Navíc rozvíjí kreativitu a děti se i něco nového naučí.

Kalendář nese název Nesladkář a jedná se o novinku na trhu. Vyrábí ho jedna máma (Lucie Dědková). Ale nečekejte, že se bude jednat o nějakou amatérskou práci vytvořenou večer na koleně. Musím říct, že mě kvalita a profesionální zpracování celkem příjemně překvapilo.

Nesladkář je tvořen ze dvou částí – kalendáře a leporela. Tématem celé teto sbírky je farma, takže se skvělé hodiny pro kluky i holky.

Kalendář

Kalendář je velký jako formát A4, má měkké stránky a dá se otáček a přidělat na zeď. Je tedy hodně podobný klasickým nástěnným kalendářům.

Nesladkář začíná (stejně jako jiné adventní kalendáře) od 1. prosince. Na úvodní stránce najdete vždy datum, kdo má svátek (jméno mohou děti doplnit samy), co jméno znamená a kolik dní zbývá do Vánoc (opět doplňují děti). Můžete si také přispat, co vás tento den čeká a jaké máte plány.

Na zadní straně pak najdete krátkou informaci. Někdy se týká farmy, která je znázorněna v leporelu, jindy je zaměřena obecně na zvířata na statku nebo třeba na nějaký adventní zvyk. Vše je doplněno o krátký úkol, který je různý – kreslení, luštění, něco vymyslet, uhádnout apod.

První den je dětem třeba představena farma, se kterou se setkají v leporelu a kde budou postupně doplňovat další obrázky. A úkolem je vymyslet jméno farmy a to pak napsat také do leporela na ceduli u stodoly.

Jindy je zase den věnován zvířátkům, například ptáčkům.

Děti si také ještě před štědrým dnem mohou vyzkoušet zvyky, třeba krájení jablíčka.

A nezapomíná se ani na výzdobu oken a jiné vánoční tradice…

Na Štědrý den pak děti dokreslují do farmy dárečky. Kromě toho jsou nabádány, aby s maminkou zazpívaly koledu a všem u stromečku poděkovali a řekli, že je mají rádi.

Na závěr kalendáře jsou pro děti připraveny dvě stránky s dalšími zvířátky, které si mohou vybarvit.

A zajímavý je také postup na to, jak nakreslit sám slepičku, pejska, kočičku, který je v leporelu také doplněn o názorné ukázky.

Na poslední stránce pak najdeme řešení některých úkolů z kalendáře.

Leporelo

Leporelo je také velikost A4 a má celkem 8 hrubých stránek.

První stránka leporela je úvodní a totožná s tou, která je na kalendáři. Na zadní stránce pak najdete informaci o tom, co to nesladkář vlastně je a jak ho lze využít.

Dále zde najdeme názorný postup, jak nakreslit pejska, slepičku nebo kočičku, jak už bylo zmíněno výše. Postup je opravdu jednoduchý a s malou pomocí rodičů a mohou zvládnout i mladší děti.

Hlavní náplní leporela je ale obrázek farmy, který je černobílý a rozkládá se celkem na čtyřech stránkách, takže je fakt velký. Děti si mohou celou farmu vybarvit, ale především zde budou postupně doplňovat různé obrázky (zvířata, rostliny, nápisy, ozdoby a mnoho dalšího).

Cena a dostupnost

Nesladkář můžete zakoupit na oficiální stránkách www.nesladkar.cz. Celá sada (kalendář a leporelo) vychází na 499 Kč.

Celkové hodnocení

Nesladkář je zajímavou alternativou k adventnímu kalendáři. Líbí se mi, že se snaží děti něco naučit a podporovat jejich kreativitu. A není to jen o tom, že se dětem dá nějaká čokoláda nevalné kvality, což je v dnešní době bohužel v obchodech prodáváno ve velkém a považováno za „must have“ k Vánocům.

Navíc plně podporuje smysl adventu, tedy přípravu na Vánoce. Samozřejmě v dětech podněcuje i těšení se na Vánoce.

Nesladkář přišel v originálním balení, kde bylo vlastnoručně také napsáno věnování, což mě moc potěšilo. Součástí balíčku byly také různé slevy k jiným e-shopům.

Pokud hledáte nevšední způsob, jak dětem zpříjemnit čekání na Vánoce a nechce se vám nic vymýšlet, Nesladkář by vás mohl potěšit. Leporelo je velké a může dětem poskytnou spoustu zábavy i po adventním čase – mohou zde stále něco dokreslovat, lepit nebo na něj třeba stavět různé figurky zvířat a mít to tedy jako podložku.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments