ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Farma Klokočov

Na farmě v Klokočově u Vítkova (okres Opava) jsme byli už mnohokrát a vždy se zde těšíme. Na farmě se můžete volně pohybovat, mají zde spoustu zvířátek, prodejnu mléčných produktů, restauraci, kde úžasně vaří, malé dětské hřiště, ubytování a mnoho dalšího.

V hlavní roli farma

Biofarma se nachází v Oderských vrších. Jedná se o rozsáhlou zemědělská usedlost. Najdete zde krávy, kozy, ovce, koně, kočky, ale třeba také páva, který se prochází volně po areálu. I když se jedná o farmu, celé místo je hezky čisté a upravené.

Ke zvířatům zde mají návštěvníci opravdu blízko, z čehož je Beky vždy unesená. Podává seno, všechny hladí…

Kravíny, hřebčíny a další budovy jsou obrovské, takže než areál projdete, chvilku vám to zabere.

Restaurace Františkův dvůr

Přímo v areálu se nachází restaurace Františkův dvůr, kde si můžete dát kromě pití také jídlo z místních produktů. Měli jsme například hovězí burger nebo výpečky se zelím a obojí bylo fakt luxusní. Ceny jsou mírně dražší, ale stálo to za to. Dobrá je také vanilková zmrzlina dělána z místního mléka.

Restaurace je často využívána ke svatbám a oslavám. Dokonce jsme viděli, jak nevěstu přivezl povoz s koňmi a vypadalo to nádherně.

Uvnitř restaurace se nachází stylové posezení.

Vzadu je také velká krytá terasa.

Sýrárna

Při každé návštěvě farmy zavítáme do místní sýrárny, kde nabízejí spoustu druhů ovčích, kravských kozích sýrů (např. bylinkové, s medvědím česnekem, pikantní aj.). Prodávají zde také mléko (kravské, ovčí, kozí), jogurty, tvaroh a další produkty.

Dětské a sportovní hřiště

Za restaurací se nachází malé dětské hřiště s klouzačkou a průlezkami. Kousek vedle je pak i volejbalové hřiště, tenisové kurty a oddělený basketbalový koš.

Ubytování

Na farmě je také možnost se ubytovat. To jsme nikdy nevyužili, tak daleko to zase nemáme. Ale co jsme viděli, tak se jedná o hezké a zrekonstruované pokoje. V nabídce jsou jak apartmány, tak i hotelové pokoje nebo ubytovna, takže si vybere určitě každý.

Doprovodné akce

Na farmě to žije také různými akce. A to nejen v areálu farmy, ale také na protější dráze, kde se konají třeba různé akce a závody s koňmi. My jsme se byli osobně podívat třeba na Dni slezského norického koně, kde se závodilo s vtipnými povozy, koně zkoušeli táhnout naložené sáně a mnoho dalšího. Přímo u dráhy bylo také pár stánků se sladkostmi, občerstvením a nechyběla ani místní zmrzlina.

Praktické informace

Farma se nachází v obci Klokočov v okrese Opava (necelou hodinu cesty z Ostravy). Bezplatné parkování je možné přímo v areálu, a to buď na začátku u kravína nebo u restaurace. Pokud se konají nějaké speciální akce, je vytvořeno ještě další parkoviště na louce, takže se nám ještě nestalo, že bychom nezaparkovali.

Vstup do areálu je zdarma. I když jsme zde často, ještě se nám nestalo, že by tady bylo moc lidí. Ba naopak, často jsme zde skoro sami (krom personálu, které se sem tam objeví). Pokud tedy nemáte rádi přeplněné Zoo, určitě budete nadšeni.

Celkové hodnocení

Pokud máte rádi zvířátka, rozhodně doporučuji farmu navštívit. Děti si přijdou na své, všude je klid a žádné davy, takže tu jezdíme raději než do Zoo. Výběr zvířat sice není tak velký, ale tím, že si zvířata můžete pohladit, nakrmit a podobně, tak se procházka protáhne.

Místní sýrárna je otevřena každý den v čase 11-16 hodin. Doporučuji tedy návštěvu areálu naplánovat tak, abyste se stihli podívat i do obchůdku. Na farmě mají také vyhlášené maso (známé jako U Stračeny), ale to bohužel zde nekoupíte (oficiální prodejnu mají v Ostravě-Svinově).


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments