RECEPTY: Cuketový segedín

Cuket máme přes léto hodně. Už nás ale omrzely tradiční recepty, které jsme dělali pořád do kola, a tak v poslední době zkoušíme nové kombinace. Cukety jsou v tomto skvělé, protože se dají upravit na spoustu způsobů. Mimo jiné jimi můžete nahradit třeba klasické zelí. A právě to jsme vyzkoušeli u segedínu.

Cuketový segedín je trošku jiný než ten klasický, ale jen mírně. Jedná se navíc o skvělou alternativu třeba pro děti, které zelí nemají rády nebo mají problémy s nadýmáním. Vhodné už od 1 roku. Guláš je opět ve zdravější verzi, takže je vhodný i pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo jíst zdravě.

Co budete potřebovat:

  • 600 g vepřového masa (plec nebo kýta)
  • 1 velká cuketa (nebo 2 menší)
  • 2 větší brambory
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce protlaku
  • 1 lžíce oleje
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička cukru
  • kmín, sůl, pepř

Postup

  1. Cibuli nakrájím na kostičky, česnek na plátky a v hrnci na oleji dozlatova osmahneme.
  2. Maso nakrájíme na malé kousky a přidáme do hrnce. Zprudka osmahneme, aby se zatáhlo.
  3. Přisypeme mletou papriku, chvilku prohřejeme a zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořeno.
  4. Přidáme nastrouhané brambory, protlak, bobkový list, sůl, pepř a kmín a dusíme, dokud nebude maso měkké.
  5. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme cuketu. Cuketu předem neloupeme.
  6. Jakmile je maso měkké, vložíme do hrnce cuketou a chvilku prohřejeme.
  7. Přidáme zakysanou smetanu, krátce povaříme, případně dochutíme (dle chuti sůl, pepř, gulášové koření apod.)

Tipy na závěr

  • Cuketový guláš, stejně jako klasický guláš, je nejlepší druhý den, kdy se krásně odleží.
  • Pokud chcete cuketový guláš uchovat na později, ihned po dovaření ho nalijte ještě horký do sklenice, kde předtím postavte polévkovou lžíci (aby sklenice horkem nepraskla). Víčko i hrdlo sklenice otřete do sucha, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. V lednici vydrží klidně i 3 týdny. Navíc je pak ještě uleženější.
  • Pokud chcete konzistenci co nejvíc připodobnit klasickému segedínu, můžete cuketu nastrouhat na hrubém struhadle.
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments