ČTENÍ: Edo! Ty neposedo!

Knížka Edo! Ty neposedo! je označována jako obrázková etiketa pro nejmenší. Na knížku jsem četla už spoustu dobrých ohlasů, a to přesto, že vyšla teprve v červnu letošního roku. A tak jsem se rozhodla ji Beky pořídit na Vánoce. A vám jsem tajně udělala recenzi ještě předtím, než knihu dostane, ať případně také můžete na Vánoce pořídit. Takže ne, že jí to někdo vyzradíte!

Kniha je v podstatě leporelo s tvrdými stránkami. Ilustrace vytvořila Vendula Hegerová, která už má na svém kontě také jiné knížky a obrázky. Mimo jiné také i s Edou přispívá i do časopisu Puntík, takže ji možná budete znát. Nám se její ilustrace líbí, protože to není nic extra moderního, ale jsou to naopak krásné a jasné obrázky, ze kterých jde hned poznat, kdo to je.

Obsah knihy

Leporelo přináší příběh sloníka Edy, který je velký neposeda. V knížce je znázorněno, co všechno vyvádí, a navíc je zde vykreslena spousta situací, na kterých je ukázáno, jak se máme chovat a co je vlastně dobře. Vše je doplněno o různé texty v bublinách nebo verše. Nenásilnou formou jsou tak děti učeny, co je správné, bezpečné a slušné. Jako hlavní postavy zde vystupují různá zvířátka.

Hned na úvodní stránce je znázorněn domeček. Eda málem porazí pošťáka, slepička varuje své kuřátka, ať dávají pozor, všichni se zdraví a užívají si krásného dne.

Na další stránce se můžeme podívat dovnitř domečku, kde zvířátka žijí. Zjistíme, že sloník má v pokojíčku nepořádek, opička nabádá k šetření s vodou, u prasátek si myjí před obědem ruce a spoustu dalšího.

K knížce je jedna dvojstránka věnovaná také školce. Zvířátka si zde vesele hrají a některé dokonce dělají neplechu. Setkáváme se tu také s tradičními nešvary ve školce – žalování, pomlouvání, někdo nechce něco půjčit, děti nezavírají dveře, perou se a podobně.

V supermarketu zvířátka nakupují oblečení, hračky, pečivo, jídlo, knížky a mnoho jiného. Opět nechybí ani typické scénky jako přebíhání, dělení se, pozor na auta, hledání dětí a rodičů, že si děti vezmou něco co se nekupuje a musí to vrátit aj.

Se zvířátky se dostaneme také na plovárnu. Musím říct, že tato stránka mě hodně pobavila, protože většinu uvedených frází používáme i my. Třeba neběhej, nepředbíhej, nešlapej po dece, nejdříve osprchovat, necákej, namaž se, pozor na vosy, chci zmrzlinu, pojď z vody a podobně. Zvířátka tady prostě zažívají to, co známe z běžného života.

Další stránka je věnována restauraci a divadlu. Koná se zde jak oslava narozenin, tak i divadelní představení. Některá zvířátka přišla do restaurace povečeřet, jiní procházejí kolem. Eda ani v divadle není v klidu a pořád s něčím šustí.

V nemocnici přivážejí raněného na pohotovost. V ordinacích si zvířátka berou čísla. Opičák Pepa je u zubaře, medvědi rodí, vlk je na operaci a Eda utíká, protože nechce injekci.

Dále je znázorněno nádraží, kde odjíždí vlaky i autobusy. Eda běží na poslední chvíli a všichni na něj musí čekat. Vtipná je taková malá reklama, že si jde slepička do trafiky koupit časopis Puntík. Asi se ale není čemu divit, když knížku vydala Mladá fronta, která vydává i Puntíka, kde Eda rovněž vystupuje.

Předposlední stránka je z přírody. Zvířátka jsou na táboře, někteří si dělají piknik, jiní sbírají houby nebo jdou na výlet. Samozřejmě nesmí chybět repelenty, vosy, turistické značky a další výjevy, které jsou pro akce v přírodě typické.

Na závěr se opět podíváme do domova, kde zvířátka bydlí. Tentokráte je ale večer a chystají se spát. Starší jdou do letního kina na film o žirafách, který opět uvádí Puntík.

Formát knihy

Kniha má tvrdé desky, je celkem tlustá a těžká, protože má hodně stránek. Je přibližně čtvercového formátu o rozměrech asi 26 cm, takže nečekejte žádnou malou knížečku, která se vám vleze do kabelky. Děti od roka výše by ale knížku měly zvládnout unést.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v Nakladatelství Portál, které nyní bude knihu vydávat místo Mladé fronty. Běžně stojí 349 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Knihu jsem před objednáním neměla v ruce, viděla jsem jen pár fotek, takže jsem úplně nevěděla, do čeho jdu. Proto mě moc potěšilo, že se jedná o leporelo s pevnými listy, dokonce pevnější než známe z jiných leporel. Protože takto ji aspoň Beky hned nezničí a navíc se dobře otáčí. Na druhou stranu je knížka trošku větší, takže na nějaké cestování pohodlná nebude. Ale to je problém většiny velkoformátových leporel. Hlavní je, že jdou krásně vidět různé detaily.

Knížka je tvořena českými autory a jde to poznat. Průpovídky i situace jsou jako z našeho reálného života, takže děti (vlastně i rodiče) se v nich mohou lehce vidět. Velké plus je samozřejmě také zapracování výchovných témat. Bála jsem se, že to bude nezáživné jako různé poučné knihy, ale opak je pravdou.

Ilustrace jsou krásně pestré, velké a přesto to není moc přeplácané, aby se v tom špatně orientovalo. Je fajn, že zde vystupují stejná zvířátka – můžete postupně sledovat třeba slony, pak opice, ježky, lišky, cokoli. V knize je také spousta humorných situací, například když si zvířata dělají selfie, vlk volá Karkulce, myška vytáhla otci tajně ze zásuvky vysavač a podobně.

Knihu doporučuji pro děti od jednoho roku. Jedná se skutečně o zajímavou a hezky zpracovanou knížku, která by rozhodně neměla v dětské knihovničce chybět. My již už půl roku čteme každý večer před spaním, takže ji známe nazpaměť. Ale Beky i tak stále baví.


Vydává: Nakladelství Portál
Autor: Romana Suchá, Pavla Etrychová
Ilustrace: Vendula Hegerová
Rok vydání: 2021
Rozměr: 260x280mm
Váha: 0,774 kg
Počet stran: 20

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments